to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:15 | 19.06.2017

Οικονομία

Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία για τον ΔΕΣΦΑ

Διευρύνεται το πεδίο των εταιρειών που μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.


Ο νόμος που ισχύει σήμερα, προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρείες πρέπει να είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου ή να βρίσκονται σε σύμπραξη με εταιρείες που ανήκουν σε αυτό το δίκτυο. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, με τη νέα ρύθμιση διευρύνεται η έννοια του μέλους, επεκτείνοντας την ιδιότητα και στις μητρικές, θυγατρικές ή θυγατρικές της ίδιας μητρικής που έχει η εταιρεία που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. 

Σημειώνεται ότι η έλλειψη πιστοποίησης κατά τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ήταν η αιτία για την καθυστέρηση και τελικά τη ματαίωση του προηγούμενου διαγωνισμού για την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ που είχε κατακυρωθεί στην αζέρικη εταιρεία SOCAR. 

Το ίδιο ποσοστό θα τεθεί προς πώληση στον διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρύξει σύντομα το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα διαθέσει το 31% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, ενώ το 35% πωλείται από τα ΕΛΠΕ και το υπόλοιπο 34% θα περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Ιουλίου πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως η γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ, προκειμένου να εγκριθεί η σύναψη μνημονίου συμφωνίας μεταξύ των τριών πλευρών (Δημόσιο, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) για τη συνέχιση της διαδικασίας.

 

Ο κ. Σταθάκης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, άλλη μια τροπολογία με την οποία παρατείνεται κατά 45 ημέρες η προθεσμία για τη διατύπωση αντιρρήσεων (προηγούμενη προθεσμία ήταν η 12η Ιουνίου) επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΥΠΕΝ, αυτή θα είναι οριστικά και αμετάκλητα η τελευταία παράταση.

 

AΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΔΕΣΦΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)