to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Καθαρές λύσεις με απλή και άδολη αναλογική

Η θέσπιση της απλής αναλογικής ως σταθερού και μόνιμου εκλογικού συστήματος είναι πάγια θέση της Αριστεράς και προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.


Η στρατηγική αυτή θέση δεν τροποποιείται από τακτικές, συγκυριακές ή προσωπικές στοχεύσεις. Τα κόμματα του μνημονιακού μπλοκ επινοούν διάφορα εκλογικά συστήματα για να περιορίσουν την έκταση της ήττας τους. Μεταχειρίζονται το εκλογικό σύστημα ως εργαλείο για την εμπέδωση του κράτους εκτάκτου ανάγκης. Αντιμετωπίζουν το θέμα του εκλογικού συστήματος ως τεχνικό πρόβλημα με μοναδικό οδηγό τους την παράκαμψη της λαϊκής θέλησης. Το εκλογικό σύστημα, όμως, συνιστά ουσιαστική πολιτική προϋπόθεση λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Γι' αυτό και το Σύνταγμα έχει θέσει προϋποθέσεις ως προς την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Καθώς η κοινωνική πόλωση αυξάνεται και αντικατοπτρίζεται ολοένα και περισσότερο στο πολιτικό επίπεδο, η καθιέρωση της απλής αναλογικής συνιστά θεμελιώδη προϋπόθεση ώστε να υπάρξει δημοκρατική διέξοδος από την κρίση πολιτικής εκπροσώπησης, που εκθέτει ηθικά και πολιτικά τη λειτουργία του κομματικού συστήματος. Επίσης, αποτελεί συνθήκη για τον αναπροσανατολισμό της πολιτικής, την ανατροπή των Μνημονίων και τη διαμόρφωση νέων πολιτικών συσχετισμών καθώς και δυνατοτήτων νέων σχημάτων κυβερνήσεων συνεργασίας, με κορμό την Αριστερά και το ψηφισμένο πρόγραμμά της.

Η ανακίνηση θέματος αλλαγής του εκλογικού συστήματος (μακριά, βεβαίως, από την καθιέρωση της απλής και άδολης αναλογικής) χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της πολιτικής πόλωσης και την ανασυγκρότηση του λεγόμενου "ενδιάμεσου χώρου". Η κοινωνική πραγματικότητα αλλά και η πολιτική ιστορία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι, σε συνθήκες κρίσης, ο ενδιάμεσος χώρος διεμβολίζεται από τους κυρίαρχους πόλους του πολιτικού συστήματος, ενόσω μάλιστα αποδεικνύεται ανίκανος να επανατοποθετηθεί πολιτικά - προγραμματικά. Ο ενδιάμεσος χώρος δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί χωρίς κοινωνικό - ιδεολογικό πρόσημο και κατεύθυνση συνεργασιών. Με αυτή την έννοια, είναι ο συσχετισμός πολιτικής δύναμης και όχι η τεχνική του εκλογικού συστήματος που ωθεί τις πολιτικές δυνάμεις σε προγραμματικές τοποθετήσεις συνεργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει δυναμική αυτοδυναμίας. Παρά ταύτα, αρνείται να συμπράξει σε κομματικές σκοπιμότητες φαλκίδευσης της λαϊκής θέλησης και δεν αθετεί την προεκλογική δέσμευσή του. Το πρόβλημα της κρίσης πολιτικής νομιμοποίησης, ιδιαίτερα σε συνθήκες βαθιάς κοινωνικής κρίσης και αμφισβήτησης της πολιτικής, δεν αντιμετωπίζεται με εμβαλωματικές λύσεις στο πλαίσιο του ιδίου καλπονοθευτικού συστήματος, δηλαδή με προσφυγή σε τεχνικές ανακύκλωσης του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος.

Η παρούσα Βουλή δεν διαθέτει συσχετισμούς για μια ριζική ανατροπή του εκλογικού συστήματος. Αντιθέτως, οιαδήποτε πρωτοβουλία από την κυβερνητική πλευρά θα κατατείνει στην υπονόμευση της λαϊκής ψήφου. Κατά τα φαινόμενα, οι εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Η διαφαινόμενη νίκη της Αριστεράς μπορεί να αποτελέσει τομή για τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος, την καθιέρωση της απλής και άδολης αναλογικής ως μόνιμου εκλογικού συστήματος, οιονεί συνταγματικού, ενόψει, μάλιστα, ενδεχόμενης συνταγματικής αναθεώρησης. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)