to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:39 | 13.06.2019

Κοινωνία

Κατατέθηκε στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Μονάδες Μέριμνας Νέων»

Με την περιγραφή «καινοτόμες ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων» κατατέθηκε το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης


Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλη Καλογήρου το σχέδιο νόμου «Μονάδες Μέριμνας Νέων και άλλες διατάξεις», το οποίο επεξεργάστηκε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένης Δημητρίου – Βασιλοπούλου.

Το Σχέδιο Νόμου βασίζεται στις σύγχρονες αντιλήψεις και τα διεθνή πρότυπα για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας. Υιοθετεί τις αρχές της διαπαιδαγώγησης έναντι της τιμωρίας και της παραμονής σε δομές ανοικτής και ημιελεύθερης διαβίωσης έναντι του εγκλεισμού των ανηλίκων. Δημιουργεί ένα πλέγμα Μονάδων Μέριμνας Νέων έξι διαφορετικών κατηγοριών, οι οποίες θα συστήνονται σταδιακά, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες και δυνατότητες: (α) Στέγες Φιλοξενίας, (β) Στέγες Ημιελεύθερης Διαβίωσης, (γ) Θεραπευτικές Μονάδες, (δ) Μονάδες Απεξάρτησης Νέων, (ε) Μονάδες Εντατικής Επιτήρησης Νέων και (στ) Μονάδες Επανένταξης Νέων. Οι εξειδικευμένες Θεραπευτικές Μονάδες και Μονάδες Απεξάρτησης Νέων έχουν σχεδιαστεί και προβλέπεται να λειτουργήσουν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον, το Σχέδιο Νόμου προχωρά στην ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση των υφιστάμενων Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων και του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, ώστε να αποτελέσουν τους κεντρικούς φορείς που θα υλοποιήσουν τις προβλέψεις νόμου, με τον σταδιακό μετασχηματισμό τους σε Μονάδες Μέριμνας Νέων διαφορετικών κατηγοριών.

Το Σχέδιο Νόμου έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο έλλειμμα στην ύπαρξη κατάλληλων δομών για την προστασία των παραβατικών ανηλίκων στη χώρα μας. Σχέδια νόμου, με τον ίδιο μάλιστα τίτλο, έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλαπλών επεξεργασιών εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για μια αναγκαία και ώριμη μεταρρύθμιση που αποτυπώνεται σε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, η οποία χρειάζεται να τεθεί σε προτεραιότητα στο άμεσο μέλλον.

Βρείτε το σχέδιο νόμου αναρτημένο στη διαβούλευση, εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)