to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:45 | 10.03.2023

Οικονομία

Κατέρρευσε η Silicon Valley Bank

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank προκαλεί αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα σε πολλούς επιχειρηματίες της Σίλικον Βάλεϊ αφού η τράπεζα ήταν μέχρι τώρα ο μεγαλύτερος χρηματοδότης νεοφυών επιχειρήσεων


Αναταράξεις στις αγορές, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και αβεβαιότητα σε πολλούς επιχειρηματίες στη Σίλικον Βάλεϊ προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, του μέχρι τώρα μεγαλύτερου χρηματοδότη νεοφυών επιχειρήσεων. Αυτή είναι η πιο πολύκροτη πτώχευση στον τραπεζικό τομέα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008.

H Silicon Valley Bank έκλεισε την Παρασκευή με εντολή του Υπουργείου Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της πολιτείας της Καλιφόρνια, με την Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ να αναλαμβάνει διαχειριστής, προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αρχή.

Όλες οι καταθέσεις οι οποίες καλύπτονται από την εγγύηση της FDIC θα είναι προσβάσιμες στους καταθέτες το αργότερο έως τη Δευτέρα το πρωί.

Η FDIC δημιούργησε την Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, στην οποία περνούν πλέον οι εξασφαλισμένες καταθέσεις της SVB. Τα υποκαταστήματα της SVB θα επαναλειτουργήσουν επίσης από τη Δευτέρα το πρωί, υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής.

Η FDIC ανακοίνωσε ότι οι επιταγές της SVB θα συνεχίσουν να εκκαθαρίζονται.

Η εγγύηση της FDIC καλύπτει καταθέσεις έως 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη σε κάθε τραπεζικό ίδρυμα. Εκείνο το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι τι θα συμβεί με καταθέσεις μεγαλύτερου ύψους ή με πιστωτικές γραμμές προς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την FDIC, οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες θα λάβουν σημαντικό μέρισμα εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, τα περιουσιακά στοιχεία της SVB άγγιζαν τα 209 δισ. δολ., ενώ οι καταθέσεις τα 175,4 δισ. δολ., σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Δεν έχει γίνει γνωστό ποιο μέρος αυτών των καταθέσεων ξεπερνά το όριο εγγύησης από πλευράς της FDIC.

Κατάρρευση-εξπρές

Πρόκειται για κατάρρευση-εξπρές για τη SVB, καθώς την Τετάρτη η τράπεζα είχε ανακοινώσει απόπειρα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου άνω των 2 δισ. δολ.

Η μετοχή της μητρικής της εταιρείας SVB Financial Group καταβαραθρώθηκε κατά 60% την Πέμπτη, ενώ έχανε άλλο 60% της εναπομείνασας αξίας της στις ηλεκτρονικές προσυνεδριακές συναλλαγές της Παρασκευής, πριν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ διακόψει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της.

Η προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων μέσω ΑΜΚ απέτυχε και η SVB προσανατολίστηκε σε πιθανή πώλησή της. Ωστόσο, μια ταχεία εκροή καταθέσεων περιέπλεξε και αυτή την προσπάθεια, οδηγώντας στην παρέμβαση των πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών.

Το κλείσιμο της SVB θα είχε αντίκτυπο όχι μόνο στις καταθέσεις, αλλά και στις πιστωτικές διευκολύνσεις και άλλες μορφές χρηματοδότησης. Η FDIC δήλωσε ότι οι δανειολήπτες της SVB θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις τους.

Οι ανησυχίες πριν την κατάρρευση

Oι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank, ενός από τους σημαντικότερους δανειστές νεοσύστατων εταιρειών, προκάλεσαν πανικό στο διεθνές οικοσύστημα των startup με τους τριγμούς να μεταδίδονται στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο.

Τα "βάσανα" της SVB, με έδρα τη Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια, ξεκίνησαν αφότου η μητρική της SVB Financial Group ανακοίνωσε ότι προέβη στην πώληση χρεογράφων αξίας 21 δισ. δολαρίων από το χαρτοφυλάκιό της και δήλωσε ότι προχωρά επίσης σε πώληση μετοχών αξίας 2,25 δισ. προκειμένου να στηρίξει τα οικονομικά της. Μια κίνηση που πυροδότησε τη φυγή μεγάλων Venture Capital funds (κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών) από την τράπεζα, τα οποία σύμφωνα με πηγές ζήτησαν από τις επιχειρήσεις των χαρτοφυλακίων τους να περιορίσουν την έκθεσή τους στην SVB και να σηκώσουν τα μετρητά τους.

Η SVB είναι βαθύτατα συνδεδεμένη με την startup σκηνή των ΗΠΑ, ως η μοναδική εισηγμένη τράπεζα που επικεντρώνεται στη Silicon Valley και στις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, συνεργάζεται με σχεδόν τις μισές νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από Venture Capital  των ΗΠΑ καθώς και με το 44% των εταιρειών τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης με υποστήριξη VC που εισήχθησαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο πέρυσι.

Πτώση στα χρηματιστήρια

Η εξέλιξη αυτή, προτού ακόμα φτάσει σε κλείσιμο η τράπεζα με απόφαση των ρυθμιστικών αρχών, συμπαρέσυρε και τις χρηματιστηριακές αγορές.

Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχωρούσε κατά 135 μονάδες, ή 0,4%, και με ρυθμό για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών, λίγο μετά την είδηση για το λουκέτο. Ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,7%, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωνε πτώση 0,9%.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν στο μεταξύ και τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 1,5%.

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν απώλειες, με πτώση 3,9%, ακολουθούμενες από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι οποίες έχασαν 2,8%.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 1,67% στις 7.748, 35 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με απώλειες 1,31% στις 15.427, 97 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC υποχώρησε κατά 1,3% στις 7.220, 67 μονάδες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)