to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Καταστρέφοντας το σπίτι μας: σε επίπεδα ρεκόρ τα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα

Τα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ, το 2011, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO). Στο ετήσιο Δελτίο Αερίων του Θερμοκηπίου αναφέρει ότι τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα - του βασικού ανθρωπογενούς παράγοντα που συμβάλλει στην υπερθέρμανση - άγγιξαν, πέρυσι, τα 391 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), σημειώνοντας αύξηση 2 ppm σε σχέση με το 2010.


εξήγηση της φωτό (από Wikipedia): Μια αναπαράσταση των ανταλλαγών ενέργειας μεταξύ της πηγής (ο ήλιος), της επιφάνειας της Γης, της ατμόσφαιρας της Γης, και του τελικού αποδέκτη που είναι το εξώτερο διάστημα. Η ικανότητα της ατμόσφαιρας να εγκλωβίζει και να ανακυκλώνει ενέργεια που φεύγει από την επιφάνεια της Γης είναι το καθοριστικό χαρακτηριστικό του φαινομένου του θερμοκηπίου.


Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική:



Η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι πλέον κατά 140% μεγαλύτερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, δηλαδή πριν από το 1750. Ο οργανισμός σημειώνει ότι τα τελευταία 260 χρόνια, έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα περίπου 375 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα με τη μορφή CO2. Καταγράφεται επίσης αύξηση στα επίπεδα μεθανίου και υποξειδίου του αζώτου.

Σύμφωνα με τον WMO, πέντε τύποι αερίων ευθύνονται για το 96% της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. «Μεταξύ 1990 και 2011 υπήρξε 30% αύξηση στην ακτινοβολιακή ένταση - τη θερμαντική επίδραση στο κλίμα μας – εξαιτίας του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα και έχουν μακρά διάρκεια ζωής» στην ατμόσφαιρα, σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Μετά το CO2, σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου είναι το μεθάνιο που παράγεται από φυσικές πηγές, όπως είναι οι υγρότοποι, η κτηνοτροφία και οι ΧΥΤΑ, επισημαίνει ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι τα επίπεδά του στην ατμόσφαιρα άγγιξαν, το 2011, τα 1813 μέρη ανά δισεκατομμύριο, 259% πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η αύξηση των επιπέδων υποξειδίου του αζώτου καθώς, σύμφωνα με τον WMO, οι επιπτώσεις του στο κλίμα είναι 300 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα. Το αέριο αυτό εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα από φυσικές και ανθρωπογενείς πηγές και συμβάλλει στην καταστροφή του στρώματος του όζοντος που προστατεύει τον πλανήτη από την υπεριώδη ακτινοβολία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)