to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:45 | 21.11.2023

Οικονομία

Κατατέθηκε στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 με αυξήσεις στον ΦΠΑ

Σε νέες επιβαρύνσεις προσανατολίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, στον προϋπολογισμού του 2024, ενώ τις έντονες αντιδράσεις της εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων - Ν. Παππάς: Προϋπολογισμός ακρίβειας, οριζόντιας φορολόγησης και ανεξέλεγκτου ιδιωτικού χρέους - Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτηρίζει δογματική την εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική


Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2024 μαζί με όλα τα οικονομικά στοιχεία του κράτους. Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός μαζί με όλα τα οικονομικά στοιχεία του κράτους για το 2024 με τα οποία συνοδεύεται, παραδόθηκε σε στικάκι.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τασούλας η συζήτηση του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα ξεκινήσει στις 23, 24 και 27 Νοεμβρίου με διπλή συνεδρίαση.

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα εισαχθεί προς συζήτηση την 13η Δεκεμβρίου, θα ολοκληρωθεί σε 5 συνεδριάσεις στις 17 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα και αμέσως μετά θα διεξαχθεί η φανερή ονομαστική ψηφοφορία, η οποία είθισται να χαρακτηρίζεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Σε αυξήσεις στον ΦΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., στο πλαίσιο του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2024, το οποίο αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Όπως προκύπτει, η κυβέρνηση βρίσκεται σε «πίεση» για την επόμενη χρονιά, καθώς οστόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει τεθεί στο 2,1%, από 1,1% φέτος, κάτι που μεταφράζεται σε επιπλέον περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ επανέρχονται και οι δημοσιονομικοί κανόνες, εν αναμονή και του αναθεωρημένου (εφόσον συμβεί) Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, κυρίαρχο στοιχείο είναι η πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, μία αύξηση που κατά μέσο όρο θα είναι 1.476 ευρώ σε ετήσια βάση.Αυξήσεις στις αποδοχές τους θα δουν επίσης και οι συνταξιούχοι κατά περίπου 3,05%, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου λόγω αύξησης του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ που μεταφράζεται με αύξηση των καθαρών αποδοχών.

Στο περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού θα συμπεριληφθεί το κονδύλι ύψους 352 εκατ. ευρώ που αφορά το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» για τα ευάλωτα νοικοκυριά που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη και θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. ενώ οι δαπάνες του προϋπολογισμού σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, θα ενισχυθούν από τα έσοδα που προβλέπονται από τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο προϋπολογισμός του 2024, ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά ενώ η πρόβλεψη περί πρωτογενούς πλεονάσματος διαμορφώνεται στο 2,1% του ΑΕΠ έναντι 1,1% στον προϋπολογισμό του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες μονιμοποιείται το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές (πλην ταξί), το τουριστικό πακέτο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους, ενώ διατηρείται για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε καφέ και ταξί.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δογματική η εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική

«Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, ο Προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας που πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το τεράστιο κόστος της στέγασης, το πρόβλημα των χρεών και των πλειστηριασμών α΄ κατοικίας. Από την άλλη οι μικρές αυξήσεις στους μισθούς δεν αναπληρώνουν τις μεγάλες περικοπές του παρελθόντος σε μισθούς και συντάξεις και κυρίως, εξανεμίζονται πλήρως από το ράλι του πληθωρισμού» σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επισημαίνοντας παράλληλα πως «η Ελλάδα κατέκτησε για τον Οκτώβριο πανευρωπαϊκή πρωτιά στον πληθωρισμό τροφίμων και η κυβέρνηση υποτιμά τη  νοημοσύνη των πολιτών εμμένοντας στα ημίμετρα των κουπονιών και των καλαθιών και ανακοινώνοντας (για να διαψευστούν λίγο μετά…) σοφιστείες περί κατάργησης των προσφορών των εταιρειών».

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς κάνει λόγο για «Προϋπολογισμό ακρίβειας, οριζόντιας φορολόγησης και ανεξέλεγκτου ιδιωτικού χρέους» ενώ υπογραμμίζει «ο δημοσιονομικός χώρος επιτρέπει αφορολόγητο στις 10 χιλιάδες ευρώ».

Ο Νίκος Παππάς τονίζει μεταξύ άλλων πως «η ελληνική οικονομία, η ελληνική κοινωνία χρειάζονται έναν προϋπολογισμό που καταπολεμά την ακρίβεια και το μεγάλο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. Έναν προϋπολογισμό που στηρίζει μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις».

Για κύμα ανατιμήσεων κάνει λόγο η ΠΟΕΣΕ

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε η Πανελλήνια ΟμοσπονδίαΕστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων. Όπως σημείωσε σε σχετική ανακοίνωσή της, η ψήφιση ενός τέτοιου μέτρου θα προκαλέσεινέο κύμα ανατιμήσεων, επιτείνοντας το πληθωριστικό κλίμα που ήδη υφίσταται στην οικονομία και πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Η άνοδος των τιμών υπονομεύει την πολυπόθητη σταθερότητα που αποτελεί όρο ανάπτυξης τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την καταναλωτική δαπάνη, στην οποία στηρίζεται η επιχειρηματικότητα» τονίζει. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η άνοδος του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις αισιοδοξίαςγια την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και τα αυξημένα δημοσιονομικά περιθώρια: «Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ, σημαίνει πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια κι είμαστε μάρτυρες της απαρχής στην επιστροφή αποτυχημένων συνταγών υπερφορολόγησης».

Ανεβαίνει ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται το 2024 στο 2,9% (από 3% στο προσχέδιο), με βασικό ερώτημα να παραμένει ο πήχης για τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 12,1%, κάτι που πολλοί θεωρούν υπεραισιόδοξο, δεδομένου και του τι συνέβη φέτος (αρχική πρόβλεψη 15% για επενδύσεις και η εκτέλεση φαίνεται να «κλείνει» στο 8%). Οριακά υψηλότερα συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου τοποθετείται ο πληθωρισμός για φέτος και το επόμενο έτος.

Με βάση τη νέα πρόβλεψη, η αύξηση του δείκτη από 3,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κινηθεί στο 3,9% για το 2023, για να υποχωρήσει στο 2,6% το 2024. Σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνει πάνω από το όριο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προμηνύοντας τη συνέχιση της ακρίβειας με υψηλή ένταση, κάτι που έδειξε και η έκθεση της Κομισιόν η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα.

Λίγες οι δαπάνες για φυσικές καταστροφές

Βασικό θέμα για την επόμενη χρονιά αποτελούν και οι δαπάνες για φυσικές καταστροφές, μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν φέτος εξαιτίας των πυρκαγιών και των πλημμυρών. Για το 2023, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η χρηματοδότηση των σχετικών δαπανών διασφαλίζεται με την ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ 2014-2020, του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αναθεωρείται εκ νέου, και του ΕΣΠΑ 2021-2027 για την αποκατάσταση των υποδομών. Από το 2024 και εφεξής διπλασιάζονται από 300 σε 600 εκατ. ευρώ οι πόροι του ΠΔΕ για την κάλυψη των δαπανών κρατικής αρωγής έναντι φυσικών καταστροφών, αν και δεν αποκλείεται οι ανάγκες να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)