to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:01 | 05.10.2021

πηγή: news247.gr

Πολιτική

Καταρρέει η προεκλογική απάτη Μητσοτάκη: «Στηρίζουμε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.»

Τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στέφο Πενταρόφσκι, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων


Στήριξη που εντάσσεται και συνεπάγεται την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και σηματοδοτεί την οριστική στροφή της Νέας Δημοκρατίας στο ρεαλισμό ως προς αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Πενταρόφσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σημείωσε εξάλλου ότι η συμφωνία των Πρεσπών αφορούσε και τη στρατηγική εταιρική σχέση όχι μονο το ονοματολογικό.

Υπενθυμίζεται ότι για εσωκομματικούς λόγους η κυβέρνηση έχει παγώσει την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που αποτελούν απόρροια της συμφωνίας των Πρεσπών και εκ των οποίων το ένα αφορά ακριβώς την ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων. Σημειωτέον ότι ερωτηθείς σχετικά προηγουμένως από το News 24/7 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε σιβυλλικά και στερεοτυπικά ότι τα μνημόνια θα έρθουν προς ψήφιση “όταν η κυβέρνηση κρίνει ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος” , χωρίς να διευκρινίσει εάν ο καιρός είναι εγγύς.

Σύμφωνα ειδικότερα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση επιβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και η υποστήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας συναρτώνται απολύτως με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας διεύρυνσης.

Στο διάλογο που είχαν μπροστά κατά την έναρξη της συνάντησης τους, ο κ. Μητσοτάκης είπε ειδικότερα στον κ.Πενταρόφσκι:

“Αποδίδουμε μεγάλη σημασία, όπως γνωρίζετε, στην ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων αλλά και στην προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας για την Βόρεια Μακεδονία. Είναι ένα θέμα που θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αύριο στη Σλοβενία, στο πλαίσιο της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων.

Με χαροποιεί που η διμερής μας συνεργασία προχωρά με σταθερά βήματα σε θέματα ενέργειας, άμυνας, διασυνδεσιμότητας και διασυνοριακής συνεργασίας. Προσβλέπω στη συζήτηση που θα έχουμε για όλες τις πτυχές της διμερούς μας συνεργασίας.”

Πενταρόφσκι: Ευχαριστούμε τον Μητσοτάκη για τη στήριξη

Από την πλευρά του ο κ. Πενταρόφσκι χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του στην Αθήνα και την Ελλάδα ως έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

“Προσδοκούμε πως αύριο, στη Σλοβενία, μαζί με πολλούς άλλους ευρωπαίους φίλους μας, θα στηρίξετε το αίτημα όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά κυρίως της χώρας από την οποία προέρχομαι και της οποίας είμαι Πρόεδρος, της Βόρειας Μακεδονίας. Θα πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αναμένουμε εδώ και πολύ καιρό, καθώς πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις” πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε στο “βέτο” της Βουλγαρίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του.

“Δεν θέλουμε να «κόψουμε δρόμο» στην πορεία προς την ΕΕ, αλλά να εκπληρώσουμε όλες τις προϋποθέσεις, όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται. Και να έχουμε ισότιμη μεταχείριση με όλους τους άλλους”, δήλωσε και πρόσθεσε:

“Ωστόσο, περιμένουμε εδώ και 16,5 χρόνια. Είμαστε σε καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας και έχει έρθει η στιγμή να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν χρόνια. Επομένως αυτό που ζητάμε δεν είναι να γίνουμε μέλη εν μία νυκτί, αλλά ζητάμε να μας δοθεί η ευκαιρία να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Και στη συνέχεια εμείς και πολλοί Ευρωπαίοι φίλοι μας να ολοκληρώσουμε όλες τις ενταξιακές ενότητες, τα πρώην κεφάλαια. Είμαστε, λοιπόν, έτοιμοι. Πιθανότατα είμαστε η καλύτερα προετοιμασμενη  υποψήφια χώρα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

Ο κ. Πενταρόφσκι δήλωσε μάλιστα στον κ. Μητσοτάκη: “Αξίζουμε μια πραγματική ευκαιρία να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις και βασιζόμαστε σε εσάς, στη στήριξή σας, όπως πάντα. Και ιδίως τα τελευταία 2,5 χρόνια, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επομένως, εδώ καταγράφεται αναβάθμιση. Πάντα υπενθυμίζω σε όσους το ξεχνούν ότι το δεύτερο τμήμα της συμφωνίας αφορά τη θέσπιση στρατηγικής εταιρικής σχέσης, κι όχι μόνο το ονοματολογικό. Γνωρίζετε καλά αυτή τη παράμετρο της διμερούς μας σχέσης.” Τον ευχαρίστησε δε για όλη την προσπάθεια που έχει κάνει μέχρι στιγμής και τόνισε ότι προσβλέπει σε λίγη ακόμη προσπάθεια αύριο, στη Σύνοδο Κορυφής στη Λουμπλιάνα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία Ρούσσος Κούνδουρος και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)