to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:18 | 19.04.2013

Πολιτική

Κατερίνη: Φοβού τους χρυσαυγίτες...

Από το Ολοκαύτωμα των Ρομά από τους Γερμανούς ναζιστές, σε δωρεά σήμερα αρνιών από τους Έλληνες ομοϊδεάτες τους στους Ρομά της Κατερίνης;


Επί Χίτλερ οι Ρομά ήταν τα πρώτα θύματα του ναζισμού στο όνομα της φυλετικής καθαρότητας και κατά χιλιάδες κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και από εκεί στους θανατώθηκαν στους θαλάμους αερίων.

Οι Ναζί στράφηκαν  κατά των Ρομά (Τσιγγάνοι) για φυλετικούς λόγους. Η νομική ερμηνεία των Νόμων της Νυρεμβέργης του 1935 (γερμανικοί νόμοι οι οποίοι προσδιόριζαν τους Εβραίους βάσει αίματος σύμφωνα με θεωρίες ρατσισμού) αργότερα προσαρμόστηκε ώστε να περιλαμβάνει και τους Ρομά.

Οι Ναζί όριζαν τους Ρομά ως «οκνηρούς» και «ακοινώνητους» (στο πλαίσιο της ναζιστικής ιδεολογίας), μη παραγωγικούς και κοινωνικά ακατάλληλους. Οι Ρομά που εκτοπίστηκαν στο γκέτο του Λοτζ ήταν από τα πρώτα θύματα των φορτηγών-θαλάμων αερίων στο κέντρο εξόντωσης Κέλμνο της Πολωνίας.

Σήμερα οι Έλληνες ομοϊδεάτες  τους ψιθυρίζεται ότι ετοιμάζονται να προσφέρουν αρνιά στους Ρομά της περιοχής του Πέλεκα στην Κατερίνη . Σιγά μην αποτελεί  πράξη έμπρακτης μετάνοιας για τα εγκλήματα των Ναζί κατά των Ρομά.

Μήπως θα καταγγείλουν και τις ναζιστικές θηριωδίες των Γερμανών κατά των Ρομά; Μήπως θα καταδικάσουν το κυνηγητό και τις δολοφονικές επιθέσεις των ομοϊδεατών τους κατά των μεταναστών, των εγχρώμων που γίνονται κατά δεκάδες σήμερα;

Είναι μια επικοινωνιακή πράξη για να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους, να διώξουν  του στίγμα τους ως ρατσιστές για να συνεχίσουν απερίσπαστοι την ίδια ξενοφοβική, ρατσιστική και εγκληματική πολιτική τους.

Θα τους το επιτρέψει η κοινωνία μας να εκμεταλλευτούν τα προβλήματα των Ρομά, ειδικά τώρα με την ουσιαστικά εκδίωξή τους από τον Οικισμό, την ανέχειά τους και πιθανά την έλλειψη ιστορικής μνήμης για τα εγκλήματα σε βάρος τους εκ μέρους των ναζιστών;

του οικονομολόγου Αντώνη Δ. Μάντζιου, 

δημοτικού συμβούλου Κατερίνης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)