to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:35 | 05.10.2017

Κοινωνία

Κατάθεση του Δ. Ψαρρά στη #GDtrial: «Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με φανατικούς ναζιστές...»

Την αξιοπιστία του Δ. Ψαρρά ως μάρτυρα κατηγορίας επιχείρησε να πλήξει και σήμερα η υπεράσπιση, μπροστά στα συντριπτικά στοιχεία που εισέφερε στο δικαστήριο με την κατάθεση του εναντίον της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης


Ειρήνη Προμπονά - Στο Κόκκινο

Σχολιάζοντας το πλήθος δημοσιευμάτων που αφορούν την οργάνωση και τα όσα αναφέρει στα βιβλία του για την ΧΑ ο μάρτυρας, ο συνήγορος υπεράσπισης Λαγού, Ρουσόπουλος, ζήτησε από το δικαστήριο να μην λάβει υπ’ όψιν του την κατάθεση του μάρτυρα, επικαλούμενο το άρθρο 350 παργ.2,3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ισχυριζόμενος πως «προέκυψε ότι ο μάρτυρας έχει στενή σχέση με τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής».

Κατά την διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα η υπεράσπιση ασχολήθηκε εκτενώς με το γεγονός πως ο δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων που αφορούν την ΧΑ συμμετείχε τόσο στην παρουσίαση του βιβλίου του «Η ΧΑ μπροστά στην δικαιοσύνη» το 2012, όσο και σε άλλες σχετικές εκδηλώσεις με συνήγορο της -μετέπειτα- πολιτικής αγωγής και άλλους, πανεπιστημιακούς ή πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα ο συνήγορος αναφέρθηκε και σε πρόσφατη εκδήλωση που  διοργάνωσε η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο και πως αυτό προσκρούει σε άρθρο του ΚΠΔ που αφορά  την «απαγόρευση επικοινωνίας μαρτύρων».

Πρόεδρος: Και τί σημασία έχει αυτό για την κατηγορία; Συνεχίστε κε συνήγορε!

Ο Δημήτρης Ψαρράς, όπως και χτες, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις της υπεράσπισης, ακόμα και σ’ αυτές που η Πρόεδρος δεν επέτρεπε ν’ απαντηθούν, προκειμένου να μην αφήσει καμία σκιά να αιωρείται προς εκμετάλλευση από την υπεράσπιση: «Στο βιβλίο μου δεν υπάρχουν θέματα που να μην έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες. Η δικογραφία συγκροτήθηκε μετά το 2013. Αυτά που είχα εγώ να πω είναι αυτά που συγκέντρωνα προγενέστερα. Έχω βέβαια στοιχεία από την αμετάκλητη απόφαση του Περίανδρου, που είναι δημόσιο έγγραφο».

Συνήγορος υπεράσπισης: Είχατε στοιχεία από τη δικογραφία; Πώς στη σελίδα 43 αναφέρεστε στο υπόμνημα του κ. Μίχου;

Πρόεδρος: Δεν θα μας απαντήσει.

Μάρτυρας: Θέλω να απαντήσω. Είχαν κυκλοφορήσει αυτά στο ίντερνετ.

Συνήγορος υπεράσπισης: Ήρθε ποτέ το υπόμνημα αυτό στα χέρια σας; Διασταυρώσατε αν είναι αληθές;

Μάρτυρας: Πώς να το κάνω αυτό; Πρώτη φορά το ακούω αυτό. Δεν ήρθε κάποιος συνήγορος να το διαψεύσει.

Συνήγορος υπεράσπισης: Άρα δεν λάβατε γνώση, λέτε, της δικογραφίας. Πραγματικά στοιχεία. Ωραία. Θέτω ένα ζήτημα. Αν ο μάρτυρας κάθε βδομάδα είναι σε συνεργασία με συνηγόρους εμένα με ενδιαφέρει.

Πρόεδρος: Όχι.

Συνήγορος υπεράσπισης: Δεν ενδιαφέρει το Δικαστήριο ότι μεθαύριο θα μιλήσει για την πορεία της δίκης στο Μοσχάτο;

Πρόεδρος: Όχι. Έχετε άλλες ερωτήσεις κε συνήγορε;

Ο μάρτυρας κατηγορήθηκε από την υπεράσπιση για  «εμμονική» ενασχόληση με την ΧΑ και για «εμπάθεια», ρωτήθηκε δε αν έχει διασταυρώσει ποτέ τις πηγές του για τη ΧΑ.

«Θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με φανατικούς ναζιστές. Ιδίως αφ' ης άρχισαν να μετέρχονται τη βία» απάντησε ο μάρτυρας.

Συνήγορος υπεράσπισης: Πώς είναι δυνατόν τότε την άποψή σας να μην την ασπάστηκε ο έγκριτος δημοσιογράφος του BBC Paul Mason; (σ.σ. αναφέρεται στην δήλωση Παναγιώταρου στο δημοσιογράφο του BBC)

Μάρτυρας: Συμφωνώ ότι είναι καλύτερος δημοσιογράφος από εμένα και σας ευχαριστώ. Αλλά εσείς είστε που διαστρεβλώνετε και αμφισβητείτε το δημοσίευμά του. Είναι και κάτι άλλο. Ενώ ήμουν στη συντονιστική του Πολυτεχνείου, ο Μιχαλολιάκος, ο Τσαπούρης και οι λοιποί σύντροφοί σας σκοτώνανε. Δεν μπορώ να κάνω διάλογο με αυτούς.

Συνήγορος υπεράσπισης δεν δίστασε μάλιστα να εξυφάνει μια μίνι συνωμοσία λέγοντας πως «προκύπτει ότι ο μάρτυρας έχει στενότατες σχέσεις με τον τότε σύμβουλο του πρωθυπουργού» Αντώνη Σαμαρά Χρύσανθο Λαζαρίδη χρησιμοποιώντας ως «ατράνταχτο» επιχειρημα το γεγονός πως, ο μάρτυρας και ο Χ. Λαζαρίδης υπήρξαν συνεργάτες δεκαετίες πριν, στο περιοδικό «Σχολιαστής»!

Για μια ακόμα φορά χρησιμοποιήθηκε από την υπεράσπιση ένα έγγραφο του Δήμου Αθηναίων του 2012 που αναφέρεται στο ότι «οι αλλοδαποί έχουν βαριά παραβατικότητα και παραβιάζουν βασικά θέματα υγιεινής». Ο μάρτυρας ρωτήθηκε αν γνωρίζει την ύπαρξη του εγγράφου:

Μάρτυρας: Έχει την υπογραφή του κ. Καμίνη;

Συνήγορος υπεράσπισης: Όχι. Του αντιδημάρχου.

Μάρτυρας: Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι αυτές τις μέρες η παράταξη του κ. Καμίνη προσπαθεί να απομακρύνει τα γραφεία της ΧΑ, ως ορμητήρια παραβατικότητας.

Συνήγορος υπεράσπισης: Το βιβλίο σας χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ;

Μάρτυρας: Θίγετε ότι κάτι κρύβω. Στο βιβλίο αναφέρεται ότι χρηματοδοτήθηκε από το παραπάνω ίδρυμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το υπουργείο εξωτερικών της Γερμανίας. Όπως είθισται να γίνεται στη Γερμανία. Εγώ δεν έχω χρηματοδοτηθεί.

Συνήγορος υπεράσπισης: Μπορείτε να μας πείτε μια θέση του δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ Παπαδημητρίου σε σχέση με άλλα κόμματα;

Μάρτυρας: Μάλιστα. Στα τέλη καλοκαιριού του 2013 -έχει σχέση με την κλιμάκωση της βίας της ΧΑ που έχω πει- τότε ο Παπαδημητρίου μιλούσε για τις συμμαχίες των πολιτικών κομμάτων. Τότε η ΔΗΜΑΡ είχε αποχωρήσει από την Κυβέρνηση. Τότε ο Παπαδημητρίου είχε πει ότι θα μπορούσε να γίνει κάποια συνεργασία με την «καλή» Χ.Α. Προφανώς χωρίς τα εγκληματικά στοιχεία της. Η άποψή του είναι πέρα για πέρα λανθασμένη.
 
Ερωτήσεις δέχτηκε ο μάρτυρας και για όσα έχει δημοσιεύσει και καταθέσει για τα οικονομικά της ΧΑ αναφερόμενος στην χρηματοδότηση της και στην σχετική δράση της στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, στην επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και με τη δημιουργία του εργοδοτικού σωματείου στη ζώνη Περάματος:

«Η ΧΑ δηλώνει ότι θα διώξει το ΠΑΜΕ. Γίνεται η επίθεση και ανταλλάσσονται μηνύματα που αναφέρονται στο «πέσιμο στα κομμούνια». Ιδρύεται το φιλεργοδοτικό σωματείο και τα περισσότερα στελέχη του προσλαμβάνονται. Το ότι η δολοφονία Φύσσα δεν είχε άμεσο οικονομικό όφελος, ναι. Αλλά η επικράτηση της ΧΑ έχει τελικά σχέση με οικονομικά. Το έχουμε δει και αλλού. Έτσι θεωρεί ότι η ΧΑ μπορεί να προσεγγίσει εργοδότες και να τους απαλλάξει από τον βραχνά σωματείων.

Συνήγορος υπεράσπισης: Αν υπήρχε λοιπόν μόνο το σωματείο της ΧΑ θα λειτουργούσε υπέρ των εργοδοτών;

Μάρτυρας: Μα ναι 100%. Η ίδια η ΧΑ έχει κάνει δηλώσεις κατά των απεργιών. Είπαν ότι θα τις σταματήσουν, θα κατεβάσουν τα μεροκάματα. Μετωπική στρατηγική. Και το όφελος της ΧΑ αν κατέβαζε αυτή τα μεροκάματα θα ήταν ότι η ίδια θα ευνοούταν από τους εργοδότες. Την επόμενη μέρα προσλήφθηκαν οι ταγοί του σωματείου.

Ο Δημήτρης Ψαρράς είχε απαντήσει και χθες σε ανάλογες ερωτήσεις που αφορούσαν την χρηματοδότηση της ΧΑ και μάλιστα πριν αυτή γιγαντωθεί και φτάσει να μπει στην Βουλή. Έκανε λόγο για συγκεκριμένα ονόματα από τον χώρο των εφοπλιστών που έβλεπαν την δράση της χρήσιμη προκειμένου να διαφυλαχθούν τα δικά τους συμφέροντα.

Συνήγορος υπεράσπισης: Δηλαδή τί ποσά πλήρωσε; Από την έρευνά σας τί γνωρίζετε από τη μακρόχρονη δράση της που έχετε ερευνήσει;

Μάρτυρας: Το κύριο κίνητρο της ΧΑ το έχω αναλύσει. Η προσπάθεια επιβολής μέσω εμφυλίου πολέμου χαμηλής έντασης. Κατά τα λοιπά, είναι πολύ δαπανηρό να κυκλοφορείς εφημερίδα, όπως ξέρω από προσωπική πείρα. Ιδίως μικρής κυκλοφορίας, όπως του Μιχαλολιάκου. Ενδεικτικό είναι και ότι καταψήφισε νομοσχέδιο φορολόγησης των εφοπλιστών που πρότεινε η κυβέρνηση Σαμαρά. (..) Δεν ξέρω πόσα πήρε. Η χρηματοδότησή της είναι ένα μυστήριο θέμα. Ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος έχει δηλώσει ότι παρέδιδε μαθήματα μαθηματικών για να βγάλει τα έξοδα της οργάνωσης. Δεν είναι δυνατόν, προφανώς υπάρχει κάτι άλλο.

Πρόεδρος: Ο συνήγορος εννοεί: Από τη δράση της ΧΑ έχει επιδιωχθεί οικονομικό όφελος;

Μάρτυρας: Ναι. Πάνε να εξασφαλίσουν σε εργοδότες με τους οποίους έχουν σχέσεις, για να διώξουν μετανάστες και να προσλάβουν Έλληνες, με το ίδιο κόστος, ανασφάλιστους. (..) Στον Ασπρόπυργο έκαναν διανομή τροφίμων στους απεργούς για να φανούν προστάτες τους. Ενώ στην Χαλκίδα λειτούργησε διαφορετικά. Δεν ξέρω ακριβώς, δεν γίνονται με τιμολόγια αυτές οι υποθέσεις.

Η εξέταση του μάρτυρα ολοκληρώθηκε και η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με τον σχολιασμό των μαρτυρικών καταθέσεων από τους συνηγόρους. Επίσης δόθηκαν και οι ημερομηνίες δικασίμων για τον μήνα Νοέμβριο που έχουν ως εξής:
ΕΦΕΤΕΙΟ: 1, 2, 15, 20, και 28/11 - ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ: 3, 8, 9, 13 και 27/11
 
Σημεία από την εξέταση του Δημήτρη Ψαρρά την Τετάρτη 04/10 κατά την 186ηδικάσιμο

-Σχετικά με την δολοφονία Φύσσα: «Η οργανωμένη δολοφονία του Π. Φύσσα ήταν καθαρά πολιτική, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του ίδιου του Μιχαλολιάκου. Ο αρχηγός της ΧΑ, εκτός του ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, τη συνέκρινε με τις δύο πιο εμβληματικές πολιτικές δολοφονίες, του Λαμπράκη και του Τεμπονέρα και όχι με τη δολοφονία του φιλάθλου Φιλόπουλου.
Η υπεράσπιση έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «τυχαία συνάντηση Ρουπακιά – Φύσσα στην οδό Τσαλδάρη» αλλά και να ρωτάει υποθετικά «αν θα είχε γίνει η δολοφονία εκείνη τη μέρα, αν δεν μεταδιδόταν ποδοσφαιρικός αγώνας;»
Ο μάρτυρας απάντησε χαρακτηριστικά στην υποθετική ερώτηση συνηγόρου υπεράσπισης πως «Ακόμα κι αν έβρεχε δεν θα είχε γίνει η δολοφονία εκείνη τη μέρα, αλλά θα γινόταν την επόμενη»

-Για την «αρχή του αρχηγού» και πως αυτή εφαρμόστηκε στην δολοφονία Φύσσα ο μάρτυρας απάντησε στην υπεράσπιση «ότι το φθινόπωρο του 2013 η ηγεσία της οργάνωσης είχε δώσει εντολή κλιμάκωσης των επιθέσεων επικεντρώνοντας την προσοχή της στην περιοχή Κερατσινίου – Περάματος, όπου ήταν περιφερειάρχης ο Λαγός».

«Η βία είναι το μήνυμα ισχύος της οργάνωσης», επανέλαβε και χτες εξεταζόμενος ο μάρτυρας από την υπεράσπιση, τονίζοντας πως «η ΧΑ χρησιμοποιεί οργανωμένη και μόνιμη βία, ενώ άλλες οργανώσεις μπορεί να είναι ακραίες αλλά οι περιπτώσεις βίας που προέρχονται από αυτές είναι πολύ περιορισμένες».

-Ομολογία της βίας: Την βία τα που διαπράττουν την ομολογούν οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες, τόνισε ο μάρτυρας στο δικαστήριο διευκρινίζοντας πως αυτό προκύπτει τόσο από τα γραπτά του Αντ. Ανδρουτσόπουλου (Περίανδρος)  πριν από τη δολοφονική επίθεση του 1998 που αναφέρει ότι «το κίνητρό μας είναι ο φανατισμός μας και θα το δείξουμε στους δρόμους» αλλά και του Ηλ. Κασιδιάρη όταν λέει ότι «μας κινεί η αδρεναλίνη της μάχης». Το ίδιο συμβαίνει και με τα βίντεο που αναρτά η ΧΑ όπως το πογκρόμ του 2011 στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο συμμετείχαν ως επικεφαλής ηγετικά στελέχη (Κασιδιάρης και Παναγιώταρος), με τον τελευταίο να το έχει προαναγγείλει λέγοντας πως «αν εκλέξουμε δημοτικό σύμβουλο στην Αθήνα, έρχεται πογκρόμ».
 
-Οι μετανάστες ως «πηγή» εγκληματικότητας και «υγειονομική βόμβα»: Ο Δημήτρης Ψαρράς απαντώντας σε ερώτημα τις υπεράσπισης ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχουν περιοχές που διαμαρτύρονται για εγκληματικότητα, αλλά κάτοικοι περιοχών» εξηγώντας πως «τα τελευταία χρόνια η ΧΑ επιχείρησε να δημιουργήσει ομάδες αγανακτισμένων κατοίκων εκμεταλλευόμενη τα προβλήματα που υπήρχαν σε ορισμένες περιοχές εφαρμόζοντας βία και πογκρόμ».

-Καταστατικό: Έντονη ήταν και η ανησυχία της υπεράσπισης για το καταστατικό της ΧΑ που έχει στα χέρια του ο μάρτυρας, το οποίο του εστάλη την δεκαετία του ’80 από την ίδια την οργάνωση, αν είχε αποστολέα, αν στάλθηκε συστημένο, αν έχει ακόμα τον ταχυδρομικό φάκελο κ.α. Η υπεράσπιση προσπάθησε ακόμα με ερωτήσεις προς τον μάρτυρα να δείξει πως είναι χριστιανοί οι χρυσαυγίτες γιατί ορκίζονται, παντρεύονται και βαπτίζοντα, εν αντιθέσει με τον μάρτυρα που πήρε πολιτικό όρκος στο δικαστήριο. Ο Δ. Ψαρράς υπενθύμισε το βίντεο με τον Μιχαλολιάκο να λέει πως κατά την ορκωμοσία του στην Βουλή,  «όταν παλάμιζε το ευαγγέλιο ήταν μουγκός και δεν ορκίστηκε, γιατί δεν πιστεύει σε τίποτα απ’ αυτά.»

 
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ/ΜΠΕ
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)