to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:13 | 21.11.2022

Οικονομία

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2023 - Τί προβλέπει

Σήμερα το μεσημέρι, θα κατατεθεί από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2023 - Δύο ποσοστιαίες μονάδες ψηλότερα ο πληθωρισμός στις νέες εκτιμήσεις για το 2023 - Προς νέα επιβράδυνση κατανάλωση και επενδύσεις


Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών που έκανε η Διάσκεψη των Προέδρων, η συζήτηση και η επεξεργασία του σχεδίου του προϋπολογισμού του κράτους για το 2023 στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου.

Στην Ολομέλεια η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με τη ψήφισή του στις 17 Δεκεμβρίου.

«Ιστορικό» χαρακτήρισε, σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τον προϋπολογισμό του 2023 που κατατίθεται σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή, καθώς όπως επισημαίνει «είναι ο πρώτος τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας, επισφραγίζοντας- με αυτόν τον τρόπο- την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα». Παράλληλα, ο νέος προϋπολογισμός θα σηματοδοτεί την επιστροφή της οικονομίας σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Βεβαίως όσο και αν τα ιστορικά επιτεύγματα στο πεδιό της οικονομίας που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτέλεσαν καύσιμο για να διέλθει η χώρα μας τη κρίση, ο Προϋπολογισμός θα κριθεί από τους πολίτες σε σχέση με τον προσανατολισμό του στην ανακούφηση των αδύναμων και τη στήριξη των δομών πρόνοιας κυρίως της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Σε μια περίοδο μάλιστα που η διεθνής πληθωριστική κρίση και η ακρίβεια στην ενέργεια πιέζουν τα εισοδήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας δίχως να φαίνεται αυτό να απασχολεί την κυβέρνηση.

Αντίθετα με αποφάσεις της σχετικά με τη μη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, την μη κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα αλλά και με τον τρόπο που κατανέμει τους κοινοτικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης η κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνεται κυβέρνηση των λίγων και ισχυρών, υποχείριο συμφερόντων που δε μπορεί να εξασφαλίσει τη κοινωνική συνοχή.

Σχέδιο προϋπολογισμού / Ανεβαίνει ο πληθωρισμός, πέφτει η ανάπτυξη

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 5,6% για φέτος περιλαμβάνει το σχέδιο του προϋπολογισμού, όπως αποκαλύπτει η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου το οποίο και τις υιοθετεί.

Το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε προς τα πάνω σε σχέση με το προσχέδιο την αναμενόμενη οικονομική μεγέθυνση για το 2022 (5,6% έναντι 5,3%), αλλά προς τα κάτω την πρόβλεψη για το 2023 (1,8% έναντι 2,1%).

Η αναθεώρηση αυτή των προβλέψεων του ΥΠΟΙΚ συμβαδίζει με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του ΔΝΤ οι οποίες ανέρχονται σε 5,2% και 1,8% αντιστοίχως.

Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό (Εν.ΔΤΚ) του 2023 αναθεωρήθηκε σε 5% από 3% που ήταν η εκτίμηση στο προσχέδιο.

Η αναθεώρηση αυτή προς τα πάνω του επιπέδου των τιμών συμβαδίζει με τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα (9,5% σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Οκτωβρίου).

Το σενάριο του προβλέπει μικρή περαιτέρω επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, οι οποίες διαμορφώνονται σε 1% και 15,5% αντιστοίχως, έναντι 1,3% και 16% του προσχεδίου.

Πιθανή ύφεση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελούν τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας θα επηρεάσει αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (τουρισμός), που προβλέπεται να διαμορφωθούν από το 9,7% το 2022 σε 1% το 2023.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό από την ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 4,7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 10,8 δισ. ευρώ.

Το Σεπτέμβριο του 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε αύξηση κατά 515,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 811,4 εκατ. ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)