to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:36 | 31.03.2015

Κοινωνία

Καταργείται η κατάπτυστη υγειονομική διάταξη 39Α για τις οροθετικές

Την άμεση κατάργηση της υγειονομικής διάταξης 39α εισηγήθηκε χθες στον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο Γεν. Γραμματέας του Υπ. Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, απόφαση που αναμένεται να υλοποιηθεί τις επόμενες μέρες.


Φωτογραφία αρχείου

«Είναι υποχρέωση της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας η κατάργηση αυτής της διάταξης, η οποία ταλαιπώρησε ανθρώπους και ντρόπιασε τη χώρα διεθνώς», δήλωσε ο κ.Μπασκόζος στο www.stokokkino.gr 

Θυμίζουμε ότι η περιώνυμη υγειονομική διάταξη 39α είχε θεσπιστεί επί ημερών Ανδρέα Λοβέρδου στο Υπουργείο Υγείας, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Μαΐου 2012, οδηγώντας σε ένα απίστευτο κυνήγι μαγισσών.

32 γυναίκες προσήχθησαν από την Αστυνομία, υποβλήθηκαν σε εξαναγκαστικούς ελέγχους για HIV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα και τελικά διαπομπεύτηκαν, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες τους ως εκδιδομένων, με πρόσχημα «την προστασία της δημόσιας υγείας». Όλες τους τελικά αθωώθηκαν, αφού είχαν παραδοθεί βορά στον κανιβαλισμό.

«Μετά από εμπεριστατωμένες συζητήσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και ειδικούς, προχωρούμε στην άμεση κατάργηση της διάταξης, λαμβάνοντας υπ' όψιν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία της δημόσιας υγείας», σημείωσε ο κ. Μπασκόζος στο Κόκκινο.

Κατριβάνου - Ζαχαριάς: Ανακουφιστική η κατάργηση της επαίσχυντης υγειονομικής διάταξης Λοβέρδου

Κοινή δήλωση για την κατάργηση της υγειονομικής διάταξης του Λοβέρδου έκαναν οι βουλευτές Β. Κατριβάνου και Κ. Ζαχαριάς:

Μεγάλη ανακούφιση δημιουργεί η κατάργηση, από το υπουργείο Υγείας, της επαίσχυντης υγειονομικής διάταξης Λοβέρδου, με βάση την οποία την Άνοιξη του 2012 είχαν διασυρθεί, συλληφθεί και φυλακιστεί είκοσι επτά οροθετικές γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες ήσαν τοξικοεξαρτημένες.

Με την αποκατάσταση αυτής της θλιβερής αδικίας, η Πολιτεία δίνει το σήμα πως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της οροθετικότητας και της τοξικοεξάρτησης, το μείζον είναι η πρόληψη και η ενθάρρυνση του δεσμού ασθενή και υγειονομικών λειτουργών – όχι δηλαδή ο ανθρωποφαγικός στιγματισμός και η ποινικοποίηση της ασθένειας, που στην περίπτωση των οροθετικών γυναικών, κατέστρεψε ανθρώπινες ζωές.

 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)