to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 07.03.2020

Πολιτική

«Καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του»: Ο Μηταράκης «κόβει» επιδόματα και φιλοξενία σε όσους έχουν άσυλο!

Ένα επικίνδυνο και απάνθρωπο κράμα νεοφιλελεύθερισμού και αντιμεταναστευτικής πολιτικής, με ανυπολόγιστες κοινωνικές επιπτώσεις, περιέγραψε το πρωί του Σαββάτου 7/3 στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Μετανάστευσης- Σφοδρά πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΝΔ έντρομη μπροστά στην αδυναμία της να διαχειριστεί το προσφυγικό, προσπαθεί σπασμωδικά να ικανοποιήσει το ακροδεξιό της ακροατήριο» - Βίτσας προς Μηταράκη: «Με ποιο δικαίωμα κάνεις δηλώσεις ότι θα κόψεις και θα ράψεις; Μήπως θέλεις να μείνεις ως ο υπουργός ασύλου που εχθρεύεται αυτούς που έχουν δικαιωματικά άσυλο;»


Μετά τη διαχειριστική ανεπάρκεια, το μπαχάλο στα νησιά και το πολεμικό κλίμα στον Έβρο (βούτυρο στο ψωμί των ακροδεξιών), η κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλώνει «έτοιμη» να πυροδοτήσει νέα κρίση στο προσφυγικό, στερώντας τα στοιχειώδη σε κατατρεγμένους ανθρώπους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το πρωί του Σαββάτου 7/3, διακόπτεται εντός του Μαρτίου η παροχή επιδομάτων και φιλοξενίας στους πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο. 

«Με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες, διακόπτει η χώρα μας εντός 30 ημερών και την παροχή φιλοξενίας και την παροχή επιδομάτων για όσους παίρνουν άσυλο. Από εκεί και πέρα, έχουν την υποχρέωση να δουλέψουν για τα προς το ζην, όποιος παίρνει άσυλο μετά είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Αυτό κάνει τη χώρα μας λιγότερο θελκτικό προορισμό για τις μεταναστευτικές ροές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ζήτησαν να τους κρατάμε μέσα στις δομές. Αυτό οδηγεί σε μια λογική πολλών δομών. Εμείς δε το θέλουμε. Θέλουμε λίγες, κλειστές και καλά φυλασσόμενες δομές», δήλωσε χαρακτηρισικά ο κ. Μηταράκης, υπερασπιζόμενος πλήργος μία ακραία αντιμεταναστευτική πολιτική που δεν έχει ως μέλημα την ένταξη αλλά την στοχοποίηση των προσφύγων. 

Το ερώτημα που προκύπτει επίσης είναι ποια κονδύλια θα περικόψει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι τα επιδόματα στους πρόσφυγες προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους, τους οποίους κινδυνεύει η χώρα μας να απεμπολήσει (αν κάνει πράξη την εξαγγελία της η κυβέρνηση), λόγω της ακροδεξιάς ιδεοληψίας της κυβέρνησης και προς τέρψιν ενός ακροδεξιού ακροατηρίου που τρέφεται με ξενοφοβία. 

ΣΥΡΙΖΑ: Κίνηση εντυπωσιασμού για χάρη της ακροδεξιάς το κόψιμο των επιδομάτων

«Να αφήσει η κυβέρνηση τις αναποτελεσματικές κινήσεις εντυπωσιασμού για το ακροδεξιό της ακροατήριο και να ασχοληθεί επιτέλους με την ουσία του προσφυγικού», καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις Μηταράκη.

«Πρόκειται για επιδόματα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς χρηματοδοτούνται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την Ε.Ε.», εξηγεί στην ανακοίνωσή του (7/3/20) ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «η σκληρή και άδικη αυτή επιλογή δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή». «Η Ν.Δ. έντρομη μπροστά στην αδυναμία της να διαχειριστεί το προσφυγικό, προσπαθεί σπασμωδικά να ικανοποιήσει το ακροδεξιό της ακροατήριο», επαναλαμβάνει η Κουμουνδούρου.

Δ. Βίτσας: Με την πρόσφατη τροπολογία μπορεί άνθρωποι να οδηγηθούν σε διαμονή σε πλατείες, με τις σημερινές δηλώσεις και στη λιμοκτονία

Σε υψηλούς τόνους ήταν και η αντίδραση του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και αντιπροέδρου της Βουλής, Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος θυμίζει στον Ν. Μηταράκη ότι «τα επιδόματα τα παρέχει ο ΟΗΕ και η ΕΕ κύρια μέσω της Ύπατης Αρμοστείας κ.λπ.» και «όταν παρέλθει ο χρόνος ενίσχυσης όσοι έχουν άσυλο, άρα διαμένουν πλήρως νόμιμα, έχουν τα ίδια δικαιώματα με κάθε πολίτη στην εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική πρόνοια, άρα και τα κοινωνικά επιδόματα, αλλά και αυτά δεν έχουν να κάνουν με το υπουργείο σου (σ.σ. Μετανάστευσης), αλλά με το υπουργείο εργασίας».

«Άρα με ποιό δικαίωμα κάνεις δηλώσεις ότι θα κόψεις και θα ράψεις; Μήπως θέλεις να μείνεις ως ο υπουργός ασύλου που εχθρεύεται αυτούς που έχουν δικαιωματικά άσυλο; Ας συνεννοηθούμε πριν παρεξηγηθούμε άσχημα. Με την πρόσφατη τροπολογία μπορεί άνθρωποι να οδηγηθούν σε διαμονή σε πλατείες, με τις σημερινές δηλώσεις και στη λιμοκτονία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δ. Βίτσας στην ανάρτησή του:

Στο περιθώριο οι άνθρωποι, πυρά κατά Μηταράκη από τον Αρίστο Δοξιάδη

Η νέα αυτή κυβερνητική παρέμβαση σε βάρος των προσφύγων, καταγράφεται λίγα 24ωρα μετά την πρόσφατη ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία παγώνει και ακυρώνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για πρόσφυγες, για Ρομά, για ανθρώπους με αναπηρία, αυξάνοντας τα απαιτούμενα χρόνια για την απόκτηση ιθαγένειας, σε ορισμένες κατηγορίες, από τα τρία στα επτά  χρόνια.

Αποτελεί, όπως φαίνεται μέρος της συντονισμένης προσπάθειας και οργανωμένης πολιτικής της κυβέρνησης που περιθωριοποιεί κοινωνικές ομάδες εντείνοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό και αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων αυτών, αλλά και την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα πρώτα πυρά για την «άστοχη απόφαση Μηταράκη» καταγράφεται όχι από κάποιον «συνήθη ύποπτο» συριζαίο, αλλά από τον Αρίστο Δοξιάδη, (νεο)φιλελεύθερο αναλυτή της «Καθημερινής» και «εταίρο στο κεφάλαιο επενδύσεων τεχνολογίας Big Pi».

Ο κ. Δοξιάδης αναδεικνύει τους κινδύνους για την επιβίωση των προσφύγων αλλά και την ελληνική οικονομία και κοινωνία:

Εγκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων

Για τα νέα κλειστά κέντρα (μία πολιτική που εκτός των άλλων αντίκειται και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία) «για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα από 1ης Μαρτίου», ο κ. Μηταράκης επιβεβαίωσε τα απάνθρωπα σχέδια της κυβέρνηση και ανέφερε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε δύο κλειστά κέντρα σε Σέρρες και Αττική που θα έχουν 1.000 θέσεις φιλοξενίας και προσωρινή λειτουργία. Η ένταση στα νησιά έχει επηρεάσει και τους Δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό δε βοηθά την εθνική προσπάθεια να αντιμετωπίσει την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Δεν μπορούμε να αφήσουμε όλο τον κόσμο στα νησιά».

Τέλος, σχετικά με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε ότι «η Τουρκία είναι αυτή που δεν εφάρμοζε την υποχρέωση της να αποτρέψει ροές από τα νησιά. Αυτή τη στιγμή, η Κοινή Δήλωση δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Πάντως, αν υπάρξει συζήτηση της Ευρώπης για νέα Συμφωνία με τη Τουρκία είναι απαραίτητα δύο συστατικά. Πρώτον, να μην οδηγηθούν πάλι σε συμφόρηση τα νησιά του Αιγαίου. Δεύτερον, να είναι πολύ πιο γρήγορες και απλές οι επιστροφές προς τη Τουρκία».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)