to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Καθημερινή και ενεργή συμμετοχή των μελών

Η πρόβλεψη για εκλογή του Προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση είναι μια σημαντική τομή και δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη να αποφασίζουν αδιαμεσολάβητα


Η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά - ακόμα και η συμμετοχή στις εκλογές τις τελευταίες δεκαετίες - μειώνεται συνεχώς και αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια ζωή και τη δημοκρατία. Η αποχή από τις πολιτικές διαδικασίες αλλά και η κρίση που υπάρχει στο κομματικό φαινόμενο ασφαλώς είναι σημάδια δυσαρέσκειας προς το πολιτικό σύστημα.

Οι πολίτες αισθάνονται πως σε μια εποχή που ο κόσμος κινείται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες οι διαδικασίες στους πολιτικούς οργανισμούς έχουν μείνει στάσιμες. Τα κόμματα ως μέσο οργάνωσης και έκφρασης ρευμάτων ιδεών και πολιτικής εκπροσώπησης της κοινωνίας είναι ουσιαστικό και αναγκαίο να υπάρχουν, όμως κανένας σήμερα δεν περιμένει μια κομματική συνεδρίαση για να ενημερωθεί, όταν γύρω του είναι άμεσα προσβάσιμη σε ελάχιστα λεπτά οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση. Γιατί πρέπει να συμμετέχει κάποιος σε έναν πολιτικό φορέα; Μόνο επειδή θα συμμετέχει σε μια διαρκή συζήτηση για την πολιτική και την κοινωνική κατάσταση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, για την αυτοδιοίκηση, για την έμφυλη ισότητα, ή μήπως επειδή θα νιώθει αλληλεγγύη και συντροφικότητα;

Σίγουρα και για όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως γιατί μέσα από τη συμμετοχή του σε ένα αριστερό κόμμα όπως το δικό μας έχει τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσει και να συναποφασίσει πολιτικές κατευθύνσεις και εξελίξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στα όργανα του κόμματος συγκεκριμένες καταστατικές αλλαγές και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Η πρόβλεψη για εκλογή του Προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση είναι μια σημαντική τομή και δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη να αποφασίζουν αδιαμεσολάβητα. Το μέχρι σήμερα σύστημα εκλογής αντιπροσώπων και στη συνέχεια από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της εκλογής τόσο του Προέδρου όσο και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής δεν δίνει την αίσθηση στα μέλη του κόμματος ότι συμμετέχουν ισότιμα.

Η διαδικασία εκλογής από τη βάση δεν συνεπάγεται την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ένα αρχηγικό κόμμα, αλλά αποδεικνύει πως για το κόμμα μας όλα τα μέλη και γνωρίζουν και έχουν άποψη και μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στις διαδικασίες και δεν σκοπεύουν να συνεχίσουν να αναθέτουν σε κάποιους άλλους την ευθύνη να αποφασίζουν για αυτούς. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο θα πρέπει να αξιοποιηθούν επίσης και οι νέες τεχνολογίες. Για να συμμετέχουν όλοι στη διαβούλευση και στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων. Ακόμα και εκείνοι που δεν μπορούν να συμμετέχουν όσο ενεργά θέλουν στην κομματική ζωή λόγω υποχρεώσεων είτε επαγγελματικών είτε οικογενειακών. Θέλουμε καθημερινή και ενεργή συμμετοχή των μελών; Ασφαλώς και θέλουμε. Όμως, είναι τέτοιες οι συνθήκες και τόσο μεγάλες οι αλλαγές που ζούμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια που οι περισσότεροι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις χρονικές απαιτήσεις που βάζει η καθημερινότητα. Δεν πρέπει να μας φοβίζει η συμμετοχή όλο και περισσότερων μελών στη λήψη των αποφάσεων, αυτό δεν είναι αποδυνάμωση, αλλά ισχυροποίηση του κόμματος.

Οι προτάσεις για θητείες στα όργανα και στις θέσεις αιρετών αλλά και η ποσόστωση φύλου είναι προτάσεις προωθητικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα κόμμα ανοιχτό σε νέες δυνάμεις και νέους ανθρώπους και όχι ένα κόμμα κλειστό, ένα κόμμα πραγματικά των μελών. Είναι ένα κόμμα που μετασχηματίζεται, ανανεώνεται, εμπιστεύεται τα μέλη του και εξελίσσεται. Θα λύσουν οι καταστατικές αλλαγές όλα τα προβλήματα που υπάρχουν; Είναι δεδομένο πως όχι! Χρειάζεται να δούμε και άλλα ζητήματα, όπως τη μέριμνα για την περιφερειακή εκπροσώπηση στα συλλογικά όργανα; Ασφαλώς! Όμως, τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τον Πρόεδρο μόνο θετικά μπορούμε να τις αξιολογήσουμε τούτη την ώρα.

Έχουμε μπροστά μας έναν προσυνεδριακό διάλογο που βασίζεται στην πολιτική αντιπαράθεση απόψεων και στον γόνιμο διάλογο με σεβασμό σε κάθε διαφορετική γνώμη. Οφείλουμε όμως να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις του παρελθόντος και να επανιδρύσουμε ένα κομματικό υποκείμενο που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο που –παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η υγειονομική κρίση– πρέπει να γίνει και θα γίνει και αυτό θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Ένα συνέδριο από το οποίο θα πρέπει να βγούμε ενωμένοι και με ξεκάθαρες πολιτικές αποφάσεις τις οποίες θα υπηρετήσουμε όλοι και όλες ανεξαιρέτως. Γιατί τελικά και πάνω από όλα έχουμε χρέος απέναντι στην κοινωνία να δημιουργήσουμε εκείνες τις πολιτικές εξελίξεις που θα μας οδηγήσουν σε μια νέα προοδευτική και δημοκρατική διακυβέρνηση και το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση!

(Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αττικής)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)