to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:21 | 15.10.2019

Οικονομία

Κατεβάζει τον πήχη για το 2019 το ΔΝΤ

Επιβράδυνση για την ελληνική οικονομία «βλέπει» για το 2020 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές


Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2% για το 2019 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook). Την έκθεση παρουσίασε σήμερα η επικεφαλής οικονομολόγος Γκίτα Γκόπινατ στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον.

Για το μέτωπο της ανάπτυξης, το ΔΝΤ καταγράφει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% για το τρέχον έτος και 2,2% για το 2020, ενώ για το 2024 η ανάπτυξη τοποθετείται στο 0,9%. Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις περιέχουν ορισμένες αναθεωρήσεις, καθώς τον περασμένο Απρίλιο το ΔΝΤ τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 2,4% για το 2019.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί, όπως αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών», ότι και η Κομισιόν (παρέλαβε σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού) θεωρεί ανέφικτο τον στόχο για ανάπτυξη 2,8% το 2020, με τους θεσμούς να τοποθετούν τον πήχη χαμηλότερα, μόλις στο 2,3%.

Σχετικά με τις άλλες προβλέψεις για τη χώρα μας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,6% για το τρέχων έτος, ενώ θα αυξηθεί κατά 0,3% το 2020. Για την μεσοπρόθεσμη πορεία του, το Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στο 1,8% το 2024.

Όσον αφορά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το Ταμείο εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 3% για το 2019, ένας αριθμός που είναι μειωμένος κατά 0,5% σε σχέση με το 2018. Για το 2020, όμως, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,3%, ενώ για το 2024 εκτιμά ότι θα βρίσκεται στο 4,5%,

Στη συγκεκριμένη έκθεση φαίνεται πως το Ταμείο αναθεωρεί και τις εκτιμήσεις του για την ανεργία, καθώς βλέπει πλέον μια ταχύτερη αποκλιμάκωση της. Ειδικότερα, το ΔΝΤ τοποθετεί την ανεργία στο 17,8% για το 2019, μειωμένη κατά 0,3% σε σχέση με την προ ενός έτους εκτίμηση του, και στο 16,8% για το 2020.

Κακά σημάδια στην Ευρωζώνη

«Μαύρα» είναι τα μαντάτα του Ταμείου και για την Ευρωζώνη συνολικά, καθώς για την επόμενη χρονιά το Ταμείο αναμένει ανάπτυξη 1,4% για τις 19 χώρες της ευρωζώνης, ύστερα από ρυθμό ανάπτυξης 1,2% το 2019. Τον περασμένο Ιούλιο ανέμενε ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το 2020 και 1,3% το 2019. Η εξήγηση για την αναθεώρηση είναι η κατάσταση στη Γερμανία, που επηρεάζεται ιδιαίτερα από την ένταση στο εμπόριο και τα προβλήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία της.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη τα επιβραδυνθεί στο 3% το 2019, το πιο χαμηλό επίπεδο μετά το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης.

«Με 3% ανάπτυξη, δεν υπάρχει περιθώριο για πολιτικά λάθη και οι αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής πρέπει επειγόντως να συνεργαστούν για να μειώσουν τις εντάσεις σε εμπορικό και γεωπολιτικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γκίτα Γκοπινάτ.

Η αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στον κόσμο αναθεωρήθηκε δραστικά προς τα κάτω στο 1,1% (-1,4 της μονάδας), που αποτελεί τον ασθενέστερο ρυθμό από το 2012.

«Η παγκόσμια οικονομία βιώνει μια συγχρονισμένη επιβράδυνση», δήλωσε η Γκοπινάτ, απηχώντας τις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η ανάπτυξη απέχει πολύ από το 3,8% που καταγράφηκε το 2017, «όταν ο κόσμος ήταν σε συγχρονισμένη ανάπτυξη», πρόσθεσε η οικονομολόγος.

«Καμπανάκια» για ΗΠΑ και Κίνα

Το Ταμείο προειδοποιεί και την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, καταδεικνύοντας τις παρενέργειες του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Στην έκθεση αναθεωρείται πτωτικά η πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ (2,4% για φέτος), ενώ σε ότι αφορά την Κίνα αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 6,1% φέτος και 5,8% την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις ήταν αντίστοιχα 6,2% και 6%. Η επιβράδυνση αναμένεται να είναι εντονότερη στο Χονγκ Κονγκ.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Εφημερίδα των Συντακτών, Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)