to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:36 | 25.01.2021

Πολιτική

«Κατέχομε φωτογραφικό υλικό…»: Γιατροί κατά του «πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων» που θα ήθελε η ΝΔ Ρεθύμνου

Επίθεση προς την ΝΟΔΕ Ρεθύμνου σχετικά με την αναφορά της σε ανακοίνωση ότι τρεις από τους γιατρούς που παραιτήθηκαν από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου είχαν παρεβρεθεί σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε το «Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών».


Φαίνεται ότι κάποιοι ζήλεψαν τη «δόξα» του Μανιαδάκη και της έκδοσης πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών, το οποίο σχολιάζει την ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου (βλ. παρακάτω) ότι κατέχει φωτογραφικό υλικό των γιατρών που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Αναλυτικά:

«Κατέχομε φωτογραφικό υλικό…»

«Φαίνεται ότι κάποιοι ζήλεψαν τη «δόξα» του Μανιαδάκη και της έκδοσης πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων!

Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η αναφορά (με μορφή υστερόγραφου) στην ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ρεθύμνης, δηλαδή της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, προς τρεις γιατρούς του νοσοκομείου Ρεθύμνου:

«Υ.Γ : Κατέχομε (…) φωτογραφικό υλικό τριών (3) εκ των υπό παραίτηση ιατρών, παρισταμένων σε προεκλογική εκδήλωση του έτους 2019 του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης…»

Αν κάποιος δεν ήξερε ότι εκδόθηκε την 22η Ιανουαρίου 2021, θα μπορούσε να θεωρήσει ότι γράφτηκε μισό αιώνα πριν και παραπάνω. Και όχι στις μέρες μας, που:

·      Η πολιτική ή/και συνδικαλιστική δράση ιατρών του ΕΣΥ δεν αποτελεί ψόγο, ούτε πειθαρχικό ή άλλο παράπτωμα.

·      Δεν απαγορεύεται η συμμετοχή ιατρών ΕΣΥ σε προεκλογικές συγκεντρώσεις κομμάτων.

·  Δεν είναι δυνατόν η παρουσία σε προεκλογική συγκέντρωση κόμματος, να αφαιρεί από οποιονδήποτε το δικαίωμα στην κριτική, στην κινητοποίηση και στον αγώνα.

Μπορούμε ν΄ αναρωτηθούμε σκωπτικά αν το ρετσινόλαδο θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, και να το προσπεράσουμε. Όμως, όχι!

Ως εδώ! Μάλλον μετά την ανασύσταση του «Σπουδαστικού της Ασφάλειας», κάποιοι ονειρεύονται και την σύσταση ειδικού «Ιατρικού της Ασφάλειας» που θα εγκαλεί ή θα καλεί κατά περίπτωση τους ιατρούς του ΕΣΥ «διά υπόθεσιν τους».

Καλούμε την ΟΕΝΓΕ, τις Ενώσεις Γιατρών, τους Ιατρικούς Συλλόγους να εκδηλώσουν την καταδίκη τους στην πρωτοφανή ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ρεθύμνης.

Καλούμε την ΑΔΕΔΥ, και τις λοιπές συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταδικάσουν απερίφραστα.

Καλούμε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν άμεσα και με σαφήνεια, αν επιδοκιμάζουν τέτοιες πρακτικές.

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες ν΄ αναλογιστούν το δρόμο που κάποιοι πορεύονται.

Ως εδώ!»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου:

«Διαβάσαμε με έκπληξη στα ΜΜΕ την ανακοίνωση του κ. Ξανθού και δεν μπορούμε να μην απαντήσομε, καθώς είναι προφανής η διαστρέβλωση των προβλημάτων που έχουν οδηγήσει στην υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνης.

Το νοσοκομείο Ρεθύμνης αποτελεί το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στο νομό μας. Αποτελεί πρώτη και απολυτή προτεραιότητα, κάτι που αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε δημοσία παρέμβαση των αρμόδιων φορέων που έχουν την ευθύνη διοίκησης του ιδρύματος.

Η Κυβέρνηση, από κοινού με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια και τη Διοίκηση του νοσοκομείου αναπτύσσουν με σοβαρότητα την γενναιότερη προσπάθεια στελέχωσης που διενεργείται στο νοσοκομείο από το μακρινό 2011. Αναπτύσσονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού του Νοσοκομείου, κάτι που αποτελεί και τη μοναδική σταθερή προσέγγιση αντιμετώπισης της υποστελέχωσης. Την ιδία στιγμή, προχωράει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση κτιριακού εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου προκειμένου να βελτιωθούν άμεσα οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό, με πρωτοβουλίες του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη εγκρίθηκε η μελέτη μιας σύγχρονης νέας πτέρυγας και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, ποσού τεσσάρων εκατομμυρίων (4.000.000) ευρώ και παράλληλα αναπτύσσεται ένα πλαίσιο ανάπτυξης των υφιστάμενων χώρων του ιδρύματος έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα άνετο και λειτουργικό εργασιακό περιβάλλον για το προσωπικό του ιδρύματος. Τέλος αναπτύσσεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για να ξεκινήσει σε σταθερή βάση η συζήτηση για ένα νέο Νοσοκομείο στο Ρέθυμνο.

Ως εκ τούτου ο σεβασμός στο προσωπικό του ιδρύματος είναι δεδομένος. Όμως το Νοσοκομείο δεν είναι κάποιο ημιαυτόνομο προτεκτοράτο, αλλά ένας δημόσιος οργανισμός. Πρακτικές μονομε-ρών ενεργειών, όπως αναφορές περί κλεισίματος κλινικών, πέραν του ότι, σε καμία περίπτωση, δεν έχουν κανένα απολύτως νομικό και διοικητικό υπόβαθρο, ανήκουν σε μια κατηγορία ενεργειών που μας παραπέμπουν στην περίοδο των αγανακτισμένων, τότε που κάποιοι θα καταργούσαν με ένα νόμο και με ένα άρθρο τα μνημόνια και τελικά επέβαλαν στη χώρα τα σκληρότερά μέτρα. Όταν μάλιστα αυτή η συμπεριφορά επικροτείται από τον πρώην Υπουργό Υγείας, υπάρχει ξεκάθαρο ζήτημα αντίληψης και προφανώς και ελλοχεύει πολιτικών κινήτρων.

Ευτυχώς για τους πολίτες και για τη δημόσια υγεία, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και οι ψευδαισθήσεις και οι ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Σε ότι αφορά την υποστελέχωση και πάρα το γεγονός ότι καθαρά από σεβασμό στη γνώση και στην προσπάθεια του Ρεθεμνιώτη πρώην Υπουργού Υγείας, όλα τα προηγούμενα έτη αρνηθήκαμε πεισματικά να σχολιάσουμε τις ενέργειες ή τις παραλείψεις, που οδήγησαν στο σημερινό πρόβλημα, η σημερινή ανακοίνωση δεν αφήνει κανένα περιθώριο να συνεχιστεί αυτή η προσέγγιση.

Διαχρονικά προάγουμε πάντα τη συνεργασία σε ότι αφορά το νοσοκομείο. Δεν θα επιτρέψουμε όμως να γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με όρους πλατείας.

Δε θα επιτρέψουμε σε μια μικρή μειοψηφία, που την προεκλογική περίοδο του 2019 συμμετείχε σε κομματικές εκδηλώσεις, χειροκροτώντας την πληρότητα του Νοσοκομείου και λίγους μήνες μετά καλούσαν σε αγωνιστική συστράτευση για τα προβλήματά του, να λοιδορήσουν μια συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης του Νοσοκομείου Ρεθύμνης

Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχθηκε να κλείσει η παθολογική κλινική, μόλις λύθηκε το ζήτημα με τους αναισθησιολόγους.

Ούτε είναι τυχαίο που για πέντε (5) έτη η, κατά τα αλλά λαλίστατη, διευθύντρια της παθολογικής κλινικής και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, ασκούνταν σε ασκήσεις αφωνίας. Όταν μάλιστα για μεγάλο διάστημα έκαναν αντίστοιχες ή και περισσότερες εφημερίες.

Αλλά, έστω ότι, με βάση το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήθεν «καθυστέρησε» οχτώ (8) μήνες, η νέα Κυβέρνηση να εκδώσει μια προκήρυξη, που η προηγουμένη δήθεν «πάγωσε» λόγω εκλογών. Αφού ο χρόνος των εκλογών ορίζεται από την εκάστοτε Κυβέρνηση, γιατί δεν μερίμνησαν να εκδοθεί νωρίτερα η προκήρυξη, πολύ δε, περισσότερο, που ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός Υγείας, της τότε κυβέρνησης, ήταν βουλευτής Ρεθύμνης; Γιατί δεν έκαναν τίποτα για τον οργανισμό του νοσοκομείου; Και σε τι χρόνο ολοκλήρωνε η προηγουμένη κυβέρνηση τις προκηρύξεις, σε σχέση με την σημερινή, χωρίς να είχε, μάλιστα, και την ευθύνη της διαχείρισης της πανδημίας, που χειρίζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Τέλος, αν το υπό παραίτηση προσωπικό και ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως πιστεύουν ότι μετά από πέντε (5) έτη διακυβέρνησης της χώρας, η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου λύθηκε (δήθεν) επί των ημερών τους και μέσα σε λίγους μήνες, δήθεν, καταστρατηγήθηκε από τη Ν.Δ., αυτό σημαίνει ότι, είτε κάτι δεν έκαναν καθόλου καλά, είτε ισχύει η απλή διαπίστωση ότι ακόμα κι’ όταν ετέθη επικεφαλής της Υγείας, ένας έντιμος γιατρός, ένας μαχητικός συνδικαλιστής, που υπηρέτησε το Νοσοκομείο Ρεθύμνης, δεν κατάφερε, να βρει μία μακροπρόθεσμη λύση.

Για να μην κουράσουμε και επειδή τα στοιχεία δεν παραχαράσσονται, αλλά και με δεδομένο ότι οι μόνιμες προσλήψεις αποτελούν το ισχυρότερο ανάχωμα για την υποστελέχωση, ζητήσαμε τα στοιχεία των προσλήψεων - αποχωρήσεων μόνιμών γιατρών την τελευταία δεκαετία.

Από τα δεδομένα προκύπτει το εξής:

Ο μέσος όρος προσλήψεων - αποχωρήσεων μονίμων ιατρών την τελευταία δεκαετία, αφήνει με θετικό πρόσημο στο Νοσοκομείο μόλις 2,9 ιατρούς κατ’ έτος. Αυτό είναι και η αιτία του προβλήματος.

Την περίοδο διακυβέρνησης Σύριζα 2015-2019 προστέθηκαν συνολικά έξι (6) γιατροί, με ετήσιο ρυθμό προσλήψεων 1,8%.

Την τελευταία διετία 2020-2021 καταμετρώντας τους γιατρούς που έχουν ήδη προστεθεί στο σύστημα και όχι αυτούς που έχει εκδοθεί το Φ.Ε.Κ. και αναμένονται το επόμενο δίμηνο να τοποθετηθούν, έχουν προστεθεί πέντε (5) γιατροί, χωρίς να αποχωρήσει κάνεις και ως εκ τούτου ο ετήσιος ρυθμός προσλήψεων, σήμερα, ανέρχεται στο 2,5%.

Με αλλά λόγια, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προσεγγίζει αισθητά υψηλότερο ποσοστό κάλυψης σε μόνιμο προσωπικό. Γίνεται όμως επίσης αντιληπτό ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Στοχεύοντας στην ενίσχυση του Νοσοκομείου με προσωπικό, σε χρονικό διάστημα μικρότερο από ένα (1) έτος, το Νοσοκομείο Ρεθύμνης ενισχύθηκε με 11 μόνιμες προσλήψεις ιατρών (για 6 έχει ήδη εκδοθεί το ΦΕΚ και αναμένεται να τοποθετηθούν), 4 ιατρούς (που οι θέσεις είναι υπό κρίση και εκκρεμεί η έκδοση ΦΕΚ), 5 επικουρικούς ιατρούς, 63 προσλήψεις λοιπού και νοσηλευτικού προσωπικού, 5 μόνιμες θέσεις σε λοιπό και νοσηλευτικό προσωπικό και εκκρεμούν 3 τοποθετήσεις ακόμα, ενώ προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του ιδρύματος. Ταυτόχρονα ενεργο-ποιήθηκαν όλες οι πιθανές λύσεις, που μπόρεσαν να συμβάλουν στην άμεση στελέχωση του Ιδρύματος, όπως μετακινήσεις ιατρών από Νοσοκομεία διπλανών Νομών και συνεργασία με ιατρούς με απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Αυτό που πρέπει τώρα να γίνει είναι να προχωρήσει η επαναπροκήρυξη των άγονων θέσεων σε συνδυασμό με τη μέγιστη κάλυψη των οργανικών κενών και να προχωρήσει ο οργανισμός του νοσοκομείου.

Τέλος, επειδή τα όσα γίνονται στο Νοσοκομείο αποτελούν αποκλειστικά παράγωγο πολιτικών ή άλλων κινήτρων, προκαλούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων μας, ας σταματήσει τώρα αυτή η επίδειξη αντιπολιτευτικής υστερίας και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, λειτουργώντας θεσμικά και αποδίδοντας τουλάχιστον μέρος της ευπρέπειας, που αποδεδειγμένα έχει γίνει δέκτης, κατά την πρόσφατη άσκηση των καθηκόντων του. Ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική και να προχωρήσει ο σχεδιασμός θωράκισης του νοσοκομείου.

Υ.Γ : Κατέχομε (έχει δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο) φωτογραφικό υλικό τριών (3) εκ των υπό παραίτηση ιατρών, παρισταμένων σε προεκλογική εκδήλωση του έτους 2019 του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πανηγυρίζοντας για την άρτια στελέχωση του Νοσοκομείου, οι οποίοι, δυο (2) μήνες μετά, διαμαρτύρονταν για την υποστελέχωση (!).

Κατά τα άλλα, ας μην γίνεται λόγος περί πολιτικών ή άλλων κινήτρων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)