to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:48 | 09.02.2023

Διεθνή

Κατασκοπευτικό μπαλόνι: Υποβαθμίζει τη νέα κόντρα ΗΠΑ-Κίνας ο Μπάιντεν - Για «ανευθυνότητα» μιλάει το Πεκίνο

Το Πεκίνο επέκρινε τις "ανεύθυνες" δηλώσεις Μπάιντεν σχετικά με τα "τεράστια προβλήματα" που αντιμετωπίζει ο Σι, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει πως «δεν επιδιώκει σύγκρουση» μετά την υπόθεση με το μπαλόνι


Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «δεν επιδιώκει σύγκρουση» με την Κίνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, μερικά 24ωρα αφού μαχητικό της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε κινεζικό μπαλόνι που βρισκόταν σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια.

«Όχι», απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν η δημοσιογράφος του PBS τον ρώτησε αν θεωρεί πως οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο υπέστησαν «σκληρό χτύπημα».

«Θα ανταγωνιστούμε σε όλα τα πεδία με την Κίνα, αλλά δεν επιδιώκουμε σύγκρουση», επέμεινε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Μιλάω μαζί τους. Έχω μιλήσει με τον Σι Τζινπίνγκ, και η ομάδα μας μιλάει με τη δική του», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει να προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους μετά την κατάρριψη του μπαλονιού, σκοπός του οποοίου κατά την αμερικανική πλευρά ήταν η συλλογή πληροφοριών για καίριας σημασίας στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μόλις προχθές Τρίτη μολαταύτα ο Μπάιντεν διεμήνυσε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι «αν η Κίνα απειλεί την εθνική κυριαρχία μας, θα αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων επιδεινώθηκαν περαιτέρω εξαιτίας της υπόθεσης.

Η κινεζική διπλωματία καταδίκασε με έντονο τρόπο την καταστροφή του μπαλονιού, που ήταν όπως επέμεινε επιστημονικό, χρησιμοποιείτο για ερευνητικούς σκοπούς, «κυρίως μετεωρολογικούς», και βρέθηκε επειδή εξετράπη της πορείας του, «χωρίς πρόθεση», στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε την τελευταία στιγμή προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα.

Το Πεντάγωνο παράλληλα ανακοίνωσε προχθές Τρίτη πως το Πεκίνο απέρριψε το Σάββατο αίτημα του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κινέζο ομόλογό του Γουέι Φανγκχά.

Το Πεκίνο επέκρινε τις "ανεύθυνες" δηλώσεις Μπάιντεν σχετικά με τα "τεράστια προβλήματα" που αντιμετωπίζει ο Σι   

Το Πεκίνο επέκρινε σήμερα τις “εντελώς ανεύθυνες” δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξής του ότι ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ αντιμετωπίζει “τεράστια προβλήματα”, κυρίως στο οικονομικό πεδίο.

“Οι δηλώσεις αυτές (…) είναι εντελώς ανεύθυνες και παραβιάζουν τους βασικούς κανόνες σωστής διπλωματικής συμπεριφοράς”, δήλωσε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και την έντονη αντίθεσή της”, υπογράμμισε η Μάο στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Ο Μπάιντεν παραχώρησε χθες Τετάρτη συνέντευξη στο αμερικανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

“Βρείτε μου έστω έναν παγκόσμιο ηγέτη διατεθειμένο να αλλάξει θέση με τον Σι Τζινπίνγκ (...) εγώ δεν βρίσκω κανέναν”, δήλωσε.

“Ο άνθρωπος αυτός έχει τεράστια προβλήματα”, ιδίως “μια οικονομία που δεν λειτουργεί και πολύ καλά”, υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και παραδέχθηκε ταυτόχρονα πως η “δυναμικότητα” της κινεζικής οικονομίας είναι μεγάλη.

Σημειώνοντας, εξάλλου, πως η κινεζική υποστήριξη στη Ρωσία είναι συγκριτικά διακριτική, ο Τζο Μπάιντεν έκρινε πως αντίθετα με ό,τι “υπέθετε ο καθένας” όταν ξεκινούσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Πεκίνο δεν έχει ταχθεί “πλήρως” στο πλευρό της Μόσχας.

tags: ΗΠΑ, Κίνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)