to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 21.11.2019

Οικονομία

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2020: Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,6%

«Ο Προϋπολογισμός που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την κριτική που έχουμε ασκήσει μέχρι σήμερα στη δημοσιονομική και γενικότερα οικονομική πολιτική της» επισημαίνει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.


Ρυθμό ανάπτυξης 2,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% το 2020 προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Ο νέος προϋπολογισμός υπερκαλύπτει τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα και θέτει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ισχυρότερης ανάπτυξης, όπως προκύπτει από τις προβλέψεις για τη πορεία των οικονομικών μεγεθών το 2020.

Στον προϋπολογισμό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, περαιτέρω πτώση της ανεργίας -στο 15,6% το επόμενο έτος από 17,4% φέτος. Ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί το 2019 στο 2% και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,7%.

Για το 2019 ο προϋπολογισμός προβλέπει δημοσιονομικό χώρο ύψους 436 εκατ. ευρώ -βάσει του οποίου η κυβέρνηση θα διανείμει κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο- και 164 εκατ. ευρώ για το 2020.

Παραλαμβάνοντας  τον προϋπολογισμό, σε ψηφιακή μορφή, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας ανακοίνωσε ότι η συζήτηση επ’ αυτού στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα αρχίσει τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερεις συνεδριάσεις, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας, θα διεξαχθεί κατά παράδοση πριν από τη διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου για την περίοδο των εορτών, σε ημερομηνία που θα οριστεί και θα ανακοινωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ιδεοληπτικά νεοφιλελεύθερη η ΝΔ δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς

«Ο Προϋπολογισμός που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την κριτική που έχουμε ασκήσει μέχρι σήμερα στη δημοσιονομική και γενικότερα οικονομική πολιτική της» επισημαίνει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ο οποίος:

- Προβλέπει πλουσιοπάροχες φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς και τους πλούσιους. Δεν είναι όμως καθόλου γενναιόδωρος με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

- Δεν συγκλονίζει τη μεσαία τάξη. Απεναντίας, διαψεύδει τις ελπίδες για σημαντική βελτίωση της εισοδηματική της κατάστασης που προεκλογικά είχε καλλιεργήσει η ΝΔ

- Οι εισοδηματικές ανισότητες όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά αντίθετα θα ενισχυθούν. Ανατρέπεται δηλαδή η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που με πολύ προσπάθεια είχε καταφέρει να αρχίσει να αμβλύνει τις ανισότητες αυτές.

- Τα οφέλη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και της διαρκούς ανάπτυξης επί δέκα συνεχόμενα τρίμηνα που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατανέμονται δίκαια αλλά, επιπλέον, κατανέμονται με εκείνον ακριβώς τον τρόπο που μας οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία.

Εν ολίγοις, καμία έκπληξη από τη Νέα Δημοκρατία. Πιστή στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)