to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:31 | 01.09.2017

Αθλητισμός

Κατατέθηκε ο φάκελος της Πάτρας για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες 2019

Στα φιλόξενα νερά της Μεσογείου ταξιδεύει από χθες ο φάκελος με τον οποίο η Πάτρα, έχοντας ως σήμα το δελφίνι, διεκδικεί τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες του 2019


Ένας φάκελος φιλόδοξος, άρτιος παράλληλα όμως λιτός και χωρίς πολυτέλειες όπως ακριβώς είναι και η φιλοσοφία που διέπει την διεκδίκηση της πόλης και της χώρας. Ο προϋπολογισμός των αγώνων αγγίζει τα 3εκ. ευρώ, και θα καλυφθεί πλήρως από την Κυβέρνηση. Οι εγκαταστάσεις που προβλέπεται να δημιουργηθούν για να φιλοξενηθούν τα αθλήματα που επιλέχθηκαν εκτίνονται σε 4 μεγάλες ενότητες. Την Αγυιά, την πλαζ του ΕΟΤ, το μόλο της Αγίου Νικολάου και το Νότιο Πάρκο της Πάτρας.

Η απόφαση για το ποια πόλη θα φιλοξενήσεις τελικά τους αγώνες θα λάβουν πάνω από 75 εκλέκτορες από όλες τις μεσογειακές χώρες, στις 13 Οκτωβρίου στην Ταραγάνα της Ισπανίας. Το μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης Θόδωρος Μενεγής μίλησε σήμερα το πρωί «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» και αποκάλυψε πολλές από τις λεπτομέρειες του φακέλους της Πάτρας.

«Η επιτροπή και η ομάδας που δούλεψε ετοίμασε έναν πολύ δυνατό φάκελο ο οποίος ξεδιπλώνει πάρα πολύ καλά όλες τις πτυχές και τις δυνατότητες που έχει η πόλη μας. Η Πάτρα έφτιαξε ένα πολύ καλό φάκελο που θα ξεχωρίσει. Τους πάρουμε δεν τους πάρουμε όταν θα πάμε στην Ισπανία να παρουσιάσουμε τον φάκελό μας, θα διαφημίσουμε σε μια σειρά από χώρες τόσο την πόλη μας όσο και την φιλοσοφία του φακέλου που είναι πολύ διαφορετική. Γιατί εμείς και όχι κάποια άλλη πόλη της Μεσογείου; Στον φάκελό μας αποπνέει μια διαφορετική φιλοσοφία. Ξεκαθαρίζουμε το τι αγώνες θέλουμε να κάνουμε. Είναι σαφές σε αγώνες άρτιους αλλά λιτούς, χωρίς καμία περιττή πολυτέλεια γι αυτό το κόστος είναι πάρα πολύ μικρό», σημειώνει για την φιλοσοφία του φακέλου της Πάτρας ο κ. Μενεγής.

Αναφερόμενος στον σχετικά μικρό προϋπολογισμό για ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός ο κ. Μενεγής επισημαίνει ότι αυτό θεωρεί ότι θα είναι ένα σημαντικό σημείο της επιτυχίας της Πάτρας καθώς με το αυτό στοχεύει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των άλλων χωρών και να απαντήσει στο ερώτημα πώς μπορούμε να κάνουμε αγώνες σήμερα. 

«Οι διοργανώτριες χώρες πρέπει να είναι υπερδυνάμεις και να χαλάνε έναν πακτωλό χρημάτων και σε ποιους απευθύνονται αυτές οι διοργανώσεις; Είναι για τις αθλητικές ελίτ, τις ελίτ γενικότερα ή ο αθλητισμός ενώνει τον λαό; Αυτά τα στοιχεία έχουν έρθει στο τραπέζι των αθλητικών οργανώσεων γιατί μια σειρά από χώρες έχουν βιώσει κρίση. Εμείς λέμε ότι είμαστε μια χώρα που έχει μπει σε έναν βηματισμό μετά την κρίση και μπορούμε να κάνουμε διοργανώσεις, όχι όμως με την φιλοσοφία που υπήρχε παλαιότερα. Η τριμελής επιτροπή δούλεψε αμισθί, δεν διαχειρίστηκε ούτε ένα ευρώ γιατί η ομάδα έργου πληρώνεται απευθείας από τα Ελληνικά Πετρέλαια ως χορηγία. Το κόστος αυτών των ανθρώπων, που ήταν επιστήμονες και πολύ καλοί συνεργάτες, ήταν πολύ μικρότερο από άλλους φακέλους που έχει συντάξει η πόλη μας», σχολιάζει ο κ. Μενεγής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που κατέθεσε η Επιτροπή Διεκδίκησης στην Πάτρα τις περίπου 10 ημέρες που θα διαρκέσουν οι αγώνες θα διεξαχθούν αθλήματα όπως: Beach Soccer, Beach Volley, Beach Handball, Beach Tennis, Beach Wrestling (πάλη στην άμμο) που έχουν να κάνουν με την παραλία στην άμμο.

Επίσης περιλαμβάνεται μια σειρά αθλημάτων που στο επίκεντρό τους έχουν το υγρό στοιχείο όπως:  Κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης, Ιστιοπλοΐα, Κωπηλασία, Κανό, Finswimming (κολύμβηση με μάσκα και βατραχοπέδιλα),  Water Ski και Sea Water Polo. Το τελευταίο αγώνισμα το οποίο είναι επί της ουσίας Πόλο στη θάλασσα κι έχει χωροθετηθεί στον μόλο της Αγ. Νικολάου, έχει σημασία για την πόλη γιατί ουσιαστικά εισάγει ένα Μεσογειακό Άθλημα που δεν ήταν μέσα σε εκείνα που είχαν δοθεί προς επιλογή. 


«Εμείς το εισάγουμε συνδέοντάς το με μια τρομερή παράδοση που έχει η πόλη στο μόλο όπου παλιά γίνονταν κανονικά αγώνες Πόλο στην θάλασσα και όχι στην πισίνα. Άρα μπαίνει τι θέλουμε να αναβιώσομε εμείς ως διοργανώτρια πόλη για την πόλη μας. Από επικοινωνίες που είχαμε η ποιότητα των νερών εκεί είναι σε επιτρεπόμενα ανεκτά όρια, αλλά έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια και τέτοια προβλήματα θα επιλυθούν. Όλα αυτά συνδέονται από την πλευρά της κυβέρνησης και με μια σειρά πραγμάτων που ήδη υλοποιούνται όπως η παράδοσης του Νότιου Πάρκου, ο αποχαρακτηρισμός της λιμενικής ζώνης κ.α. Η Πάτρα το 2019 θα έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα και τελείως διαφορετικές δυνάμεις. Σκοπός μας ήταν να τα ενσωματώσουμε στην πόλη για να μείνουν στην πόλη. Αυτές οι εγκαταστάσεις θα γίνουν για να μείνουν στην πόλη», εξηγεί ο κ. Μενεγής.

 Όσον αφορά τώρα στους χώρους διεξαγωγής των αθλημάτων: Ξεκινάμε από την Αγυιά όπου θα γίνει ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο. Εκεί προβλέπεται να δημιουργηθούν γήπεδα Beach Handball και Beach Soccer ενώ στο άλσος Τσιμιγκάτου, δίπλα στο παλαιό κολυμβητήριο εκεί όπου σήμερα είναι τα όργανα γυμναστικής, θα γίνει το γήπεδο του Beach Wrestling.

Στην Πλαζ-Κάμπινγκ ΕΟΤ θα είναι το κέντρο των αγώνων και των επιτελείων και θα γίνουν οι αγώνες κωπηλασίας, ιστιοπλοΐας, η αφετηρία του αγώνα κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης κ.α. Εκεί θα φτιαχτούν πολλές εγκαταστάσεις. Άλλες θα είναι προκατασκευασμένες κι άλλες μόνιμες.

Το τρίτο σημείο είναι ο μόλος της Αγίου Νικολάου όπου θα εγκατασταθούν κάποιες εγκαταστάσεις, κερκίδες κ.α. που θα είναι προκατασκευασμένες. Εκεί θα γίνουν το  Finswimming  και το Sea Water Polo.

Το τέταρτο σημείο όπου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν αθλήματα είναι το Νότιο Πάρκο όπου θα γίνει το γήπεδο του Beach Soccer, ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα.


«Θα μείνουν οι εγκαταστάσεις στην πόλη, θα πέσουν κάποια χρήματα στην τοπική αγορά (από την παραμονή των αποστολών κ.α.), θα υπάρξει και διαφήμιση της Πάτρας. Μένει όμως και η τεχνογνωσία τόσο των ανθρώπων που θα συμμετέχουν σε αυτό το κομμάτι όσο και της ίδιας της πόλης να φέρει εις πέρας άλλες αντίστοιχες αθλητικές διοργανώσεις. Αν τον αθλητικό τουρισμό δεν μπορούμε να τον δούμε ως ένα κομμάτι ανάπτυξης της πόλης μας, τότε δεν μπορούμε να οραματιστούμε μια διαφορετική Πάτρα. Ο φάκελος έχει ξεδιπλώσει τόσο ωραία μια ευρύτερη λογική για τον αθλητισμό που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον και των πιο κακόπιστων. Από εκεί και πέρα οι επαφές και οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται. Δεν τελείωσε η δουλειά τώρα, συνεχίζουμε δυναμικά», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μενεγής. 

 

Ακούστε ΣτοΚόκκινο

    2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
    § Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)