to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:36 | 28.11.2012

Διεθνή

Κατάρριψη συριακού πολεμικού αεροσκάφους στο Χαλέπι

Κατερρίφθη στρατιωτικό αεροσκάφος στο Χαλέπι από πύραυλο των ανταρτών. Το καθεστώς σφυροκοπά βόρειες και κεντρικές επαρχίες. Οι Σύροι αντάρτες κατέρριψαν σήμερα ένα αεροσκάφος δίωξης-βομβαρδισμού κοντά στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, δίπλα στη τουρκική μεθόριο.


Το στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη με μια τεράστια έκρηξη, η οποία προκάλεσε πυκνά σύννεφα καπνού, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν μερικά χιλιόμετρα από το σημείο της κατάρριψης.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο και συνετρίβη στην επαρχία του Χαλεπίου, στην περιοχή Ντάρετ Εζά που συνορεύει με την Ιντλίμπ. Πηγή των ανταρτών επιβεβαίωσε την κατάρριψη στο Ντάρετ Εζά.

Είναι η δεύτερη κατάρριψη αεροσκάφους σε λιγότερο από 24 ώρες από πυραύλους.

Χθες, στρατιωτικό ελικόπτερο κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων κοντά στο Χαλέπι. Το ελικόπτερο κατερρίφθη την ώρα που βομβάρδιζε περιοχή γύρω από τη στρατιωτική βάση σεΐχ Σουλεϊμάν, 25 χλμ. βορειοδυτικά του Χαλεπίου. Οι αντάρτες πολεμούν για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη βάση, ώστε να μπορούν να ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι αντάρτες κατάφεραν πρόσφατα να πάρουν από τη βάση δεκάδες πυραύλους αυτού του είδους. Η πτώση και δεύτερου αεροσκάφους δείχνει να επιβεβαιώνει την πληροφορία αυτή. Ο εξοπλισμός των ανταρτών με πυραύλους μπορεί να αλλάξει την τροπή του πολέμου, καθώς οι αντάρτες μπορούν έτσι να αντιμετωπίσουν την υπεροχή της αεροπορίας του τακτικού στρατού.

Oι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ενέτειναν σήμερα τις αεροπορικές επιδρομές στις βόρειες και κεντρικές επαρχίες της χώρας, όπου ένα ελικόπτερο κατερρίφθη χθες από τους αντάρτες για πρώτη φορά, από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

"Στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μέσα σε 15 λεπτά πέντε αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Μααρέτ αλ-Νομάν» της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ.

Παράλληλα συγκρούσεις μαίνονται στο νότο της στρατηγικής αυτής πόλης που έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών από τις 9 Οκτωβρίου, εμποδίζοντας κατά συνέπεια την προώθηση των στρατιωτικών ενισχύσεων στο Χαλέπι, τη μεγάλη μητρόπολη του βορρά.

Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Σουλτανίγια, στην περιοχή της Χομς, καθώς και στις παλιές συνοικίες της πόλης αυτής της κεντρικής Συρίας. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, αρκετοί τραυματίστηκαν και σπίτια κατέρρευσαν.

Στην επαρχία της Δαμασκού οι καθεστωτικές δυνάμεις σφυροκόπησαν τη Νταράγια προκειμένου να πάρουν τον έλεγχο της πόλης αυτής που βρίσκεται 7 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας και γεωργικές εκτάσεις ανάμεσα στη νοτιοδυτική συνοικία Καφάρ Σουσέ της Δαμασκού και στη Νταράγια.

Στο Χαλέπι μάχες μαίνονται στις συνοικίες Σαχούρ (ανατολικά), αλ-Μιντάν (βόρεια), ενώ βομβαρδίστηκαν και άλλοι τομείς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Μάχες σημειώθηκαν στην Ταφάς της επαρχίας Ντεράα, προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης στο νότο της χώρας, στο τέλος μιας επιχείρησης του στρατού για να εισέλθει στην πόλη αυτή.

Την Τρίτη, συνολικά 132 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων 58 πολίτες, 38 αντάρτες και 36 στρατιώτες. Σύμφωνα με έναν απολογισμό του Παρατηρητηρίου, σε 20 μήνες σύγκρουσης τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)