to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κατερίνα Περιστέρη: Ο Σαμαράς έσωσε το μνημείο

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε αυτή η τοποθέτηση της κυρίας Περιστέρη στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού το Σάββατο


"Κέρδος μεγάλο είναι η σωτηρία του μνημείου"απάντησε η Κατερίνα Περιστέρη στην ερώτηση της Αυγής η οποία διατυπώθηκε ως εξής: "η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αμφίπολη και η μετέπειτα επικοινωνιακή διαχείριση της ανασκαφικής έρευνας δημιούργησαν ένα περιβάλλον ασυνήθιστο για επιστημονική έρευνα. Και αυτό το ζωηρό ενδιαφέρον της κυβέρνησης προκλήθηκε ενώ σε άλλες μεγάλες ανασκαφές υπήρξε έλλειψη ενδιαφέροντος, ακόμα και χρηματοδότησης. Εσείς καλέσατε τον πρωθυπουργό στην ανασκαφή της οποίας είστε επικεφαλής; Υπάρχει ανάλογο προηγούμενο; Τι κέρδισε η επιστημονική σας έρευνα από μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια πολιτικής αλλοίωσης ή και εκμετάλλευσης της ανασκαφικής διαδικασίας;".

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε αυτή η τοποθέτηση της κυρίας Περιστέρη στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού το Σάββατο, στη διάρκεια της παρουσίασης της ανασκαφικής έρευνας στην Αμφίπολη. Όταν ωστόσο επανήλθαμε και ρωτήσαμε τόσο την ίδια όσο και την γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, "δηλαδή μας λέτε ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα μνημεία του τόπου;" ουδεμία απάντηση δόθηκε από καμία πλευρά, η συνοφρίωση όμως των προσώπων ήταν περισσότερο από εύγλωττη.

Γεγονός πάντως είναι ότι αυτή ήταν και η μόνη απάντηση που δόθηκε από πλευράς ανασκαφέως και ΥΠΠΟΑ στην ενημέρωση του Σαββάτου, η οποία παρ' ότι εμφανίστηκε από πλευράς υπουργείου ως παρουσίαση επιστημονικών δεδομένων, εξελίχθηκε εν τέλει σε επικοινωνιακό φιάσκο, με την ανασκαφέα όχι απλώς να μην προβαίνει σε επιστημονικές ανακοινώσεις αλλά να πέφτει από γκάφα σε γκάφα, δημιουργώντας δυσφορία στις επικεφαλής της διοργάνωσης, τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη και την υπεύθυνη τύπου Άννα Παναγιωταρέα. Κυρίως όμως επιβεβαιώθηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο η πολιτική και επικοινωνιακή εκμετάλλευση της ανασκαφής.

Η κα Περιστέρη δεν έδωσε επαρκείς απαντήσεις ώστε να τεκμηριώνεται η χρονολόγηση του μνημείου, την οποία η ίδια τοποθετεί στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ αιώνα, ενώ επίμονη ήταν η άρνησή της να δώσει λεπτομέρειες για τον σκελετό που βρέθηκε "εντός και εκτός" του ορύγματος στον τρίτο θάλαμο.

Μεγάλη αναστάτωση όμως δημιουργήθηκε και όταν η κ. Περιστέρη είπε ότι συμμετείχαν στην ανασκαφή και εθελοντές. Σ' αυτό το σημείο, και μετά τις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, το λόγο έλαβε η κα Μενδώνη. "Με έχουν προκαλέσει και οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις" είπε, εμφανώς ενοχλημένη για να σημειώσει ότι "αυτό που εννοούσε η κ. Περιστέρη, λόγω κόπωσης, είναι μία συνεργάτιδά της την οποία απασχόλησε ως εθελόντρια. Εγώ όσο ήμουν εκεί άλλους εθελοντές δεν είδα". Επίσης η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ απάντησε για το σκελετό ότι "σε κάποια απόσταση από το όρυγμα βρέθηκε, το κρανίο, έξω από το όρυγμα βρέθηκε η γνάθος ενώ βρέθηκαν οστά από τα χέρια και τα πόδια. Η λεκάνη βρέθηκε διαμελισμένη έτσι δεν μπορεί να διασαφηνιστεί αν είναι γυναικεία ή ανδρική" ενώ συμπλήρωσε ο σκελετός "μπορεί να μην έχει βρεθεί σε πληρότητα 100%, αλλά η πληρότητα είναι τέτοια που επιτρέπει στους ειδικούς να απαντήσουν σε ορισμένα ερωτήματα".

Ανέφερε επίσης ότι "πρέπει να συντεθεί μια πλήρης ομάδα οστεολόγων" ενώ τόνισε ότι τα οστά φυλάσσονται στο αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης και αφαιρέθηκαν με τα χώματα γιατί "αν τα άγγιζαν ανθρώπινα χέρια μπορεί να εξαφανιζόταν σκελετικό υλικό". Μετά από την επιμονή δημοσιογράφων παρουσιάστηκε και φωτογραφία, ιδιαίτερα ασαφής, της μεταφοράς των οστών, μαζί με τα χώματα, από τον τάφο.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι η κ. Περιστέρη, μετά από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων εάν ο τάφος μπορεί να ανήκει σε μέλος της οικογένειας του Μ. Αλεξάνδρου, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα λέγοντας ότι "τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί".

Έκανε λόγο επίσης για εντοπισμό νομισμάτων με το πρόσωπο του Μ. Αλεξάνδρου αλλά και νομίσματα του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ, σημείωσε ωστόσο ότι "δεν έχουν βρεθεί καθόλου κτερίσματα στον κυρίως θάλαμο" ενώ "από τους άλλους χώρους έχουμε κεραμεική και νομίσματα".

Στις ανακοινώσεις συμμετείχαν ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφατζής και ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Εγγλέζος, και συντόνισαν ο ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Λαμπρινουδάκης και ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αρχαιολόγος Νίκος Σταμπολίδης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)