to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Καταστροφόκαινος...

Είδηση πρώτη. Στη συμπρωτεύουσα πρόκειται να προβληθεί ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, που προοριζόταν για την επίσημη έναρξη του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το «Τι μου έμαθε ένα χταπόδι», των Πίπα Έρλις και Τζέιμς Ριντ, με θέμα τη σχέση του έμπειρου δύτη και βραβευμένου σκηνοθέτη Κρεγκ Φόστερ με ένα... χταπόδι που γνώρισε στις καταδύσεις του στο Ακρωτήρι των Καταιγίδων στη Νότια Αφρική


Δύο ειδήσεις, ένα κοινό σημείο αναφοράς.

Είδηση πρώτη. Στη συμπρωτεύουσα πρόκειται να προβληθεί ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, που προοριζόταν για την επίσημη έναρξη του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το «Τι μου έμαθε ένα χταπόδι», των Πίπα Έρλις και Τζέιμς Ριντ, με θέμα τη σχέση του έμπειρου δύτη και βραβευμένου σκηνοθέτη Κρεγκ Φόστερ με ένα... χταπόδι που γνώρισε στις καταδύσεις του στο Ακρωτήρι των Καταιγίδων στη Νότια Αφρική. Το χταπόδι έγινε ο οδηγός του δύτη στον κόσμο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τον έμαθε να συνδιαλέγεται με τα ψάρια και τα όστρακα, δίνοντάς του να καταλάβει ότι ο άνθρωπος δεν είναι το κυρίαρχο είδος στη Γη. «Ένα μάθημα σεβασμού, ελευθερίας και κοσμολογίας», όπως σημείωναν οι άνθρωποι του Φεστιβάλ, που είχαν θέσει το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ στο επίκεντρο του αφιερώματος με τίτλο «Ανθρωπόκαινος» για την περιγραφή των επιπτώσεων της παρουσίας του ανθρώπου στη Γη. Μια οξυδερκής επιλογή υπό το φως της ζωονόσου Covid-19, που σχετίζεται άμεσα με την καταστροφή των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Τόσο το ντοκιμαντέρ όσο και συνολικά το αφιέρωμα του 22ου Φεστιβάλ που τελικά διεξήχθη διαδικτυακά λειτουργούν καταλυτικά για την παιδαγωγία - την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Τις απαραίτητες δηλαδή προϋποθέσεις για να πάρουν στα χέρια τους οι κοινωνίες την υπόθεση της κλιματικής κρίσης.

«Το μάθημα της κλιματικής αλλαγής προετοιμάζει τη νέα γενιά για μια οικονομία που θα καθορίζεται από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης». Τα λόγια ανήκουν στον Φιλ Μέρφι, κυβερνήτη της πολιτείας των ΗΠΑ Νιου Τζέρσεϊ, που τον Σεπτέμβριο του 2021 θα γίνει η πρώτη Πολιτεία όπου θα διδάσκεται το μάθημα της Κλιματικής Αλλαγής σε όλα τα σχολεία της. Ήδη στη συγκεκριμένη Πολιτεία οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι αισθητές με ακραίες θερμοκρασίες, άνοδο της στάθμης του νερού στις ακτές και αλλαγή στην πανίδα της περιοχής. Η εισαγωγή του μαθήματος της Κλιματικής Αλλαγής στα σχολεία του Νιου Τζέρσεϊ είναι η δεύτερη είδηση με τον ίδιο παρονομαστή: τη σημασία της περιβαλλοντικής παιδείας, της εξοικείωσης με τα αίτια της κλιματικής κρίσης.

Του μόνου μέσου που μπορεί να βάλει τις βάσεις για πραγματική αλλαγή σε ό,τι αφορά τη σχέση του πολίτη με τη φύση και την ανάγκη της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου - ειδικά τα παιδιά μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της συλλογικής προσπάθειας για την υπόθεση του κλίματος. Της προσπάθειας που σχετίζεται με την αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού προτύπου, με επίκεντρο τον σεβασμό στο περιβάλλον και το κλίμα και όχι στα άνευ όρων κέρδη. Η επένδυση στην παιδεία μέσα από τα σχολεία ή στην τέχνη σε κάθε μορφή της είναι αναντικατάστατη, γιατί αφορά την ανθρωπότητα, τον οικολογικό της μετασχηματισμό με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, το μέλλον των νέων γενιών. Είναι η μόνη επένδυση που μπορεί να κάνει την «Ανθρωπόκαινο» συμβατή με τη φύση, την προστασία των οικοσυστημάτων, αποτρέποντας, μέσα από την αλλαγή του συστήματος και όχι του κλίματος, τον μαύρο ορίζοντα της επερχόμενης... «Καταστροφόκαινου» που προδικάζεται αν συνεχίσουμε σήμερα στην ίδια ρότα.

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)