to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:12 | 10.02.2022

Διεθνή

Κατηγορούμενος κι επισήμως ο Ρέντσι για παράνομη χρηματοδότηση κόμματος

Στη δίνη σκανδάλου ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας με τους εισαγγελείς να αποδίδουν κι επισήμως κατηγορίες στον ίδιο και άλλα δέκα άτομα για παράνομη χρηματοδότηση κόμματος


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Ματέο Ρέντσι ενδέχεται να βρεθεί στο εδώλιο έπειτα από έρευνα σε καταγγελλόμενες ατασθαλίες στην χρηματοδότηση του ιδρύματος που βοήθησε οικονομικά στην άνοδο του στο πολιτικό σκηνικό, από τον δήμο Φλωρεντίας μέχρι την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνονται βουλευτές, επιχειρηματίες και ένας πρώην πρόεδρος του ιδρύματος και όλοι τους κατηγορούνται για παράνομη χρηματοδότηση κόμματος, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απόπειρα άσκησης πολιτικής επιρροής.

Στην υπόθεση εμπλέκονται τέσσερις εταιρείας, ανάμεσά τους η British American Tobacco Italia.

Σύμφωνα με την εισαγγελία το ίδρυμα Open ενεργούσε σα να ήταν μέρος του δημοκρατικού κόμματος και έλαβε περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση, η οποία ξοδεύτηκε για τη στήριξη των πολιτικών δράσεων του Ρέντσι και των συμμάχων του.

Η προκαταρκτική ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου με τον αρμόδιο δικαστή να αποφασίζει εάν θα προχωρήσει σε δίκη.

Ο Ρέντσι πάντα έλεγε πως το Open είναι ίδρυμα και όχι κόμμα, άρα δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της παράνομης χρηματοδότησης κόμματος, ενώ δεν έδειξε να ανησυχεί για την έκβαση της υπόθεσης.

«Επιτέλους η δίκη θα γίνει στα δικαστήρια και όχι στα ΜΜΕ. Τώρα οι Ιταλοί θα μπορέσουν να δουν πόσο αδύναμες είναι οι κατηγορίες και πόσο σκανδαλώδες οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν από τους εισαγγελείς της Φλωρεντίας» ανέφερε σε δήλωσή του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)