to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:43 | 12.05.2015

Αθλητισμός

Κατηγορούμενος ο Μαρινάκης για το Ολυμπιακός-Βέροια

Η εκπομπή "Δίκη στον ΣΚΑΪ" έφερε στην δημοσιότητα το κατηγορητήριο του ειδικού ανακριτή διαφθοράς, Γιώργου Ανδρεάδη, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Βέροια, Γιώργος Αρβανιτίδης, φέρονται να έχουν συμφωνήσει "με αθέμιτες ενέργειες να διαμορφώσουν το τελικό σκορ του αγώνα".


Η εκπομπή έδειξε στην κάμερα μέρος του δικαστικού εγγράφου, το οποίο αναφέρει ότι "οι πρόεδροι των δύο ομάδων συμφώνησαν με αθέμιτες ενέργειες να διαμορφώσουν το τελικό σκορ του αγώνα, ο οποίος περιλαμβανόταν σε στοιχηματικές διοργανώσεις και με τις πράξεις τους πέτυχαν τον σκοπό που επεδίωκαν".

Συν τις άλλοις αναφέρεται: "O πρόεδρος της ΠΑΕ Βεροια Γεώργιος Αρβανιτίδης, σε μη επακριβώς προσδιορισθείσα ημερομηνία, πάντως πριν τις 6/1/2013, ημερομηνία διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια, συμφώνησε με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Ευάγγελο Μαρινάκη τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος του ως άνω αγώνα, ήτοι να λήξει με 3-0 υπέρ του Ολυμπιακού, πλην όμως η γηπεδούχος ομάδα και παρά το γεγονός ότι η ομάδα της Βέροιας ήταν αποδυναμωμένη λόγω απουσίας παικτών που εξέτιαν ποινές από κάρτες, δεν είχε καλή απόδοση, με αποτέλεσμα το ημίχρονο του αγώνα να λήξει ισόπαλο 0-0".

 

Επιπλέον, διαβάστηκαν οι ένορκες καταθέσεις του Νίκου Γεωργέα και του Δημήτρη Καλαϊτζίδη για εκείνο το ματς, όπου ο Γεωργέας κατέθεσε ότι "Είπα στο ημίχρονο: 'Δεν κάθομαι να φάω 3 γκολ', ότι "παίκτης του Ολυμπιακού μου είπε 'καταλάβαμε' και ότι 'το σκορ παίχτηκε στο στοίχημα - Είπαν στους Ολυμπιακούς να σταματήσουν στα 3 γκολ", ενώ ο πρώην προπονητής της Βέροιας και νυν του Άρη κατέθεσε ότι "ήταν εντολή Αρβανιτίδη στο ημίχρονο να χάσουμε 3-0" και ότι "ο Αρβανιτίδης μου είπε να μην στενοχωριέμαι και ότι όλα θα πάνε καλά".

Δείτε το απόσπασμα από τη "Δίκη στον ΣΚΑΪ"

Αναλαμβάνει ο ανακριτής και οι αθλητικοί δικαστές

Τα παραπάνω γεγονότα σηματοδοτούν περαιτέρω εξελίξεις και τα πάντα στρέφονται πλέον γύρω από την υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης". Επομένως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στον βαθμολογικό πίνακα της Super League, παρ’ ότι η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε.

Η Βέροια θα απολογηθεί για "δωροδοκία" και "αλλοίωση αποτελέσματος για στοιχηματικούς λόγους" και είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθεί στην football league. Aνάλογο κίνδυνο διατρέχει και η Κέρκυρα, η οποία μπορεί να υποβιβαστεί με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής, επειδή φέρεται να υπάρχει θέμα με τη μετοχική της σύνθεση (αυτή η υπόθεση δεν σχετίζεται με την "εγκληματική οργάνωση").

Αμφισβητεί ο Παναθηναϊκός

Με φόντο τις εξελίξεις στην Ευελπίδων η πρώτη "μάχη" μεταξύ των παραγόντων θα δοθεί την Τετάρτη το μεσημέρι στα γραφεία της Super League. Το ΔΣ του συνεταιρισμού συνεδριάζει και ο Παναθηναϊκός θα ζητήσει να μην επικυρωθεί ο βαθμολογικός πίνακας με το επιχείρημα ότι ο Ολυμπιακός εμπλέκεται στην υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης".

Ο πρόεδρος των πρωταθλητών Βαγγέλης Μαρινάκης είναι κατηγορούμενος και θα απολογηθεί αρχές Ιουνίου με τους "πράσινους" (και τον ΠΑΟΚ) να καραδοκούν για τις εξελίξεις.  Και η πρώτη κίνηση τους θα είναι να ζητήσουν τη μη επικύρωση της βαθμολογίας, αν και χωρίς αυτήν (θεωρητικά) δεν μπορούν να αρχίσουν οι αγώνες κατάταξης.

Ο Παναθηναϊκός θα επιδιώξει και κάτι άλλο: Την εμπλοκή της UEFA, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σε μία υπόθεση που ξεκίνησε από τους "στημένους πίνακες" διαιτησίας το 2012. Για παράδειγμα όταν έσκασε το σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια στην Τουρκία, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία έστειλε δικό της εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος δρομολόγησε τις εξελίξεις που έφεραν τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Το κουβάρι στην υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης" άρχισε να ξετυλίγεται από τις καταγγελίες του πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΠΟ Χρήστου Σαββά για τον τρόπο που καταρτίστηκαν οι πίνακες διαιτητών την περίοδο 2012-2013. Ο  Σάββας είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία "παρωδία". Η διαδικασία καταρτισμού των πινάκων διαιτησίας συνδέθηκε με τις επικείμενες εκλογές στην ΕΠΟ που διενεργήθηκαν τον Οκτώβριο του 2012 και ανέδειξαν νικητή τον Γιώργο Σαρρή, ο οποίος ήταν πρόεδρος της ΚΕΔ.

Ο πρώην αθλητικός εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας άνοιξε το φάκελο της "εγκληματικής οργάνωσης" και 3,5 χρόνια μετά η… μισή ΕΠΟ έχει παρελάσει από το γραφείο του ανακριτή διαφθοράς Γιώργου Ανδρεάδη.

Ο όγκος της δικογραφίας είναι μεγάλος και μέχρι να φύγει από τα χέρια του ανακριτή για να πάει στον εισαγγελέα, ο οποίος θα κάνει την τελική πρόταση στο Δικαστικό Συμβούλιο για το ποιοι παράγοντες πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη, θα έχουν… παιχθεί πολλά επεισόδια. Προς το παρόν υπάρχουν μόνο κατηγορούμενοι και για όλους τους εμπλεκόμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)