to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:46 | 27.11.2013

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Καθηγητές σε διαθεσιμότητα: "κ. Υπουργέ λέτε ψέμματα, είμαστε ακόμα σε διαθεσιμότητα!"

Καταγγελία από την Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών Λάρισας για τους καθηγητές που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.


Εδώ και μήνες η Δημόσια Εκπαίδευση και ιδιαίτερα η Δημόσια Δευτεροβάθμια Τεχνική Εκπαίδευση ψυχοραγεί. Μέσα στον Ιούλιο η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή την πρώτη φάση της μνημονιακής συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόϊκα που αφορά στη διαθεσιμότητα συνολικά 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013. Αρχίζοντας από την Τεχνική Εκπαίδευση επιβάλλει τις πρώτες διαθεσιμότητες – απολύσεις μέσω της κατάργησης οργανικών θέσεων.

Η αιφνίδια αλλά και χωρίς κανέναν σχεδιασμό αυτή απόφαση είχε ως συνέπεια την επικράτηση του χάους και την εικόνα διάλυσης στην Τεχνική Εκπαίδευση. Θέλω να σας πληροφορήσω πως οι καθηγητές που ετέθησαν σε διαθεσιμότητα όχι μόνον δεν πλεόναζαν, αλλά αντιθέτως κατείχαν οργανικές θέσεις και είχαν πλήρες ωράριο σε πολυπληθείς ειδικότητες με μεγάλη απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

Οι ειδικότητες αυτές δεν απουσιάζουν από τη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση καμίας χώρας της Ε.Ε. Η διαθεσιμότητα προέκυψε από την άκριτη κατάργηση ειδικοτήτων (Ν.4172/2013), δημιουργώντας προβλήματα ειδικά στους μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης που εντέλει δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους καθώς δεν εφαρμόστηκαν ούτε οι μεταβατικές διατάξεις του Ν.4186/13. Θέλω επίσης να σας υπογραμμίσω πως δεν προηγήθηκε ούτε αποτύπωση αναγκών ούτε αξιολόγηση εκπαιδευτικών.

Τα κριτήρια και η μοριοδότηση για την επιλογή υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα ορίστηκαν με ΥΑ στις 7-8-2013 (Φ.Ε.Κ.1914/7-8-2013), μεταγενέστερα δηλαδή της διαπιστωτικής πράξης διαθεσιμότητας, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει καταρτισθεί πίνακας αποτύπωσης των προσόντων μας.

Οι μαθητές (περίπου 20.000) των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ είναι στον αέρα, μην ξέροντας αν θα πάρουν απολυτήριο, αν θα πάρουν πτυχίο ειδικότητας και αν θα καταφέρουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Κι αυτό επειδή σε αρκετά σχολεία δεν διδάσκονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, δεδομένου ότι δεν έχουν πάει στα σχολεία εκπαιδευτικοί από τις ειδικότητες που καταργήθηκαν.

Επίσης θέτει σε διαθεσιμότητα – απόλυση 2.122 εκπαιδευτικούς 48 ειδικοτήτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης των Τομέων Υγείας- Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών των ΕΠΑΛ καθώς και τις ειδικότητες Αισθητικής, Κομμωτικής, των ΕΠΑΣ. Η διαθεσιμότητα διαρκεί μέχρι 8 μήνες μετά την πάροδο των οποίων ο υπάλληλος απολύεται.Έχουν περάσει ήδη τέσσερις μήνες από την αρχή της διαθεσιμότητάς μας και παρά τις διαβεβαιώσεις και εξαγγελίες του ίδιου του υπουργού Παιδείας, δεν έχει προχωρήσει καμία απολύτως διαδικασία ένταξής μας σε οργανικές θέσεις, σε δομές του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Υπουργός βέβαια έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι 1.300 από εμάς έχουν "τακτοποιηθεί" σε άλλες δομές του Υπουργείου. Περίπου 150 σε διοικητικές θέσεις, 200 έχουν κάνει μετάταξη στη δεύτερη ειδικότητά τους και οι 932 στα Ι.Ε.Κ. . ΨΕΜΑΤΑ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ. Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς του τομέα Υγείας και Πρόνοιας...για τους οποίους λέει ότι θα τους απορροφήσει το Υγείας τη στιγμή που ο Υπουργός Υγείας κλείνει νοσοκομεία και κέντρα Υγείας;

Τι θα γίνει με τους συναδέλφους μας Δ.Ε; Με αυτά τα ερωτήματα και με τους αγώνες μας προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους πολίτες αυτής της χώρας αλλά και να αφυπνίσουμε την κοινωνία για τις προθέσεις της πολιτικής αυτής ηγεσίας. Φυσικά οι αγώνες μας είναι αξιοπρεπείς και ειρηνικοί όπως άλλωστε απαιτεί η ιδιότητα μας...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)