to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 31.01.2022

Διεθνή

Κατηγορούμενο το Spotify για παραπληροφόρηση σχετικά με τη πανδημία

Αντιμέτωπη με κατηγορίες ότι αφήνει ελεύθερο το έδαφος για παραπληροφόρηση σχετικά με την Covid-19 στα podcast, η σουηδική πλατφόρμα streaming Spotify ανακοίνωσε χθες την λήψη μέτρων για να απαντήσει στο κίνημα του οποίου ηγείται ο θρύλος του folk-rock Neil Young.


Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της πλατφόρμας Ντάνιελ Εκ ανακοίνωσε χθες το βράδυ σειρά μέτρων, ανάμεσά τους την εισαγωγή link σε όλα τα podcast που αναφέρονται στην Covid που θα παραπέμπουν τους χρήστες σε πληροφόρηση που στηρίζεται σε γεγονότα και επιστημονικά θεμελιωμένα στοιχεία. Υποσχέθηκε δε ότι το μέτρο θα ισχύσει από «τις προσεχείς ημέρες».

«Με βάση τις αντιδράσεις που είχαμε εδώ και μερικές εβδομάδες, έχει γίνει σαφές για μένα πως έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα για να υπάρξει ισορροπία και για να δώσουμε πρόσβαση σε πληροφόρηση που είναι ευρέως αποδεκτή από τις ιατρικές και τις επιστημονικές κοινότητες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σουηδός δισεκατομμυριούχος.

Το Spotify δημοσιοποίησε χθες τους κανόνες χρήσης και δηλώνει ότι «δοκιμάζει τρόπους» για «να γνωστοποιεί περισσότερο στους δημιουργούς των podcast» τι είναι αποδεκτό», χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε μηχανισμό επιβολής κυρώσεων ή αποκλεισμού από την πλατφόρμα.

Αρκούν αυτά για να ηρεμήσει η κατάσταση; Ο Neil Young είναι αυτός που κινήθηκε πρώτος κατά της σουηδικής πλατφόρμας, ζητώντας από το Spotify να σταματήσει να φιλοξενεί τον αμφιλεγόμενο, αλλά με μεγάλη απήχηση, αμερικανό σχολιαστή Joe Rogan, νούμερο 1 στην ακρόαση των podcast του Spotify τον περασμένο χρόνο.

Ο Joe Rogan, ο οποίος υπέγραψε πέρυσι με τον σουηδικό όμιλο συμβόλαιο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, κατηγορείται ότι αποθαρρύνει τους νέους να εμβολιασθούν και προωθεί την χρήση μίας μη εγκεκριμένης θεραπείας, του Ivermectin, κατά της Covid.

Περισσότεροι από 200 αμερικανοί επαγγελματίες του τομέα υγείας σήμαναν πρόσφατα συναγερμό όταν ο Joe Rogan φιλοξένησε στην εκπομπή του τον Ρόμπερτ Μαλόουν, γιατρό του αντιεμβολιαστικού κυκλώματος.

Αφού το αίτημά του δεν ικανοποιήθηκε, ο Neil Young έβαλε σε εφαρμογή την απειλή του την περασμένη βδομάδα και αποχώρησε από την πλατφόρμα. Αρχικά, το Spotify αρκέσθηκε να εκφράσει την λύπη» του για την αποχώρηση του αμερικανοκαναδού σταρ, η κίνηση του οποίου επικροτήθηκε από την γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Λογοκρισία;

«Το Spotify έχει γίνει χώρος εν δυνάμει θανατηφόρας παραπληροφόρησης για την Covid. Ψέματα που πωλούνται έναντι χρημάτων», κατήγγειλε ο Neil Young.

Η πολεμική συνέχισε να παίρνει διαστάσεις: την Παρασκευή, η Joni Mitchell, με εκατομμύρια ακολούθους, αποσύρθηκε με την σειρά της από την πλατφόρμα, ενώ παράλληλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκινούσε κίνημα διακοπής συνδρομής από το Spotify.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν, οι οποίοι έχουν υπογράψει με την πλατφόρμα συμβόλαιο ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκέσθηκαν να εκφράσουν «τις ανησυχίες» τους στο Spotify.

Από την θεαματική του εμφάνιση ως σουηδική start-up μέχρι την ανάδειξή του σε παγκόσμιο leader εισηγμένο στην Wall Street, το Spotify επικρίνεται συστηματικά από τους καλλιτέχνες για τα ποσά που λαμβάνουν, αν και επαινείται ο ρόλος του στην ανάκαμψη της μουσικής βιομηχανίας.

Διευρύνοντας τις δραστηριότητες της πλατφόρμας στα podcast τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία του 38χρονου Ντάνιελ Εκ επεκτείνει πέραν της μουσικής την ευθύνη του Spotify για την φιλοξενία περιεχομένου που το θέτει ενώπιον νέων ευθυνών για παραπληροφόρηση, φέρνοντάς στο σε θέση αντίστοιχη με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.

Τον περασμένο χρόνο, ο Ντάνιελ Εκ είχε δηλώσει σε podcast του Axios ότι η πλατφόρμα δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο. «Εχουμε επίσης και ράπερς (...) οι οποίοι κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, ή και περισσότερα, κάθε χρόνο στο Spotify. Και δεν τους υπαγορεύουμε τι πρέπει να βάλουν στα τραγούδια τους...».

Οι ειδικοί που ερωτήθηκαν από το AFP παραδέχονται ότι το θέμα του ελέγχου του περιεχομένου δεν είναι απλό, τόσο από απόψεως ελευθερίας της έκφρασης, όσο και από απόψεως εύρους περιεχομένου διάρκειας εκατομμυρίων ωρών στην πλατφόρμα.

Ο Neil Young, που προσβλήθηκε στα παιδικά του χρόνια από πολιομυελίτιδα, η οποία του άφησε τα σημάδια της σε όλη του την ζωή, απέρριψε κάθε πρόθεση λογοκρισίας σε ό,τι αφορά την Covid-19.

«Το έκανα διότι στο βάθος της καρδιάς μου δεν είχα άλλη επιλογή», έγραψε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)