to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Καθηγητές Φροντιστηρίων: «Δεν κάνουμε τις πλάτες στα αφεντικά»

Δεκάδες μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών καθώς και αρκετοί αλληλέγγυοι πολίτες από σωματεία και συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί έξω από το ξενοδοχείο Hilton, την ώρα που μέσα πραγματοποιούνταν η ετήσια εκδήλωση της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής με θέμα «Οχι στην παραπαιδεία, ναι στο φροντιστήριο».


Με πανό και συνθήματα («Είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες, στα αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες» και «Στα φροντιστήρια διδάσκουν ανεργία, διδάσκουν απολύσεις και τρομοκρατία»), οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τις απολύσεις, την ανεργία, τα vouchers και τις διώξεις συναδέλφων τους, ενώ μοιράστηκε και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΣΕΦΚ αναφέρεται: «Η υπόθεσή αυτή αναδεικνύει τον εργασιακό μεσαίωνα των φροντιστηρίων, που οι εργοδότες των φροντιστηρίων έχουν επιβάλει εδώ και δεκαετίες: συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα. Οταν ο εργαζόμενος διεκδικεί, συμμετέχει στο σωματείο, δεν… απολύεται, απλώς δεν… ανανεώνεται η σύμβασή του, σύμφωνα με τον… νόμο. Αναδεικνύει τον μηχανισμό αλλοτρίωσης του καθηγητή στα φροντιστήρια που για χρόνια “κοινωνικοποιήθηκε” από τα αφεντικά με την κουλτούρα του “περαστικού”: υποτιμημένη εργατική δύναμη, αλλά το αφεντικό είναι ξηγημένο και δίνει ιδιαιτεράκια…».

Ο Διονύσης Αμπάτης, ειδικός γραμματέας του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ, που ήταν παρών στη χθεσινή διαμαρτυρία, καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ότι άντρας της Ασφάλειας βιντεοσκοπούσε τον συγκεντρωμένο κόσμο και παρά τις διαμαρτυρίες δεν παρέδωσε ποτέ το βίντεο προκειμένου αυτό να διαγραφεί. Σε ερώτησή μας σχετικά με τους εργαζόμενους με voucher στα φροντιστήρια απαντάει: «Ο θεσμός των vouchers έχει παρεισφρήσει πλέον και στα φροντιστήρια. Η αλήθεια είναι ότι δεν το πολυδιαφημίζουν, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι συμβαίνει. Πολλά φροντιστήρια μάλιστα έχουν και ΚΕΚ που διαχειρίζονται τα χρήματα για τα προγράμματα, συμμετέχοντας ενεργά στο φαγοπότι που γίνεται».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)