to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κάτι νέο γεννιέται στα Πανεπιστήμια

Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, οι δυνάμεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια έχουν εκκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια ανασύνταξης και υπέρβασης της κρίσης αυτής. Με μια νέα πρόταση και ένα πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που θέλει να διεκδικήσει ένα άλλο πανεπιστήμιο και μια άλλη κοινωνία


Εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε πάνω από 150 τμήματα σε όλη τη χώρα έχουν ήδη υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη, ενώ εκδηλώσεις και συζητήσεις με διάφορες θεματικές, στα πλαίσια της καμπάνιας #ψάξου, γίνονται καθημερινά. Τον τελευταίο χρόνο στα Πανεπιστήμια της χώρας έχει διαμορφωθεί ένα εκρηκτικό κλίμα.

Η συνεχόμενη υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε υποδομές και καθηγητές, βάζουν συνεχόμενα εμπόδια στα ιδρύματα, τα οποία όμως συνεχίζουν να διατηρούν ένα πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών, διεθνώς αναγνωρισμένο, χάρη στις μεγάλες προσπάθειες των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Σε αυτή τη συνθήκη τα νομοθετήματα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, και της αρμόδιας Υπουργού κ. Κεραμέως, ήρθαν, ως κερασάκι στην τούρτα, να εγκαθιδρύσουν ένα αντιδημοκρατικό πλαίσιο εντός των ΑΕΙ. Αφενός, με την προσπάθεια εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, για να παγιώσει την καταστολή και τον εκφοβισμό των φοιτητών, αφετέρου με την κατάργηση της εκλογής των πρυτανικών αρχών και την επαναφορά διορισμένων συμβουλίων διοίκησης των ιδρυμάτων. Πολιτικές που θυμίζουν άλλες εποχές και πηγαίνουν τα Πανεπιστήμια δεκαετίες πίσω.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει μέσα από τις μαζικές κινητοποιήσεις τους μαζί με την υπόλοιπη ακαδημαϊκή κοινότητα, να αποτρέψουν την εφαρμογή τους. Τις προηγούμενες εβδομάδες είδαμε χιλιάδες νέους να κατεβαίνουν στο δρόμο, στις μεγάλες πορείες στην απεργία και την 17η Νοέμβρη. Οι αντιδράσεις των νέων πυκνώνουν και θα συνεχίσουν να πυκνώνουν, όσο τα αδιέξοδα μεγαλώνουν. Η κρίση ακρίβειας συνεχίζεται, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων, ο μισθός δεν φτάνει για όσους εργάζονται, οι φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν με την ανεπαρκή φοιτητική μέριμνα. Αυτές οι συνθήκες οδηγούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στην αμφισβήτηση, και την αναζήτηση μιας νέας προοπτικής και λύσης. Αποτυπώθηκε την περσινή χρονιά στις φοιτητικές εκλογές, με την ήττα μετά από δεκαετίες της ΔΑΠ. Θα αποτυπωθεί και στις ερχόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, αρκεί οι νέοι και νέες να προσέλθουν στην κάλπη.

Το ζήτημα της ενεργοποίησης και της συμμετοχής των νέων στις συλλογικές διαδικασίες αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα που οφείλει να μας προβληματίσει όλους. Η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές είναι μικρότερη χρόνο με το χρόνο, ενώ οι διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων έχουν απονεκρωθεί. Ο φοιτητικός συνδικαλισμός σίγουρα διέρχεται μια τεράστια πολύχρονη κρίση, ως αποτέλεσμα της κυρίαρχης αντίληψης που προσπαθεί να αποκόψει τους φοιτητές από τη συλλογική δράση, αλλά και λόγω των χρόνιων «κακών πρακτικών», των αντιφάσεων και των αδυναμιών του. Δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε τις ευθύνες όλων για αυτό.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια

Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, οι δυνάμεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια έχουν εκκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια ανασύνταξης και υπέρβασης της κρίσης αυτής. Με μια νέα πρόταση και ένα πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που θέλει να διεκδικήσει ένα άλλο πανεπιστήμιο και μια άλλη κοινωνία. Με κεντρικό σύνθημα το #ψάξου, με στόχο τη συγκρότηση ενός νέου συνδικαλιστικού φορέα στα Πανεπιστήμια, μακριά από τις παθογένειες και τις πρακτικές των κυρίαρχων παρατάξεων.

Αθροίζοντας δυνάμεις με εκατοντάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα, που συντάσσονται με το αίτημα για πολιτική αλλαγή, την κάλυψη των βασικών φοιτητικών αναγκών με ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, την αναβάθμιση των υποδομών του πανεπιστήμιου, καθώς και την ανασυγκρότηση των δομών του φοιτητικού κινήματος σε όλα τα επίπεδα. Μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα πραγματικά δημόσιο, δημοκρατικό, ποιοτικό και ζωντανό πανεπιστήμιο, χώρο χειραφέτησης και εκπαίδευσης μιας νέας γενιάς λαμπρών επιστημόνων.

ψαξου.jpg

Εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες από πάνω από 150 τμήματα σε όλη τη χώρα έχουν ήδη υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη, ενώ εκδηλώσεις και συζητήσεις με διάφορες θεματικές, στα πλαίσια της καμπάνιας #ψάξου, γίνονται καθημερινά σε διάφορα ιδρύματα.

Όποιος φοιτητής/τρια επιθυμεί μπορεί να υπογράψει εδώ την ιδρυτική διακήρυξη, να συμμετέχει στις συζητήσεις, και να λάβει μέρος στην ιδρυτική συνδιάσκεψή του φορέα, που θα διεξαχθεί στις 10-11 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, με δυνατότητα ηλεκτρονικής συμμετοχής.

*Ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης είναι Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

tags: άρθρα

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)