to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Καθαρό οικιακό περιβάλλον και υγιεινή και για τα ζώα μας στην εποχή του κορωνοϊού

Τι απαντάει ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σπύρος Κρήτας.


Καθαρό οικιακό περιβάλλον και τήρηση των βασικών μέτρων υγιεινής είναι τα μόνα που απαιτούνται για όσους έχουν ζώα στο σπίτι τους, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, λέει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Σπύρος Κρήτας.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο κ. Κρήτας συμμετείχε και σε webinar που διοργανώθηκε από την Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία για τον ρόλο του κτηνιάτρου στη δημόσια υγεία, όπου τονίστηκε, ότι κανένα από τα είδη κορωνοϊών που παρατηρούνται στα γνωστά κατοικίδια παραγωγικά ζώα ή ζώα συντροφιάς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

«Οι κορωνοϊοί (Coronavirus) είναι RNA-ιοί που παρατηρούνται σε πολλά είδη ζώων. Το κάθε είδος ζώου έχει το δικό του είδος κορωνοϊού, που δεν μεταδίδεται στα άλλα είδη και προκαλεί διακριτά κλινικά συμπτώματα. Έτσι, ο κορωνοϊός της γάτας προκαλεί τη λοιμώδη περιτονίτιδα της γάτας, ο κορωνοϊός του χοίρου προκαλεί τη μεταδοτική γαστρεντερίτιδα του χοίρου, ενώ άλλο είδος κορωνοϊού την επιδημική διάρροια του χοίρου, ο κορωνοϊός των πτηνών τη λοιμώδη βρογχίτιδα, ο κορωνοϊός του σκύλου προκαλεί ασυμπτωματική λοίμωξη ή διάρροια, ενώ ο κορωνοϊός των βοοειδών προκαλεί τη δυσεντερία του χειμώνα στα βοειδή. Κανένα από αυτά τα είδη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο», αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του κ. Κρήτα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «τα ζώα δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης του Covid-19, ούτε νοσούν από αυτό, και οι άνθρωποι είναι απόλυτα ασφαλείς, όταν χειρίζονται δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα, αρκεί να τηρούν τα βασικά μέτρα υγιεινής, όπως π.χ. το πλύσιμο των χεριών, πριν και αφού αγγίξουν ζώα, το φαγητό τους ή αντικείμενα της ατομικής υγιεινής τους και να αποφεύγουν να τα φιλάνε».

«Το ζώο μπορεί να δράσει μόνο ως μηχανικός φορέας του ιού. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ένας άνθρωπος με κορωνοϊό να φταρνιστεί ή να βήξει πάνω σε ζώο και αυτό μετά να το χαϊδέψει κάποιος άλλος. Είναι το ίδιο που συμβαίνει και με το κινητό μας τηλέφωνο ή άλλες επιφάνειες και γι' αυτό απαιτούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής», εξηγεί ο κ. Κρήτας, διευκρινίζοντας ότι ο κορωνοϊός του σκύλου (CCoV) δεν είναι ο ίδιος ιός με τον Covid-19. Προκαλεί γαστρεντερικά και όχι αναπνευστικά προβλήματα στους σκύλους και δεν προσβάλλει τονάνθρωπο.

Στον άνθρωπο, την τελευταία εικοσαετία εμφανίστηκαν κορωνοϊοί όπως ο SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), ο MERS-CoV (Middle East respiratory syndrome coronavirus), καθώς και ο πρόσφατος κορωνοϊός Covid-19. Παρόλο που εικάζεται ότι αυτές οι λοιμώξεις του ανθρώπου άρχισαν από κάποιο εξωτικό ζώο, κάτι τέτοιο επιδέχεται περαιτέρω απόδειξης. «Αντίθετα», προσθέτει, «αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι η εύκολη μετάδοση των τριών αυτών ιών από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)