to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Kάθε λουλούδι είναι μία γυναίκα που έχει περάσει από τον ξενώνα» (βίντεο - φωτογραφίες)

Το Left.gr βρέθηκε στον Ξενώνα Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και τα παιδιά τους, του Δήμου Αθηναίων, κατά την επίσκεψη των Αχτσιόγλου, Φωτίου και Κούβελα


Βίντεο - φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας, κείμενο - επιμέλεια: Τάσος Γιαννόπουλος

«Kάθε λουλούδι που βλέπετε στον τοίχο, αντιστοιχεί σε μία γυναίκα που έχει περάσει από τον ξενώνα»: Μία από τις γυναίκες που αποτελούν το εξειδικευμένο προσωπικό του Ξενώνα Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και τα παιδιά τους, του Δήμου Αθηναίων, περιγράφει το  έργο και τα προβλήματα της δομής στην οποία έχουν βρει από το 2013 καταφύγιο 100 γυναίκες και τα 104 παιδιά τους. Μεταξύ αυτών που έχουν αναζητήσει καταφύγιο είναι 34 γυναίκες και 44 παιδιά πρόσφυγες.

«Στόχος μας είναι το συντομότερο αυτές οι γυναίκες να βρουν ένα σπίτι και όχι να ιδρυματοποιούνται», σημειώνουν οι εργαζόμενες που 24 ώρες το 24ωρο υποδέχονται γυναίκες - θύματα σωματικής, ψυχολογικής, οικονομικής υστέρησης ή σεξουαλικής βίας και των παιδιών τους, παρέχοντάς τους συμβουλευτική στήριξη.  Ο μέσος χρόνος παραμονής μίας γυναίκας εκεί είναι από 6 έως 9 μήνες, «μέχρι να ορθοποδήσει και να ενταχθεί ξανά στην κοινωνία».

Ο ξενώνας στεγάζεται σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας (σε όχι ανακοινώσιμη διεύθυνση για το ευρύτερο κοινό) και σε περιοχή που είναι εύκολα προσβάσιμη στα μέσα μεταφοράς. 

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και η Αναπληρώτρια Υπουργός, Θεανώ Φωτίου, καθώς και η  Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, επισκέφθηκαν τον ξενώνα όπου τις υποδέχτηκαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, Μαρία Στρατηγάκη και η προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικών Ισότητας και Αντιμετώπισης Διακρίσεων του Δήμου, Γεωργία Μπούρη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι κυρίες Αχτσιόγλου και Φωτίου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους που φιλοξενούνται στον Ξενώνα, καθώς και με το εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο ενημέρωσαν από την πλευρά τους  για τις πρωτοβουλίες και νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας για την ουσιαστική εμβάθυνση της ισότητας των φύλων και την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας στην αγορά εργασίας. 

Βασικότερο πρόβλημα η μη εύρεση εργασίας

Όπως τονίστηκε από το προσωπικό, το μεγαλύτερο πρόβλημα γυναίκες είναι ότι δεν μπορούν να βρουν εργασία ενώ, τονίστηκε ως θετικό το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ έδωσε για πρώτη φορά το δικαίωμα εγγραφής στο μητρώο του οργανισμού σε μετανάστες, πρόσφυγες και γυναίκες-θύματα βίας που δεν διαμένουν σε δική τους κατοικία. Έτσι, αποκτούν στο εξής πρόσβαση στα επιδόματα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Οργανισμού αλλά, όπως ανέφερε και η Έφη Αχτσιόγλου, ίσως χρειαστούν στοχευμένα προγράμματα για τις γυναίκες αυτές. 

Όπως ανέφερε η ίδια,  το αμέσως επόμενο διάστημα το Υπουργείο Εργασίας θα λάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση προώθησης της ισότητας των φύλων στην αγορά εργασίας. Ήδη, ο ΟΑΕΔ ενεργοποίησε την απόκρυψη του φύλου των ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του, ώστε οι εργοδότες να επιλέγουν υποψήφιους/ες εργαζόμενους/ες με μοναδικό κριτήριο τα προσόντα τους. 

Επίσης, οι φιλοξενούμενες γυναίκες στον ξενώνα ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις δυνατότητες συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Στέγη και εργασία για τους αστέγους», το οποίο και αφορά, μεταξύ άλλων, τις γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας και  περιλαμβάνει την κάλυψη δαπανών στέγασης και τη διευκόλυνση της εργασιακής επανένταξης.

Αξίζει να τονιστεί ότι, με την προσπάθεια και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ανανεώθηκε η χρηματοδότηση, μέσω ΕΣΠΑ, μέχρι και το 2020 όλων των ξενώνων, παρά τις αρνήσεις ορισμένων δήμων ενώ, με το νομοσχέδιο που είναι ήδη σε διαβούλευση, θα ψηφιστεί διάταξη για τη μονιμοποίηση αυτών των δομών.  Ακόμη, θα ενταθεί η προσπάθεια για ενημέρωση και των γυναικών προσφύγων που διαμένουν σε camps ώστε όλες να μάθουν για τις δομές. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύο νομοσχέδια τομή για την Ισότητα των Φύλων

Πού πρέπει να απευθυνθεί μία γυναίκα

Ο Ξενώνας είναι δυναμικότητας 40 ατόμων (γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους) διαθέτει πρόσβαση για ΑμεΑ λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο, Σαββατοκύριακα και αργίες καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. 

Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς συμβουλευτικής για γυναίκες, παραπέμπονται στον Ξενώνα γυναίκες –θύματα βίας, οι οποίες εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή τους γίνονται δεκτές. Κατά τη λειτουργία της δομής, κύριο στόχο αποτελεί η προσωρινή φιλοξενία των γυναικών που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής βίας καθώς και τα παιδιά τους και η προσπάθεια αποκατάστασης τους κοινωνικά, επαγγελματικά και οικονομικά. 

Οι ενδιαφερόμενες για φιλοξενία στον Ξενώνα γυναικών θυμάτων βίας απευθύνονται στο Γραφείο Πολιτικών Ισότητας των Φύλων του Δήμου Αθηναίων από Δευτέρα έως Παρασκευή ( 09:00 – 15:00 ) στα εξής τηλέφωνα : 210 5210645, 210 5210646 ή/και στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων 15900.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)