to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:07 | 09.05.2014

Κοινωνία

Τρέχουν να τα μπαλώσουν μετά το φιάσκο με το μέρισμα!

Δεκάδες δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος διαπίστωσαν σήμερα πως τα χρήματα που κατέθεσε το Δημόσιο στους λογαριασμούς τους «έκαναν φτερά», καθώς κατασχέθηκαν από τις τράπεζες στο πλαίσιο μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που ήδη εκκρεμούσαν! Εντολή στις τράπεζες να μην κατάσχουν το κοινωνικό μέρισμα έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας


Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις καταγγελίες το Υπουργείο Οικονομικών, αναγκάστηκε να παρέμβει. Ο Γ.Στουρνάρας και ο αναπληρωτής Υπουργός Χ Σταϊκούρας, ζήτησαν από τις τράπεζες να εφαρμοστεί ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο "το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα". Είχαν προηγηθεί καταγγελίες πολιτών πως το ποσό παρακρατήθηκε από τις τράπεζες λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. 

Ο νόμος συγκεκριμένα προβλέπει  «Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα». Το πρόβλημα φαίνεται πως προέκυψε από το ότι το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν εξέδωσαν εγκύκλιο προς τις τράπεζες με τις οποίες να ειδοποιούν ότι το κοινωνικό μέρισμα δεν μπορεί να κατασχεθεί. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου στο Mega ο οποίος μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε ανέφερε ότι ζήτησε να επικοινωνήσει με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για το θέμα. Ο ίδιος μετακύλησε τις ευθύνες για τις κατασχέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα λέγοντας πως ο νόμος είναι σαφής και πως κάθε τράπεζα που κάνει το αντίθετο από το νόμο παρανομεί.

Η καταγγελία πολίτη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega σύμφωνα με την οποία η ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς την τράπεζα, η οποία προερχόταν από καταναλωτικό δάνειο, ήταν ο λόγος που οδήγησε στην κατάσχεση του κοινωνικού μερίσματος χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση από την τράπεζα:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)