to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κατέβασε ρολά το ναζιστικό «μνημείο» στο Νέο Ηράκλειο

Συμβολική συντριβή για τη Χρυσή Αυγή που έκλεισε τα γραφεία της στο σημείο όπου δολοφονήθηκαν δυο μέλη της


«Είναι το μόνο λουκέτο που μας έδωσε χαρά». Μ’ αυτή τη φράση σχολίαζαν χθες οι κάτοικοι του Νέου Ηρακλείου το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας εντελώς αθόρυβα οι φασίστες κατέβασαν τα σύμβολα, τα πανό και τις σημαίες τους από το κτίριο στο νούμερο 420 της λεωφόρου Ηρακλείου.

«Είναι μεγάλη η ήττα τους σε συμβολικό επίπεδο, αφού μετά τη διπλή δολοφονία των μελών τους και μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν το κτίριο σχεδόν ως μνημείο», μας λέει ο Γιώργος, που είναι φοιτητής και μένει λίγα μέτρα πιο πάνω. Τα πολυτελή πολυώροφα γραφεία είχαν εγκαινιαστεί με τυμπανοκρουσίες τον Νοέμβριο του 2012. Ηταν το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο της ναζιστικής οργάνωσης στην Αττική και το ορμητήριό τους για όλα τα βόρεια προάστια. Οι γείτονες ισχυρίζονται ότι τα γραφεία έκλεισαν επειδή ο ιδιοκτήτης του κτιρίου δεν ήθελε άλλο για ενοικιαστές του τους χρυσαυγίτες, παρά το καλό μίσθωμα που εισέπραττε.

«Πριν από τη διπλή δολοφονία η καφετέρια στο ισόγειο ήταν συνεχώς γεμάτη από κόσμο. Μετά οι άνθρωποι, ακόμα και τα μέλη τους, φοβήθηκαν», μας λέει η κυρία Ελένη. «Οταν άρχισαν οι αποκαλύψεις για το τι είναι αυτή η οργάνωση, πολλοί από τους συμπαθούντες έκαναν πίσω». Οι κάτοικοι της περιοχής όχι μόνο δεν αποδέχτηκαν ποτέ την παρουσία των ναζί στην περιοχή τους, αλλά και με πολλούς τρόπους διαδήλωσαν την αντίθεσή τους: πολύ πετυχημένα αντιφασιστικά συλλαλητήρια, συναυλίες, απαγόρευση του εκλογικού περιπτέρου της οργάνωσης στις πρόσφατες εκλογές (με πολιτική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου). «Στη γειτονιά της Ηλέκτρας Αποστόλου δεν θα μπορούσαμε να ανεχτούμε τους ναζί», μας λέει η συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αιμιλία Τζίβα. «Δεν ξέρουμε αν θα τους δούμε να μετακομίζουν σε άλλο σημείο ή αν το πήραν απόφαση κι εξαφανίστηκαν οριστικά. Είμαστε σε εγρήγορση, όπως κι άλλες περιοχές. Εχουμε χίλια προβλήματα να παλέψουμε σ’ αυτή τη χώρα, δεν θα έχουμε και τη σβάστικα πάνω από τα κεφάλια μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)