to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:43 | 19.08.2015

Πολιτική

Κατηγορηματική διάψευση από το υπ. Υγείας στα περί «λευκών κελιών» για τους ψυχικά πάσχοντες

Διαψεύδει κατηγορηματικά, με ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δημοσιεύματα περί πρόθεσης του υπουργείου για δημιουργία «λευκών κελιών» για την απομόνωση «επικινδύνων» νοσηλευομένων ψυχικώς πασχόντων στα δημόσια ψυχιατρεία της χώρας.


Μάλιστα, υποστηρίζει ότι «όχι μόνο ανάλογη πρόθεση δεν υπάρχει, αλλά και το σύνολο του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου σχετικά με την ψυχική υγεία βρίσκεται στον αντίποδα μίας κατασταλτικής πολιτικής και στην κατεύθυνση της προάσπισης των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών».

Από τον Ιούνιο του 2015 έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Υγείας ομάδα εργασίας για την επεξεργασία του στρατηγικού σχεδιασμού για την ψυχική υγεία και όπως αναφέρει ο κ. Ξανθός, μεταξύ άλλων, επεξεργάζεται ένα πλαίσιο θέσεων και κατευθύνσεων σχετικά με τον τρόπο νοσηλείας των ασθενών που νοσηλεύονται υπό το καθεστώς της ακούσιας νοσηλείας και τη λειτουργία των τμημάτων οξέων των ψυχιατρικών κλινικών, «κατευθύνσεις οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν βεβαίως με καμία "εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ"».

Όπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, η απουσία ενός κοινού και συνεκτικού πλαισίου λειτουργίας που να ανταποκρίνεται στις θεραπευτικές ανάγκες του κάθε συγκεκριμένου ακουσίως νοσηλευόμενου ασθενούς, με σεβασμό στα δικαιώματά του και σύμφωνα με τις αρχές της κοινωνικής-κοινοτικής ψυχιατρικής, αναγκάζει συχνά τις επιμέρους νοσηλευτικές μονάδες να καταφεύγουν σε αποσπασματικές λύσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν στοιχειωδώς τη ζωή και την ακεραιότητα των ακουσίως νοσηλευόμενων ασθενών, των συνασθενών τους και του προσωπικού.

«Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η προαναγγελθείσα επεξεργασία ενός κοινού πλαισίου αναφοράς, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων οξέων των ψυχιατρικών κλινικών», τονίζει ο κ. Ξανθός και προσθέτει: «Η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης παραμένει πρωταρχικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού προς αυτή την κατεύθυνση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)