to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:41 | 26.06.2012

left.gr

Οικονομία

Κατάρρευση του Ευρωπαϊκού Νότου - Μνημόνια σε Ισπανία και Κύπρο

Δύο νέα μέλη αριθμεί από χτες στο κλαμπ του Μνημονίου. Πρώτα η Ισπανία και λίγες ώρες αργότερα η Κύπρος, ζήτησαν επίσημα την οικονομική συνδρομή των εταίρων.


Η Ευρωζώνη έρχεται αντιμέτωπη με την κατάρρευση του Ευρωπαϊκού Νότου. Το ζήτημα που εγείρεται είναι πότε οι Ευρωπαίοι εταίροι θα αποφασίσουν να αλλάξουν την πολιτική που οδηγεί σε αυτή την καταστροφή.

Στην επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν προσδιορίστηκε το ακριβές ποσό που ζητά η χώρα ως οικονομική βοήθεια, ωστόσο ο Ισπανός Υπ. Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, τόνισε ότι το «ταβάνι» θα είναι τα 100 δις. ευρώ. Θολό παραμένει το τοπίο και όσον αφορά το είδος του Μνημονίου που θα επιβληθεί, δηλαδή αν οι όροι θα περιορίζονται στο πεδίο της εξυγίανσης και της λειτουργίας των τραπεζών ή αν θα επεκτείνονται και σε δημοσιονομικά θέματα.

Σήμερα το πρωί ο οίκος αξιολόγησης Μοοdy’s υποβάθμισε 28 ισπανικές τράπεζες από μία έως τέσσερεις βαθμίδες, ενώ όπως τονίζει στην ανακοίνωση αποτελεί συνέχεια της υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ισπανίας σε Baa3 από A3 στις 13 Ιουνίου. Εν τούτοις, ανοιχτό παραμένει το πώς θα συνδράμει η Ευρώπη την Ισπανία, δίδοντας την οικονομική βοήθεια στο κράτος ή απευθείας στις τράπεζες, με σκοπό την αποφυγή της απότομης και υπερβολικής διόγκωσης του ελλείμματος.


Μνημόνιο και στην Κύπρο


Λίγο μετά την υποβάθμισή της από τον οίκο Fitch, στην τρίτη κατά σειρά υποβάθμιση στην οποία υπόκειται, η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε επίσημα την υπαγωγή σε πρόγραμμα βοήθειας με κύριο στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, όπως τονίζει. 


O Πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν–Κλοντ Γιούνκερ χαιρετίζει την υποβολή επισήμου αιτήματος χρηματοδοτικής στήριξης που έλαβε από  τις Κυπριακές αρχές. Αναφερόμενος στους όρους του Μνημονίου, σημειώνει ότι θα περιλαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κυριοτέρων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, πρωτίστως του χρηματοπιστωτικού τομέας, και καταλήγει ότι η Κύπρος θα δεσμευθεί με αποφασιστικότητα στις απαραίτητες δράσεις.


Με τις δανειακές συμβάσεις να πληθαίνουν εντός της Ευρωζώνης, και να αποτελούν ένα ολοένα αυξανόμενο ενδεχόμενο για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τίθεται επιτακτικά στους ευρωπαίους αξιωματούχους από την ίδια την πραγματικότητα η αποτυχία των πολιτικών που έχουν υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών "αναδεικνύουν με τον πιο φανερό τρόπο ότι η κρίση δεν είναι κάποιων μεμονωμένων χωρών, αλλά συστημική και συνολική για την Ε.Ε. και οφείλεται στην ασκούμενη καταστροφική πολιτική της σκληρής λιτότητας και της ακραιφνούς νεοφιλελεύθερης δημοσιονομικής πειθαρχίας". Συμπλήρωσε ότι χρειάζεται επαναθεμελίωση της Ευρώπης και συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης.


Μετά την κατάρρευση ακόμη και της ισχυρής ισπανικής οικονομίας, τα περιθώρια έχουν στενέψει. Μένει να δούμε σε ποιο βαθμό κονιορτοποίησης της κοινωνίας θα αφυπνιστούν οι ευρωπαίοι για την ανθρωπιστική κρίση που μαίνεται. Απέναντι σε αυτή την εξαθλίωση όλοι οι λαοί της Ευρώπης οφείλουν να αντισταθούν και να διεκδικήσουν εναλλακτικές πολιτικές.


Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την υπαγωγή και των χωρών της Ισπανίας και της Κύπρου σε μηχανισμούς στήριξης, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση .



2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)