to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:23 | 04.07.2013

Κοινωνία

«Κατηγορώ» για τη μεταχείριση των προσφύγων στην Ελλάδα

Η έναρξη λειτουργίας της νέας υπηρεσίας ασύλου και η θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι ομιλητές έκαναν λόγο για μια θετική εξέλιξη, τονίζοντας όμως σημαντικά προβλήματα παραμένουν.


Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Γιώργος Τσαρμπόπουλος, «η ουρά που σχημάτιζαν οι αιτούντες άσυλο στην Πέτρου Ράλλη μεταφέρθηκε τώρα στην Κατεχάκη». Της Ειρήνης Σόβολου

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Τσαρμπόπουλος τόνισε ότι η έναρξη λειτουργίας του περιφερειακού γραφείου ασύλου Αττικής την 7η Ιουνίου, δύο χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του αποτελεί σταθμό, δεδομένου ότι η θέσπιση πολιτικής υπηρεσίας και η απεμπλοκή της αστυνομίας από τη διαδικασία ασύλου αποτελούσε αίτημα δεκαετιών. Ωστόσο ο ίδιος ανέφερε ότι παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα: «Η ουρά που σχημάτιζαν οι αιτούντες άσυλο στην Πέτρου Ράλλη μεταφέρθηκε τώρα στην Κατεχάκη», υπογράμμισε.

Ο Πέτρος Μάστακας, αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Διεθνούς Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας, επεσήμανε ότι η αστυνομία εξακολουθεί να έχει σημαντικές αρμοδιότητες και να είναι υπεύθυνη για σημαντικό αριθμό αιτημάτων που εκκρεμούν για πολλά χρόνια. Ως εκ τούτου είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού των αντίστοιχων υπηρεσιών της αστυνομίας. «Στο τμήμα του Δουβλίνου, υπεύθυνο για τις οικογενειακές επανενώσεις, ένα άτομο είναι υπεύθυνο για χιλιάδες αιτήματα», σημείωσε ο Γ. Τσαρμπόπουλος υπογραμμίζοντας την αντιφατική αδιαφορία της πολιτείας δεδομένου ότι πρόκειται για μια από τις ελάχιστες δυνατότητες νόμιμης εξόδου από τη χώρα.

«Αν δεν υπάρξει ευρύτερη μεταναστευτική πολιτική, είναι αδύνατο να λειτουργήσει αποτελεσματικά η διαδικασία ασύλου, καθώς αποτελεί το μόνο υποκατάστατο στα κενά της μεταναστευτικής νομοθεσίας», τόνισε ο Π. Μάστακας.

Η Καλλιόπη Στεφανάκη, υπεύθυνη του Τομέα Διεθνούς Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο θεσμό πρώτης υποδοχής, ώστε να αντικαταστήσει τη συστηματική κράτηση που επιβάλλεται τόσο στα σύνορα, όσο και στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Δίας». Η Ύπατη Αρμοστεία υπογραμμίζει ότι η κράτηση πρέπει να αποτελεί έσχατο και εξαιρετικό μέτρο και να επιβάλλεται μόνο εφόσον εξυπηρετείται συγκεκριμένος σκοπός, με εξατομικευμένη αιτιολογία για κάθε περίπτωση. «Δαπανώνται τεράστια ποσά για να κρατούνται άνθρωποι των οποίων η απομάκρυνση είναι αδύνατη και θα παραβίαζε τη νομοθεσία», ανέφερε η Κ. Στεφανάκη.

Ο Σύρος ιατρός Αλεμπέιντ Μαρούφ σημείωσε ότι Σύροι πρόσφυγες εξακολουθούν να κρατούνται παρά τις εξαγγελίες και ότι ο εγκλωβισμός απελπισμένων ανθρώπων στην Ελλάδα, συντηρεί την  εκμετάλλευσή τους από τα κυκλώματα λαθροδιακίνησης.

Ο Γ. Τσαρμπόπουλος επεσήμανε την ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, καθώς δεν λειτουργεί κανένα κέντρο πρώτης υποδοχής. «Στην Ελλάδα τα πάντα σχεδιάζονται στο χαρτί και στο γόνατο, δεν προβλέψαμε πώς αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και ελπίδα. Το λιμάνι είναι γεμάτο με άστεγους, που τους ξερνά η θάλασσα ξυπόλυτους, πεινασμένους ή πνιγμένους. Κάνουν απεργία πείνας για να συλληφθούν ή να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Σύντομα θα έχουμε και τους πρώτους Αιγύπτιους στη Λέσβο», σημείωσε ο παπα-Στρατής, κληρικός από τη Μυτιλήνη, τονίζοντας ότι «δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το χέρι που θα μας σπρώξει αύριο στη μοίρα αυτών των ανθρώπων».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το πρώτο πεντάμηνο του 2013 συνελήφθησαν, λόγω παράτυπης εισόδου, 3.223 άτομα σε Λέσβο, Σάμο, Χίο και Δωδεκάνησο, έναντι 188 το πρώτο πεντάμηνο του 2012 (οι αντίστοιχοι αριθμοί, για τον Έβρο ήταν 342 άτομα το 2013 έναντι 15.878 το 2012). Η κατασκευή του φράχτη και η ενισχυμένη φύλαξη στον Έβρο οδηγεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε αναζήτηση ιδιαίτερα επικίνδυνων περασμάτων μέσω της θαλάσσιας οδού, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ναυάγια και ανθρώπινες τραγωδίες.

Η Ξένια Πασσά από τον Τομέα Διεθνούς Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας αναφέρθηκε στο  ανεπαρκές πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα παιδιά να κρατούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να μένουν στον δρόμο λόγω της ανεπαρκούς χωρητικότητας στα κέντρα υποδοχής.

Η συνολική χωρητικότητα των κέντρων υποδοχής για αιτούντες άσυλο και ασυνόδευτα παιδιά είναι περίπου 1000 θέσεις. Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης το έτος 2010, μόλις το 56 % των αιτημάτων στέγασης ικανοποιήθηκε.

«Παιδιά καταλήγουν να εκπορνεύονται για δύο ευρώ γιατί δεν υπάρχει καμιά μέριμνα και τώρα θα καταλήξουν να στοιβάζονται ως ωρολογιακή βόμβα με την επαναφορά της υγειονομικής διάταξης από τον Άδωνι», τόνισε ο Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της ΜΚΟ «Praksis».

Η Ξ. Πασσά αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ύπαρξης πολιτικής ένταξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας. «Οι πρόσφυγες παραμένουν άστεγοι, άνεργοι, άποροι, σε συνθήκες αποκλεισμού, χωρίς να μπορούν να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή. Η οικονομική κρίση και οι πρόσφατες ρυθμίσεις του μνημονιακού νόμου (ν.4093/12) πλήττουν πρόσφυγες και ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, πολύτεκνες οικογένειες και ανασφάλιστους υπερήλικες», σημείωσε η ίδια. «Άνθρωποι που έχουν κάνει πολύ σημαντικά βήματα ένταξης καταλήγουν να πετάγονται απ’έξω. Θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να παραμένουν φαντάσματα;», διερωτήθηκε ο Γ. Τσαρμπόπουλος.

Όσον αφορά την αυξανόμενη συχνότητα και βαναυσότητα των περιστατικών ρατσιστικής βίας, ο Γ. Τσαρμπόπουλος ανέφερε ότι σύμφωνα με την έκθεση για το 2012 του Δικτύου καταγραφής ρατσιστικής βίας, εξτρεμιστικές ομάδες που δρουν με την κάλυψη της Χρυσής Αυγής, αυτοαναγορεύονται σε εγγυητές της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, με την ανοχή και κάποιες φορές την επικρότηση της Πολιτείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας όταν μιλάμε για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ή τη θέσπιση του αντιρατσιστικού νόμου. Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι επαρκές και δεν εφαρμόζεται. Είναι σημαντικό να θεσπιστεί η προστασία των θυμάτων και των ουσιωδών μαρτύρων και να υπάρχει αποτελεσματική διερεύνηση της ύπαρξης ρατσιστικού κινήτρου από το στάδιο της προανακριτικής διαδικασίας, ενώ καθοριστικής σημασίας είναι η διερεύνηση αναφορών για αυθαιρεσία ή ολιγωρία των αστυνομικών οργάνων».

Πηγή: tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)