to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:13 | 01.11.2019

Πολιτική

«Κατέρρευσαν με πάταγο όλες οι διακηρύξεις της ΝΔ για το προσφυγικό»

«Απαιτούνται άμεσες ενέργειες αποσυμπίεσης των ΚΥΤ στα νησιά» τόνισε επιπλέον ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, αναπλ. τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για το άσυλο


Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για το άσυλο, επί του οποίου τοποθετήθηκε ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης, αναδείχθηκαν οι σοβαρότατες διαχειριστικές ανεπάρκειες της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις συντηρητικές λογικές της.

Οι αφίξεις Ιουλίου-Οκτωβρίου υπεριδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Άρα, οι κατηγορίες της ΝΔ όσο ήταν στην αντιπολίτευση ότι έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν φυλάσσονται τα σύνορα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει θετικό σήμα στους πρόσφυγες, καταρρέουν με πάταγο πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις. Στη Χίο μόνο τις προηγούμενες τρεις μέρες έφτασαν περίπου 500 άτομα.

Ταυτόχρονα μας εγκαλούσε η ΝΔ ότι δεν γινόταν αποτελεσματική αποσυμφόρηση των νησιών. Σήμερα βρίσκονται πάνω από 5.000 στη Χίο και 35.000 σε όλα τα νησιά, το υψηλότερο – μακράν- νούμερο από το Μάρτιο του 2016 και μετά. Ταυτόχρονα, οι μεταφορές στην ενδοχώρα είναι εντελώς ανεπαρκείς. Ούτε το δόγμα της έμμεσης αποτροπής που σιωπηρά εφάρμοσε η ΝΔ, μέχρι να αναγκαστεί να το μαζέψει άρον άρον, έφερε αποτελέσματα.

Με λίγα λόγια, ακόμα και αν αποτιμήσει κάποιος με κριτήριο τις ίδιες της διακηρύξεις της ΝΔ την πολιτική της κυβέρνησης έως τώρα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα πως έχουν αποτύχει πλήρως.

Δυστυχώς, οι διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε δεν προϊδεάζουν για βελτίωση της κατάστασης. Ειδικά η έλλειψη ρητής αναφοράς πως οι ευάλωτοι εξαιρούνται από το γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά,  όπως ίσχυε ως σήμερα, καθιστά βάσιμη την εκτίμηση ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων θα παραμείνει για αρκετά στα σημερινά υψηλά επίπεδα, ακόμα και αν προχωρήσει η κυβέρνηση σε (νέα;) κλειστά κέντρα φιλοξενίας που στα μουλωχτά φαίνεται να σχεδιάζει.

Η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση έχει πλέον λήξει.

Δεν υπάρχει χρόνος για να διαπιστώσουμε εάν και πότε οι αποτρεπτικές λογικές της ΝΔ θα φέρουν αποτελέσματα (βλέπε π.χ. τις παντελώς ανεδαφικές διακηρύξεις για επιστροφές 10.000 στην Τουρκία).

Απαιτούνται, κατ’ ελάχιστον, άμεσες ενέργειες για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ και τη μεταφορά στην ενδοχώρα μεγάλου αριθμού ατόμων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)