to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κάτι ξεπροβάλλει πίσω από το νέφος

Στην κόλαση της καθημερινότητας, το μνημονιακό κατεστημένο στέκει θρασύδειλο και ψοφοδεές.


Κυριολεκτικά και μεταφορικά η χώρα ζει τυλιγμένη μέσα στο νέφος. Η απελπισία σαρώνει εκατομμύρια νοικοκυριά, η γκρίζα ζώνη της ανεργίας έχει απλωθεί στο 34,1% της κοινωνίας, εκατομμύρια πολίτες ξυλιάζουν, ενώ κάθε βράδυ ένα σπίτι πιάνει φωτιά από τα αυτοσχέδια μαγκάλια. Η αιθαλομίχλη τσούζει τα μάτια, βρομάει και δυσκολεύει την αναπνοή, κάνει ακόμη πιο αβίωτη τη ζωή στις μεγαλουπόλεις.

Απέναντι σ' αυτή την κόλαση της καθημερινότητας, το μνημονιακό κατεστημένο στέκει θρασύδειλο και ψοφοδεές. Διαπιστώνει ότι η προσήλωσή του στο δόγμα της υπερφορολόγησης των καυσίμων βυθίζει τη χώρα στην ασφυξία των διαφόρων νεφών, επιμένει όμως ότι αυτή είναι η οδός της "δημοσιονομικής σωτηρίας"!

Αυτές τις μέρες, γύρω από το εορταστικό τραπέζι, όσο λιτό ή και φτωχό, θα συγκροτηθεί η κοινή γνώμη. Και η "εθνική κατάθλιψη" θα εξωτερικευθεί, θα διοχετευθεί στη συζήτηση, θα αποδειχθεί υλικό κοινωνικής συνομιλίας και όχι ατομικής αναδίπλωσης. Ας μην βαυκαλίζονται ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος ότι ο λαός υπομένει αδιαμαρτύρητα την πολιτική τους. Άλλοι, χωρίς να τους υποψιάζεται κανείς για... συριζισμό, όπως το βρετανικό περιοδικό Economist, προβλέπουν ότι στην Ελλάδα το 2014 υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για κοινωνική ανάφλεξη.

Μακριά νυχτωμένοι, βυθισμένοι στην αλαζονική διαχείριση της εξουσίας τους, Σαμαράς και Βενιζέλος σχεδιάζουν πάνω στη διάλυση των κομμάτων τους να σπρώξουν τις εκλογές για το 2016. Δηλαδή δηλώνουν ότι δεν τους αφορά το λαϊκό μήνυμα των επικείμενων εκλογών του Ιουνίου. Ας μην αιτιώνται τους άλλους, όταν ξυπνήσουν έντρομοι από τη λαϊκή αποδοκιμασία. Κι όταν επιβεβαιωθεί η δημοκρατική αρχή, σύμφωνα με την οποία οι ολιγαρχικές πολιτικές ελίτ δεν μπορούν να κυβερνούν για πολύ χρόνο. Την πρώτη φορά εξαπατούν τους πολίτες. Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα. Οι δυο φορές ήδη πέρασαν.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ήδη την ανατροπή λαϊκών διαθέσεων, που είναι προάγγελος νέων λαϊκών διαθεσιμοτήτων για τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας. Μέσα από την καταχνιά του μνημονιακού πολιτικαντισμού, μέσα από το νέφος ιδιοτελειών και συμφερόντων, διακρίνεται η λαϊκή - δημοκρατική θέληση να μπει τέλος σε μια πραγματικότητα που καθημερινά εξευτελίζει την εθνική, την κοινωνική και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)