to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:53 | 01.05.2012

Οικονομία

Kατέρρευσε άλλο ένα προεκλογικό πυροτέχνημα

Kατέρρευσε άλλο ένα προεκλογικό πυροτέχνημα του μνημονιακού μπλοκ -ότι επίκειται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση επενδύσεων ύψους 200 δις ευρώ που θα αναθερμάνουν την οικονομία και θα την θέσουν σε αναπτυξιακή τροχιά (σχέδιο Μάρσαλ)- καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε συναφές δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais που αναπαρήγαγαν αμέσως τα ΝΕΑ και μάλιστα πρωτοσέλιδα.


H Κομισιόν έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais όσον αφορά την προετοιμασία ενός «σχεδίου Μάρσαλ» για την ανάπτυξη στην ΕΕ που θα κινητοποιούσε κεφάλαια ύψους 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

"Καμία βάση δεν έχουν οι αριθμοί που δημοσιεύτηκαν από την ισπανική εφημερίδα El Pais" τονίζει η Κομισιόν, διαψεύδοντας ότι προετοιμάζει ένα είδος «σχεδίου Μάρσαλ» για την ανάπτυξη στην ΕΕ που θα κινητοποιούσε κεφάλαια ύψους 200 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα σχέδιο δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη της Ευρώπης.

«Το σχέδιο αυτό προβλέπει επενδύσεις 200 δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υψηλές τεχνολογίες με τη συμμετοχή ιδιωτών», ανέφερε το δημοσίευμα και τόνιζε ότι ο πιθανότερος θα ήταν ένας «χρηματοοικονομικός συνδυασμός» βασισμένος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Το δημοσίευμα έσπευσαν χτες να αναπαραγάγουν χτες -και μάλιστα στο πρωτοσέλιδό τους- τα ΝΕΑ, προσπαθώντας προφανώς να ενισχύσουν την προεκλογική ρητορική των δύο μνημονιακών κομμάτων περί ανάπτυξης και σύντομης εξόδου από την κρίση. Μάταια, βέβαια, καθώς τα "παπαγαλάκια" είδαν το πρωτοσέλιδο να ακυρώνεται πριν κατέβει από τα μανταλάκια των περιπτέρων. Και αυτό που για μια ακόμα φορά έμεινε στους αναγνώστες τους είναι η επιβεβαίωση ότι αποτελούν φερέφωνα του Μνημονίου και των κομμάτων που το υπηρετούν. 


Αυταπάτες περί επικείμενης αναπτυξιακής χρηματοδότησης.

Πρόκειται για συνήθη τακτική, που παροξύνεται σε προεκλογικές περιόδους, υποτιθέμενων διαρροών, υπαινιγμών και ασαφών δηλώσεων. Όλα αυτά μοναδικό στόχο έχουν να δημιουργήσουν νέες ή/και να καλλιεργήσουν ήδη υπαρκτές αυταπάτες περί επικείμενης αναπτυξιακής χρηματοδότησης.

Υπογραμμίζουμε με έμφαση ότι, πέρα από αυτές τις ασάφειες, το μοναδικό συγκεκριμένο και απτό πράγμα που υπάρχει σήμερα είναι τον νέο μνημόνιο, η υπερψήφισή του από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και οι ρητές δεσμεύσεις των αρχηγών τους για απαρέγκλιτη μετεκλογική εφαρμογή του.

Και στο μνημόνιο αυτό αφενός δεν προβλέπεται ανάπτυξη για τα επόμενα δύο χρόνια και αφετέρου η «ανάπτυξη» που το ίδιο προωθεί συνοδεύεται από υψηλή ανεργία, μισθούς Βουλγαρίας, κοινωνικό κράτος Αφρικής και σκανδαλώδες ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)