to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:20 | 13.05.2019

Πολιτική

Στη Βουλή το πακέτο θετικών μέτρων

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η 13η σύνταξη θεσμοθετείται ως μόνιμο μέτρο η καταβολή στους συνταξιούχους της 13ης σύνταξης, με σκοπό την ενίσχυση και την επαύξηση των εισοδημάτων των συνταξιούχων, των δικαιούχων επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και των ανασφάλιστων υπερηλίκων - Από την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ ο μειωμένος ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση και ο μειωμένος συντελεστής φόρου για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο - Προς νομοτεχνική βελτίωση για τον ΦΠΑ σε είδη ροφημάτων


Κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τη φορολογική διοίκηση και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις», η τροπολογία για τη 13η σύνταξη.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, θεσμοθετείται ως μόνιμο μέτρο η καταβολή στους συνταξιούχους της 13ης σύνταξης, με σκοπό την ενίσχυση και την επαύξηση των εισοδημάτων των συνταξιούχων, των δικαιούχων επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Ειδικότερα, η 13η σύνταξη χορηγείται τόσο σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους, όσο και σε όσους δικαιούνται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην ως άνω ημερομηνία. Επίσης, η 13η σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ν. 1296/1982 (Α' 128), του ν. 4093/2012 (Α' 222) και του ν. 4387/2016 (Α' 85).

Βάση υπολογισμού αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ενώ, ειδικά, στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσματός τους.

Περαιτέρω, ορίζεται ότι η 13η σύνταξη δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης κοινής απόφασης των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, με την οποία δύναται να αυξάνονται τα ποσοστά υπολογισμού της 13ης σύνταξης, να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Αναλυτικότερα, το ποσό της εν λόγω σύνταξης καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ, μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ως εξής:

α) Για ποσό έως και 500 ευρώ, σε ποσοστό 100%.

β) Για ποσό από 500,01 έως και 600 ευρώ, σε ποσοστό 70%.

γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1.000 ευρώ, σε ποσοστό 50%.

δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.

Αν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση το άθροισμά τους.

Έφη Αχτσιόγλου: Στηρίζουμε έμπρακτα εκείνους που σήκωσαν στις πλάτες τους τις πολιτικές της λιτότητας

«Η τροπολογία που καταθέτουμε σήμερα και αφορά τη χορήγηση της 13ης σύνταξης είναι μια ρύθμιση που ενισχύει ευλόγως, σταθερά και σε μόνιμη βάση τα εισοδήματα των συνταξιούχων, από τώρα και σε όλη τους τη ζωή», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου παρουσιάζοντας απόψε στην Ολομέλεια την τροπολογία για τη 13η σύνταξη.

«Με την τροπολογία αυτή στηρίζουμε έμπρακτα αυτούς που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των πολιτικών της λιτότητας. Στηρίζουμε τους 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους», είπε η κ. Αχτσιόγλου και επισήμανε ότι η 13η σύνταξη θα χορηγείται στη βάση του ποσού της κύριας μεικτής σύνταξης και δεν θα προσμετρηθεί η επικουρική, ώστε να μην ανέβει ένας συνταξιούχος κλιμάκιο και λάβει μικρότερο ποσό.

Τα μέτρα που εισάγει σήμερα η κυβέρνηση εντάσσονται στο συνολικότερο πλαίσιο ανάταξης της οικονομίας και της ανάταξης των δημοσιονομικών, είπε η υπουργός Εργασίας και υπογράμμισε ιδίως για τα μέτρα για τις συντάξεις: «παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα στα όρια της κατάρρευσης, με ένα τεράστιο έλλειμμα, μετά από 12 διαδοχικές οριζόντιες περικοπές των συντάξεων, πολλές από τις οποίες κρίνονται αντισυνταγματικές και δημιουργούν αναστάτωση, με 400.000 απλήρωτες συντάξεις και με ένα μεγάλο χρέος των ασφαλισμένων στα ταμεία. Κάναμε μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση η οποία έθεσε σαφείς, ξεκάθαρους, δίκαιους, διαφανείς κανόνες και επομένως θέσαμε το σύστημα σε στέρεη βάση. Μετατρέψαμε το έλλειμμα που παραλάβαμε σε πλεόνασμα, μπορέσαμε να κάνουμε αλλαγές στη βάση υπολογισμού των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, ώστε να ελαφρύνονται, προχωρούμε το νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις, ώστε οι ασφαλισμένοι να ελαφρυνθούν και από βάρη του παρελθόντος και ολοκληρώνουμε την μεγάλη προσπάθεια με τη θεσμοθέτηση της νέας 13ης σύνταξης».

Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι αυτό συνιστά μεγάλο βήμα σε μια μεγάλη προσπάθεια, που έχει γίνει τα τελευταία 4 χρόνια, για να έχουμε ένα υγιές ασφαλιστικό, ώστε από εδώ και πέρα να μιλάμε μόνο για παρεμβάσεις ενίσχυσης των συνταξιούχων και ελάφρυνσης των ασφαλισμένων.

Απ' την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ ο μειωμένος ΦΠΑ - Προς νομοτεχνική βελτίωση για τον ΦΠΑ σε είδη ροφημάτων

Παράλληλα, από την ερχόμενη Δευτέρα (20 Μαΐου) τίθεται σε ισχύ η μετάταξη τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο συντελεστή 13% όπως προβλέπεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την τροπολογία, μετατάσσονται σε χαμηλότερο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), διάφορα αγαθά και υπηρεσίες.

«Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, μετατάσσονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. (13%) από είκοσι τέσσερα τοις εκατό (24%) που ισχύει σήμερα:

1) είδη λαδιών, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξύδια κλπ.,

2) η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών,

3) η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Επίσης, μειώνεται από δεκατρία τοις εκατό (13%) που είναι σήμερα σε έξι τοις εκατό (6%): ο συντελεστής του φόρου για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Τα ανωτέρω ισχύουν από 20.5.2019».

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται ετήσια απώλεια των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, από τη μετάταξη σε χαμηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α. διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιορισθεί καθόσον εξαρτάται από το μέγεθος της κατανάλωσης αυτών. Εκτιμάται πάντως ότι για το έτος 2019 (σε επτάμηνη βάση) και για το έτος 2020 αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 441 εκατ. ευρώ περίπου και 667 εκατ. ευρώ περίπου, αντίστοιχα».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση  προκειμένου μια σειρά από προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των ροφημάτων να μεταταχθούν και αυτά στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες η νομοθετική βελτίωση σχεδιάζεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

Ευ. Τσακαλώτος: Φέρνουμε μέτρα με δημοσιονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα

«Θα προσπαθήσω να ξεπεράσω τον πανικό μπροστά στη συντριβή μου - που λέει και ο κ. Κουτσούκος - για τα μέτρα που φέρνουμε και που θα είναι…σίγουρο ότι θα γυρίσουν το κλίμα εναντίον μας», ανέφερε δηκτικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ανέβηκε τη Δευτέρα στο βήμα της ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να παρουσιάσει τα νέα μέτρα που κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου για τις 120 δόσεις.  

Οι τροπολογίες εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο ανάταξης της οικονομίας, ένα πλαίσιο ανάταξης σε όλους τους τομείς, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Με τις προτεινόμενες διατάξεις αναμένεται η τόνωση της αγοράς, η ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στον τουριστικό τομέα, και η ενίσχυση του εισοδήματος των καταναλωτών», είπε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.  

«Μετά τον Αύγουστο του 2018, θέλω να βρείτε έναν τομέα που κάποιος Έλληνας ή Ελληνίδα, δεν έχει βοηθηθεί. Θέλετε να μιλήσουμε για τα νέα ζευγάρια που τώρα θα μπορούν να πάρουν επιδότηση για τη στέγασή τους; Θέλετε να μιλήσουμε για τα παιδιά και τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Εργασίας; Θέλετε να μιλήσουμε για την ανεργία που πλέον είναι περισσότερα άτομα σε απασχόληση; Θέλετε να μιλήσουμε για την ενεργειακή φτώχεια και τα μέτρα που παίρνουμε τώρα γι΄ αυτό; Θέλετε να μιλήσουμε για τους μικρομαγαζάτορες;», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Βγήκαμε από την κρίση, βγήκαμε από το μνημόνιο. Αντιμετωπίζουμε τα βασικά προβλήματα της κρίσης με το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, για ταμεία, εφορίες, ΟΤΑ, δηλαδή τα προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν. Συγχρόνως στήνουμε ένα πλαίσιο μέτρων μέσα στις δυνατότητες μας για να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά. Με άλλα λόγια στην ερώτηση που μας έκαναν, μόλις βγήκαμε από το μνημόνιο, πότε θα δουν οι πολίτες στην τσέπη τους το αποτέλεσμα, λέμε ότι σήμερα δίνεται μια απάντηση με αυτό το νομοσχέδιο. Σιγά-σιγά, κάνουμε βήματα μέσα στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ώστε οι Έλληνες να μπορέσουν να το διαπιστώσουν». 

«Νομίζω όλος ο ελληνικός λαός κατανοεί ότι έχει διαψευστεί πλέον όλο το αφήγημα της ΝΔ», είπε ο Ε. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και πρόσθεσε: «Διαψευστήκατε ότι θα πέφταμε γιατί δεν μπορέσατε να αντιληφθείτε ότι είχαμε σχέδιο για να βγούμε από την κρίση και το μνημόνιο, και είχαμε σχέδιο για να περάσουμε σε καλύτερες ημέρες. Δεν λέμε ότι είναι όλα ρόδινα, δεν λέμε ότι πολλά τμήματα του ελληνικού λαού δεν υποφέρουν. Λέμε όμως ότι αυτά τα μέτρα που φέρνουμε εντάσσονται σε σχέδιο με δημοσιονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Με αυτό το σχέδιο πάμε στις ευρωεκλογές και θα κερδίσουμε και τις εθνικές εκλογές» (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)