to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 23.01.2015

πηγή: in.gr

Πολιτική

Καταστροφολογική ερμηνεία του πακέτου Ντράγκι από Σαμαρά

«Την ώρα που θα βρέχει λεφτά, να μην κρατάμε εμείς ομπρέλα» επισήμανε, βάζοντας ξανά στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ


Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, σηματοδοτεί την εκκίνηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, που «άνοιξε το πορτοφόλι», καθώς θα «παίρνει ομόλογα, δηλαδή χαρτιά και θα μοιράζει χρήμα» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το πρωί της Παρασκευής.

«Την ώρα που θα βρέχει λεφτά, να μην κρατάμε εμείς ομπρέλα» επισήμανε, βάζοντας στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Με ενδιαφέρει να δώσω μια εικόνα για τις κοσμογονικές εξελίξεις που συνέβησαν χθες» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ζωντανής συνέντευξης που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1.

«Φεύγει πια η Ευρώπη από τη νοοτροπία της λιτότητας και μπαίνει στη λογική της ανάπτυξης. Ανοιξε και το πορτοφόλι της» είπε και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό τώρα που ανοίγει το πορτοφόλι, να μην κινδυνέψουμε εμείς να κρατάμε ομπρέλα την ώρα που θα βρέχει χρήματα...»

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε πρώτα στο πακέτο Γιούνκερ των 315 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 15 δισ. ευρώ θα είναι για την Ελλάδα. 

Εν συνεχεία έκανε μνεία για την υπαγωγή των τραπεζών στον ELA, για την έκτακτη χρηματοδότηση λόγω έλλειψης ρευστότητας, σημειώνοντας: «Αφαιρέθηκαν πολλές καταθέσεις και κατέληξαν οι τράπεζες στο να ζητήσουν την έκτακτη βοήθεια» και προσθέτωντας: «Μπαίνουμε σε μια διαδικασία εξάρτησης από εκεί που είχαμε φύγει από αυτό το πράγμα».

Ακολούθως, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, λέγοντας: «Έρχεται η ΕΚΤ και δίνει 1,1 τρισ. εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Θα παίρνει ομόλογα, δηλαδή χαρτιά, και θα μοιράζει χρήμα. Θα κυκλοφορήσει το χρήμα».

Επισήμανε ότι ο όρος για να πάρει από αυτά τα χρήματα η Ελλάδα είναι να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση της τρόικας. «Όσο είσαι στη διαδικασία αξιολόγησης δεν θα παίρνεις ούτε ευρώ». Έστρεψε, δε, τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι εάν επιχειρήσει να τροποποιήσει το πρόγραμμα [δηλαδή το μνημόνιο], κάτι που -όπως είπε- αμφιβάλλει πολύ ότι θα το δεχθεί η Ευρώπη, θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο.

«Την ώρα που θα βρέχει λεφτά, κινδυνεύουμε να μην μας βρέξει ούτε σταγόνα. Με τσαμπουκάδες δεν γίνεται ανάπτυξη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)