to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:13 | 23.05.2022

Κοινωνία

Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ: «Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Θ. Ζαούτης τόνισε πως «πάντα ανησυχούμε όταν εμφανίζονται σπάνια νοσήματα, αλλά η ανησυχία μας αυτή την στιγμή δεν είναι μεγάλη για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς δεν είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια».


Την ώρα που ο πλανήτης εκφράζει την ανησυχία του, για την πρόσφατη εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων, καθησυχαστικός για τα κρούσματα που παρατηρούνται στην Ευρώπη, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως «πάντα ανησυχούμε όταν εμφανίζονται σπάνια νοσήματα, αλλά η ανησυχία μας αυτή την στιγμή δεν είναι μεγάλη για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς δεν είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια».

«Δεν μιλάμε για πανδημία, να είμαστε όλοι λίγο πιο ήσυχοι, δεν μιλάμε για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «Είμαστε σε εγρήγορση, λειτούργησε σωστά το σύστημα με το πρώτο ύποπτο κρούσμα», αναφερόμενος στο τουρίστα που μεταφέρθηκε στο Αττικό νοσοκομείο και τελικά αποδείχτηκε ότι νοσεί με ανεμοβλογιά.

Ανέφερε δε ότι μόλις μια 1 στις 50 στενές επαφές κολλάει και διευκρίνισε πως δεν μιλάμε για έναν ιό που μεταδίδεται, όπως ο κορωνοϊός. Επίσης, επεσήμανε ότι «δεν μεταδίδεται στην ασυμπτωματική φάση, αυτά τα στοιχεία μας καθησυχάζουν σε έναν βαθμό».

Σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει να μιλάμε για επαναφορά της μάσκας με αφορμή την ευλογιά των πιθήκων, ο κ. Ζαούτης εξήγησε ότι η μετάδοση γίνεται μέσω δερματικών βλαβών και σωματικών υγρών.

Όσον αφορά στα μέτρα διευκρίνισε ότι «οι οδηγίες είναι οι γνωστές αρχές υγιεινής, σχολαστικό πλύσιμο χεριών και φροντίζουμε να καλύπτουμε τον βήχα μας. Για το εμβόλιο της ευλογιάς είπε ότι όσοι το έχουν κάνει, έχουν έναν βαθμό ανοσίας και απέναντι στην ευλογιά των πιθήκων».

Πηγή: Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)