to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Μητσοτάκης Α.Ε.» για το Μάτι: Σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Το νομοσχέδιο για την ανάπλαση του Ματιού που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συζητείται αύριο στην αρμόδια επιτροπή με επισπεύδοντα τον υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη.


Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με την επωνυμία «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ», η οποία θα έχει ως σκοπό την προώθηση της ανάπτυξης και εφαρμογής σχεδίου δράσης για την περιοχή, με αυξημένη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, αλλά και θεσμικών φορέων, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο.

   Αναλυτικότερα, προβλέπει ότι:

   1. Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας θα τοποθετηθεί εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, προερχόμενος από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

   2. Η εταιρεία θα διοικείται από 14μελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο, μεταξύ άλλων, και από πέντε μέλη με κοινωνική και πολιτιστική δράση ή με γνώσεις συναφείς με τους σκοπούς της εταιρείας, τα οποία θα υποδεικνύονται από τα Σωματεία της πληγείσας περιοχής που ανέπτυξαν κοινωφελή δράση μετά την πυρκαγιά της 23ης/7/2018.

   3. Η Εταιρεία θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Για λόγους ταχύτητας, αποτελεσματικότητας και ευελιξίας, θα επιτρέπεται να αναθέτει μελέτες ή έργα για λογαριασμό και προς όφελος του Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνος και των κατοίκων των Δήμων αυτών, χωρίς να δικαιούται για το λόγο αυτό οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή αποζημίωση.

   4. Κύριος πόρος της Εταιρείας θα είναι ο Ειδικός Λογαριασμός για την αρωγή των πυροπλήκτων ενώ θα εποπτεύεται από τον υπουργό Εσωτερικών.

   Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές στο Μάτι. Συγκεκριμένα, προβλέπει:

   1. Την κατάρτιση μητρώου εγκαυματιών από τις δασικές πυρκαγιές και πλήρη υγειονομική κάλυψή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

   2. Την παράταση της αναστολής πλειστηριασμών έως 31/7/2020.

   3. Την παράταση της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων στεγαστικής συνδρομής έως 10/8/2020.

   4. Την αποκατάσταση του χώρου και της νόμιμης περίφραξης από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.

   5. Την άμεση ανάθεση (έως 30/10/2019) και ολοκλήρωση (έως 30/6/2020) των απαιτούμενων συμβάσεων για τις προβλεπόμενες δράσεις, οι δαπάνες των οποίων βαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό.

Τέλος, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούλιο, προκειμένου να επισπευσθεί η απομάκρυνση των καμένων δέντρων και άλλων υλικών που είχαν συγκεντρωθεί σε οικόπεδο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι πέρυσι τον Ιούλιο.

«Μητσοτάκης Α.Ε.» για το Μάτι

Το ρεπορτάζ της Λ. Σταυρογιάνη στην ΑΥΓΗ:

Τη συγκρότηση εταιρείας, υπό την επωνυμία «Μάτι Ξανά» και αντικείμενο... λάστιχο, την «κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών» σε Μάτι και Ραφήνα προβλέπει σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή, με το οποίο κυρώνεται προγενέστερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Ιουλίου. Έχει όμως διασφαλισμένους πόρους από τον ειδικό λογαριασμό αρωγής των πληγέντων που συστάθηκε το 2018 και από την Περιφέρεια Αττικής.

Θα εποπτεύεται από τον υπουργό Εσωτερικών, αλλά ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα ρυθμίζει με απόφασή του "κάθε ζήτημα σχετικά με τη λειτουργία, τους σκοπούς, τους πόρους, την οικονομική διαχείριση και τη συγκρότηση της εν λόγω εταιρείας, μας πληροφορεί η αιτιολογική έκθεση.

Θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και σίγουρα χωρίς κανόνες διαφάνειας.

Μπορεί, λοιπόν, να αναθέτει μελέτες, έργα και υπηρεσίες, εξαιρείται όμως από τη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις (Νόμος 4412/2016), από την αντίστοιχη περί παρακολούθησης συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά και από τον προληπτικό έλεγχο των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο!

Στο 14μελές διοικητικό της συμβούλιο μετέχουν εκπρόσωποι των κατοίκων, υπηρεσιακά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπρόσωποι του ΤΕΕ, των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας - Πικερμίου και της Περιφέρειας Αττικής. Η εταιρεία θα στελεχωθεί με προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών ή της Περιφέρειας Αττικής ή των δήμων της περιοχής, ενώ η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται σύμφωνα με το καταστατικό της για έναν χρόνο, αλλά μπορεί να παραταθεί.

Κατά παρέκκλιση αφαίρεση αρμοδιότητας του ΥΠΕΝ

Στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ως παραδημόσιο, ανατίθεται η σύνταξη του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανασυγκρότηση της περιοχής σε έκταση 7.000 στρεμμάτων. Όπως είναι γνωστό, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε κάνει το πρώτο καθοριστικό βήμα για την οργάνωση της περιοχής με την προέγκριση του ειδικού χωρικού, ενώ προετοίμαζε την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης μαζί με τις πράξεις εφαρμογής, καθώς είχε διασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο.

Με το σχέδιο νόμου, κατά παρέκκλιση από οποιαδήποτε άλλη διάταξη «που αφορά διαδικασία κατάρτισης και αρμοδιότητα», εξουσιοδοτείται ο υπουργός ΠΕΝ να υπογράψει σύμβαση με το ΤΕΕ και καταληκτική ημερομηνία παράδοσης της μελέτης την 23η Ιουλίου 2020. Ασφυκτική προθεσμία, καθώς τα σχέδια αυτά με το πλήθος των μελετών εκ της φύσεώς τους απαιτούν χρόνο.

Το ΤΕΕ αποσπά την αρμοδιότητα των υπηρεσιών χωρικού σχεδιασμού του ΥΠΕΝ και μπορεί να αναθέτει, κατά παρέκκλιση πάλι από τις πάγιες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας «που αφορούν τη διαδικασία αναθέσεως συμβάσεων έργου, υπηρεσίας η προμήθειας».

Με άλλες διατάξεις, παρατείνεται έως τις 31.7.2020 η προθεσμία μέχρι την οποία αναστέλλονται εις βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών και ακινήτων (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις κ.λπ.). Η ισχύουσα προθεσμία λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Προβλέπεται η έκδοση ΚΥΑ, η οποία θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για χορήγηση αποζημίωσης αποκατάστασης χώρου και νόμιμης περίφραξης, με πόρους από τον ειδικό λογαριασμό αρωγής. Παρατείνεται έως τις 10 Αυγούστου 2020 η προθεσμία για την υποβολή αίτησης από τους ενδιαφερόμενους για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για επισκευή η ανακατασκευή κτηρίων. Η προθεσμία έληξε στις 8.8.2019.

Πάλι από τον λογαριασμό αρωγής η ανάθεση και εκτέλεση έργων (απομάκρυνση αμιαντούχων οικοδομικών υλικών, κατεδαφίσεις κτηρίων, αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων, δενδροφυτεύσεις κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.) μαζί με τις υποστηρικτικές συμβάσεις ανατίθενται έως το τέλος Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου του 2010. Ανεξάρτητα από την εκτιμώμενη αξία κάθε σύμβασης, εφαρμόζονται οι διαδικασίες του συνοπτικού διαγωνισμού.

Ορίζεται ακόμη ότι ο ΕΟΠΥ θα διαθέσει, αφού συσταθεί σχετικό μητρώο, ό,τι απαιτείται σε φάρμακα και θα παράσχει κατ' οίκον νοσηλεία για την αποκατάσταση της υγείας των εγκαυματιών της περσινής συμφοράς. Αυτό θα γίνει μέσα σε δύο μήνες με απόφαση του υπουργού Υγείας.

tags: Μάτι

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)