to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:20 | 13.01.2023

Πολιτική

Κατερίνα Παπανικολάου: Θα κάνω το καθήκον μου ως μέλος της ΑΔΑΕ

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», ξεκαθαρίζει η νομικός απαντώντας στη γνωμοδότηση, συνώνυμη με συνταγματική εκτροπή, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «Θα κάνω το καθήκον μου - Δεν φοβάμαι να διωχθώ για κατασκοπία»


«Όσοι ασκούμε από θέση αρμοδιότητας δημόσια αξιώματα, οφείλουμε να σταθμίσουμε το καθήκον μας και να το πράξουμε. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Με τον τρόπο αυτό η νομικός και μέλος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Αικατερίνα Παπανικολάου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εκφοβιστεί από την γνωμοδότηση – συνώνυμη με συνταγματική εκτροπή – του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου που επιχειρεί να βάλει μπλόκο στις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης αρχής να προχωρήσει σε ελέγχους για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Το Σύνταγμά μας, η Δημοκρατία, μας εξασφαλίζει προσωπικές και λειτουργικές ανεξαρτησίες. Για τέτοια ώρα υπάρχει η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, που διέπει την άσκηση καθηκόντων στα μέλη της ανεξάρτητης αρχής» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Αικ. Παπανικολάου, μιλώντας στο Kontra TV.

Άρα λοιπόν αν με ρωτάτε, θα σας έλεγα ότι φόβο για την περίπτωση ότι θα διωχθώ για κατασκοπία (σ.σ. ένα από τα αδικήματα που παρατίθενται στη τελευταία παράγραφο της γνωμοδότησης) ομολογώ ότι δεν αισθάνομαι. Αντίθετα, θα με προβλημάτιζε και θα μου δημιουργούσε μια ανησυχία η απόφασή μου να παραλείψω την άσκηση των καθηκόντων μου, δεδομένου ότι αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος» σημείωσε.

«Σε ό,τι με αφορά και μιλάω για τον εαυτό μου, δεδομένου ότι η γνωμοδότηση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι ως νομικός δεν δικαιούμαι να μη γνωρίζω το Σύνταγμα και τον Νόμο, την τήρηση των οποίων έχω δεσμευθεί να υπηρετώ, το θεωρώ αυτονόητο (να πράξω το καθήκον μου)» τόνισε.

Η Αικ. Παπανικολάου επανέλαβε ότι η ΑΔΑΕ είναι μία από τις 5 αρχές που ο συντακτικός νομοθέτης έκρινε τόσο σημαντικό τον ρόλο της ώστε να κατοχυρώσει την ύπαρξη και τη λειτουργία της στο Σύνταγμα. «Αυτό σημαίνει ότι ο κοινός νομοθέτης, η Βουλή, δηλαδή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαμορφώνεται κάθε φορά μετά τις εκλογές, δεν μπορεί με τυπικό νόμο να καταργήσει ή να περιορίσει τις αρμοδιότητές της» εξήγησε. «Αυτό, εάν επιθυμεί, μπορεί να το κάνει ο αναθεωρητικός νομοθέτης, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τη γνωμοδότηση Ντογιάκου και την επίκληση στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για την ΕΥΠ, η Αικατερίνα Παπανικολάου έκανε λόγο για αφετηριακή παρανόηση. Όπως είπε, πράγματι ο νέος νόμος προβλέπει ότι το δικαίωμα γνωστοποίησης σε όποιον έχει παρακολουθηθεί προβλέπεται μετά την πάροδο τριετίας. Σημείωσε ωστόσο ότι η ΑΔΑΕ δεν θα μπορούσε να γνωρίζει αν έχει παρέλθει τριετία αν δεν κάνει τον έλεγχο, όπως επίσης δεν θα μπορούσε χωρίς να προχωρήσει σε έλεγχο να διαπιστώσει εάν η άρση έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας ή άλλους.

Τέλος, ρωτήθηκε και για τα δημοσιεύματα περί προωθούμενης αλλαγής της σύνθεσης των μελών της ΑΔΑΕ. Όπως είπε, η θητεία τριών μελών, μεταξύ των οποίων και της ίδιας, έχει λήξει από τον Μάρτιο του 2022 και η παραμονή τους στην ΑΔΑΕ γίνεται με έρεισμα τη συνταγματική διάταξη που λέει ότι μέχρι την αντικατάσταση από διάσκεψη των προέδρων της Βουλής παραμένουν στη θέση τους προκειμένου να μην υπάρχουν ζητήματα κύρους των αποφάσεων.

«Ανά πάσα στιγμή είναι δυνατή η αντικατάσταση των μελών από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Η θητεία είναι στοιχείο της ανεξαρτησίας» παρατήρησε. «Το μομέντουμ της στιγμής θα μου επιτρέψετε, επειδή με αφορά, να μην το σχολιάσω» πρόσθεσε, ενώ διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος τοποθετήθηκε τον Μάιο του 2019 με αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 και ότι η δική του θητεία δεν λήγει.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)