to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κατέβηκε ο διακόπτης για τη Χαλυβουργική

Τις ευθύνες της ιδιοκτησίας της «Χαλυβουργικής» στην ουσία επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», στην οποία έκανε σαφές ότι η καταβολή του μισθού του Δεκέμβρη και του δώρου των Χριστουγέννων θα είναι και η τελευταία εκ μέρους του χρηματοδότηση προς την εταιρεία


(φωτογραφία από την κινητοποίηση της Τετάρτης 26/9 όταν οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής, με τη στήριξη και άλλων σωματείων, έκλεισαν το ρεύμα προς Αθήνα)

Οι τελευταίες προσπάθειες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και της ΔΕΗ για να βρεθεί λύση για τη Χαλυβουργική (διαβάστε εδώ και εδώ), προσέκρουσαν στις ενδο-οικογενειακές διαμάχες της ιδιοκτησίας, που τορπίλισαν τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών της επιχείρησης (εδώ όλα τα σχετικά δημοσιεύματα).

Τη Δευτέρα στις 23:59 ο ΑΔΜΗΕ είχε προγραμματίσει να κατεβάσει τον διακόπτη της εταιρείας υλοποιώντας την εντολή της ΔΕΗ για άρση της εκπροσώπησής της από πελάτη της ύστερα και από νέα παράταση που δόθηκε στη διοίκηση της εταιρείας για τη ρύθμιση των οφειλών της ύψους 31,4 εκατ. ευρώ και έληξε χθες, Δευτέρα 17/12, χωρίς αποτέλεσμα.

Η Χαλυβουργική μέχρι και αργά χθες το απόγευμα δεν είχε προχωρήσει σε κάποια κίνηση για την ηλεκτροδότησή της ως αυτοπρομηθευόμενου πελάτη και ως εκ τούτου ο ΑΔΜΗΕ ως διαχειριστής του συστήματος υψηλής τάσης ήταν υποχρεωμένος να εκτελέσει την εντολή της ΔΕΗ για άρση της εκπροσώπησης και να κατεβάσει τον διακόπτη της ιστορικής βιομηχανίας θέτοντας και τυπικά τέλος στη λειτουργία της, αφού η παραγωγική της δραστηριότητα είχε σταματήσει από το 2015. Το τέλος της λειτουργίας της Χαλυβουργικής είχε, εξάλλου, προαναγγείλει μέσω της συνέντευξής του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, δύο ημέρες πριν, ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος.

Ωστόσο, τα παιδιά του, ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος, ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, αμφισβητούν ανοιχτά την ικανότητα του πατέρα τους να παραχωρήσει συνέντευξη και υποστηρίζουν πως τα όσα δημοσιεύτηκαν είναι κατασκευασμένα από τρίτα πρόσωπα, τα οποία βρίσκονται στο περιβάλλον του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» απάντησε την Δευτέρα (17/12) στην πρώτη ανακοίνωση των δύο αδελφών, υποστηρίζοντας την αυθεντικότητα της συνέντευξης και δημοσιεύοντας φωτογραφία, αλλά και ηχητικό απόσπασμα από την συνέντευξη που έδωσε ο πατέρας τους. Την ίδια ημέρα, οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος επανήλθαν με νέα ανακοίνωση, επιμένουν πως η συνέντευξη δεν είναι πραγματική και καλούν την «Καθημερινή» να δώσει στη δημοσιότητα όλη την ηχογράφηση κι όχι ένα απόσπασμα ενάμιση λεπτού.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, ανέφερε τη Δευτέρα ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλομένων από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Χαλυβουργικής. Ο ίδιος τόνισε με έμφαση ότι δεν τραβάει η ΔΕΗ την πρίζα της επιχείρησης καθώς αυτή θα μπορεί να προμηθεύεται ενέργεια από το σύστημα ενώ χαρακτήρισε ανεπαρκή την πρόταση της εταιρείας να καταβάλει 500.000 ευρώ έναντι των οφειλομένων που έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα.

Σε εξέλιξη είναι εξάλλου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η διαπραγμάτευση και με την ΛΑΡΚΟ για την αποπληρωμή των οφειλομένων που ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ. Έχει συσταθεί κοινή επιτροπή των δύο πλευρών με την ΔΕΗ να θέτει ως κόκκινες γραμμές την εξόφληση της τρέχουσας κατανάλωσης, την εφαρμογή σχεδίου αποπληρωμής των οφειλών και την παροχή ισχυρών εγγυήσεων. Διαφορετικά η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε άρση της εκπροσώπησης και της ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές, επίκειται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με την μη ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων που είχαν καταλογιστεί με προηγούμενη απόφαση, οι οποίες είχαν προσδιοριστεί στα 135 εκατ. ευρώ.

Στον αέρα οι εργαζόμενοι

Μέσω της συνέντευξής του στην «Κ», ο Κ. Αγγελόπουλος επιβεβαίωσε ουσιαστικά όσα έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι και στο Left.gr, ότι δηλαδή είναι επιλογή της διοίκησης η μη λειτουργία του εργοστασίου. Πλέον, οι εργαζόμενοι, που πρόσφατα πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις με αίτημα την επαναλειτουργία της επιχείρησης και παραμένουν εγκλωβισμένοι στη δίνη μίας δικαστικής ενδοοικογενειακής διαμάχης (μεταξύ υιών και πατέρα Αγγελόπουλου), αναμένουν τη δικαστική απόφαση που θα θέσει τέλος στη διαμάχη αυτή (οι δύο γιοι του βασικού μετόχου της επιχείρησης έχουν υποβάλει αίτημα «δικαστικής συμπαράστασης» κατά του πατέρα τους, ζητώντας να του αφαιρεθεί το μάνατζμεντ της Χαλυβουργικής).

Οι εργαζόμενοι (έχουν απομείνει πλέον 170) έχουν υποστεί πολλά τα τελευταία χρόνια, όπως την τρίμηνη διαθεσιμότητα από το 2014 και μετά, παρά τα δύο κύματα οικειοθελών αποχωρήσεων (συνολικά 350) εργαζομένων του 2013 και του 2015, «παρά τη μείωση μισθών και παρά τη μείωση του κόστους σε ρεύμα και φυσικό αέριο». Τελευταίο «χτύπημα« σε βάρος τους ήταν η εκ περιτροπής εργασία.

Το μόνο που ξέρουν σίγουρα για την ώρα, όπως ανέφερε ένας εξ' αυτών στο Left.gr, είναι ότι θα λάβουν το μισθό του Δεκεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων, δεδομένου ότι αυτή θα είναι η τελευταία εκ μέρους του Κ. Αγγελόπουλου χρηματοδότηση στη Χαλυβουργική.

Ο ίδιος μίλησε για αξιοποίησή της «με άλλο τρόπο και όχι ως χαλυβουργίας», στην προαναφερθείσα συνέντευξη. «Η Χαλυβουργική μπορεί να αξιοποιηθεί αλλά με άλλον τρόπο, όχι ως χαλυβουργία. Πρέπει να αναζητήσει νέα δραστηριότητα και να κάνει νέα αρχή. Δεν υπάρχει σήμερα οπουδήποτε στον κόσμο τράπεζα που να δέχεται να χρηματοδοτήσει μια χαλυβουργία. Ο μόνος λόγος για τον οποίο η εταιρεία παραμένει εν ζωή είναι για την προστασία των εργαζομένων. Διαφορετικά θα είχε κλείσει προ πολλού», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο στην Ελευσίνα έχει διακόψει από τον Μάιο του 2012 την λειτουργία του χαλυβουργείου «λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και της μειωμένης ζήτησης των προϊόντων».

Το υπουργείο Εργασίας διά του γενικού γραμματέα του, Ανδρέα Νεφελούδη, πραγματοποίησε στο προσφατο παρελθόν συσκέψεις με τους εργαζόμενους για να βρεθεί λύση για την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους (εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του Left.gr). Σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.», ο κ. Νεφελούδης εξέφρασε την ευχή να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να επανέλθει η «Χαλυβουργική» σε κανονική λειτουργία. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, το υπουργείο θα λάβει μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων.

Διαβάζοντας για το παρελθόν της ιστορικής επιχείρησης, αναφέρουμε ότι η Χαλυβουργική,  ηλικίας άνω των 80 ετών με συμμετοχή στα περισσότερα μεγάλα έργα που κατασκευάστηκαν στη χώρα, ξεκίνησε ως εργοστάσιο παραγωγής ειδών συρματουργίας, στην οδό Πειραιώς 197, με την επωνυμία Ελληνικά Συρματουργεία Θ.Α. Αγγελόπουλος & Υιοί. Το 1951 οι δραστηριότητες μεταφέρθηκαν στην Ελευσίνα, όπου το 1953 άρχισε η λειτουργία ηλεκτρικών κλιβάνων των 20 τόννων και το 1961 θεμελιώθηκε η πρώτη υψικάμινος στη χώρα.

Το 2001 ξεκίνησε επενδυτικό πρόγραμμα ριζικού εκσυγχρονισμού των παραγωγικών μονάδων, ύψους 250 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε το 2006. Η Χαλυβουργική είχε σημαντική συμμετοχή σε έργα υποδομής όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες, Π.Α.Θ.Ε., Αυτοκινητόδρομος Μορέας (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα), Ολυμπία οδός, Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε-65), το Μετρό Αθηνών, κ.α. και παλαιότερα το λιμάνι της Πάτρας, το Ολυμπιακό Στάδιο, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η Γέφυρα της Χαλκίδας, η Εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου, ο Διεθνής Αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος, η Εγνατία Οδός, η Αττική Οδός, η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου, το Ολυμπιακό Χωριό καθώς και άλλα Ολυμπιακά έργα. Επίσης ήταν ο κύριος προμηθευτής Χάλυβα Οπλισμού Σκυροδέματος σε μεγάλα ιδιωτικά έργα της τελευταίας δεκαετίας όπως τα Costa Navarino Resort, McArthurGlen Athens, Karela Office Park, Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ.α.
 
Όπως σημειώνει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η κρίση στην οικοδομή και συνολικά στην κατασκευαστική δραστηριότητα, παρά τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, την οδήγησαν, όπως φαίνεται, σε διακοπή της δραστηριότητάς της. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις του 2015, ο τζίρος της εταιρίας διαμορφώθηκε στα 16,8 εκατ. ευρώ ενώ τα βαραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια ήταν 408 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 71 εκατ. ήταν ληξιπρόθεσμα.

Aντιδράσεις από κόμματα

Ανακοίνωση εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο Τομέας Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής:

Το κατέβασμα του διακόπτη ρεύματος στη Χαλυβουργική επικυρώνει το τέλος της βαριάς βιομηχανίας στη χώρας μας, την μετατροπή αυτών σε «εμπορευματικά κέντρα» και εντείνει την ανασφάλεια των εργαζομένων.

Αντί για σταθεροποίηση και ανάπτυξη με το «τέλος των μνημονίων», η χώρα βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην αποβιομηχάνιση, την παραγωγική συρρίκνωση, την ανεργία. Μπορεί η αφορμή για τα «σβηστά φώτα» της Χαλυβουργικής να είναι η δικαστική διένεξη στην μετοχική πυραμίδα, αλλά είναι η απουσία ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης (Οικοδομή, Ελληνικό κ.α.) που καθηλώνει την παραγωγική διαδικασία. Η προοπτική των αντίστοιχων μονάδων είναι πλέον η μετατροπή τους με εμπορευματικά κέντρα.

Η εξέλιξη αυτή πλήττει δυσανάλογα την πληγωμένη Δυτική Αττική, πόσο μάλιστα αν συνυπολογιστούν τα Ναυπηγεία και οι άλλες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο στην περιοχή προκαλώντας υψηλή ανεργία και μαζική φτωχοποίηση στην Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο, την Μάνδρα κ.α. Ταυτόχρονα, αντί για σταθερές σχέσεις εργασίας, για 8ωρο και ικανοποιητικό μισθό, έχουμε το φάσμα της ανεργίας και την ελαστική εργασία, το παρτ τάιμ και την υποχρεωτική μερική αμοιβή.

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να πριμοδοτεί την μείωση της ανεργίας μέσα από τα 4ωρα και τις ελαστικές θέσεις εργασίας που αποτελούν το 55% των νέων θέσεων εργασίας. Οι ανάγκες τις οικογένειας απαιτούν σταθερή απασχόληση και πλήρη αμοιβή. Η μερική απασχόληση πρέπει να είναι επιλογή του εργαζομένου και μόνο προσωρινή-μεταβατική λύση στην ανεργία.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει εκπονήσει ένα συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου προκειμένου να πάρει εμπρός η Οικονομία και η Κοινωνία με σαφή και ευνοϊκά κίνητρα ενίσχυσης της απασχόλησης, με την φορο-απαλλαγή του 150% του εργατικού κόστους για τις επιχειρήσεις, την κατάρτιση και την επιδότηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων, των γυναικών και των μακροχρόνια ανέργων. Ταυτόχρονα δεσμευόμαστε για την μείωση του κόστος ενέργειας ώστε τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν ανταγωνιστικά διεθνώς.

Ανακοίνωση εξέδωσε λίγω νωρίτερα και το ΚΚΕ

«Το "λουκέτο" στη Χαλυβουργική, μετά τη διακοπή ηλεκτροδότησης του εργοστασίου, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, που οδηγεί βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας να κλείνουν, ενώ θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη προς όφελος του λαού, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα υπηρετούσε τις λαϊκές ανάγκες» επισημαίνει σε το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «είναι, επίσης, απόδειξη ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων, αλλά οι επιχειρήσεις ανοίγουν και κλείνουν, αποκλειστικά με κριτήριο τη μεγαλύτερη καπιταλιστική κερδοφορία και με θύματα κάθε φορά τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους».

«Οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής, αλλά και συνολικά οι εργαζόμενοι της χώρας, μπορούν να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα, για τα οποία αγωνίστηκαν οι συνάδελφοι τους στο διπλανό εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, με τον 9μηνο ηρωικό απεργιακό αγώνα, ο οποίος στοχοποιήθηκε κι ενοχοποιήθηκε, με βρώμικο πόλεμο, ότι δήθεν ευθύνεται για το κλείσιμο του εργοστασίου» αναφέρει η ανακοίνωση. Το ΚΚΕ, προσθέτει ότι «το δικαίωμα τους στη σταθερή και αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα δε χαρίζεται από κανέναν. Κατακτιέται με τον αγώνα, την ταξική πάλη και σε σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης, τα αδιέξοδα και την αναρχία του οποίου, τα "φορτώνονται" οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

«Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στη Χαλυβουργική, τα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα» καταλήγει η ανακοίνωση του Κόμματος.

Τι αναφέρει το Ποτάμι

«Η Χαλυβουργική ήταν επί δεκαετίες μια από τις πιο εμβληματικές επιχειρήσεις της χώρας. Σήμερα, ύστερα και από δικαστικές διαμάχες, φθάνει κοντά στο λουκέτο όπως έγινε και με πολλές άλλες μεγάλες βιομηχανίες που είχαν απομείνει να λειτουργούν στην Ελλάδα», τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού, Δ. Τσιόδρας.

Όπως υπογραμμίζει ο Δ. Τσιόδρας: «η κρίση, το δυσμενές επιχειρηματικό κλίμα, οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση, ειδικά οι υψηλές τιμές στην ενέργεια και τα προβλήματα στη ΔΕΗ έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον.

Ο κ. Τσίπρας απαριθμεί επιτυχίες και πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα της υπερφορολόγησής του, όταν οι συνθήκες για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν γίνονται όλο και πιο δύσκολες, ο διεθνής ανταγωνισμός μεγαλώνει και χιλιάδες εργαζόμενοι δεν ξέρουν αν αύριο θα έχουν δουλειά. Σε μια ελεύθερη οικονομία, αυτό που θα ‘πρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση θα ήταν η δημιουργία αναπτυξιακού περιβάλλοντος ώστε να οι εξωστρεφείς μεγάλες επιχειρήσεις που δημιουργούνται να είναι πολύ περισσότερες από αυτές που κλείνουν. Αλλά για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτό είναι δευτερεύον ζήτημα. Το πρώτο είναι η εξαγορά εκλογικής πελατείας».

Με πληροφορίες από: Εφημερίδα των Συντακτών, Καθημερινή, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)