to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:42 | 03.06.2019

Διεθνή

Το Κατάρ απορρίπτει τα συμπεράσματα των αραβικών συνόδων στη Μέκκα για το Ιράν

Η διπλωματία του Κατάρ απέρριψε χθες Κυριακή τα συμπεράσματα των έκτακτων συνόδων στις οποίες συμμετείχε το εμιράτο την περασμένη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία με αντικείμενο τις εντάσεις στην περιοχή με το Ιράν, τονίζοντας ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της χώρας όπως θα έπρεπε.


Το Ριάντ εξασφάλισε σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη από μέρους των αραβικών κρατών έναντι του μεγάλου του αντιπάλου στην περιοχή, του Ιράν, στις τρεις συνόδους που οργανώθηκαν εσπευσμένα στη Μέκκα (δυτικά), μετά τις επιθέσεις και τις δολιοφθορές στον Κόλπο, που ανέβασαν κατακόρυφα την ένταση στην περιοχή.

«Το Κατάρ εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τις συνόδους του [Συμβουλίου Συνεργασίας του] Κόλπου και του Αραβικού Συνδέσμου καθώς ορισμένα από τα συμπεράσματά τους αντίκεινται στην εξωτερική πολιτική της Ντόχας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντεραχμάν αλ Θάνι, στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αράμπι.

Παρών στη Μέκκα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο σεΐχης Αμπντάλα μπιν Νάσερ Αλ Θάνι ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της χώρας του και ο πρώτος αυτού του επιπέδου που μετέβη στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αφότου το Ριάντ και τρεις σύμμαχοί του (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτος) διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους τον Ιούνιο του 2017 με τη Ντόχα.

Κατηγόρησαν τότε το εμιράτο του Κατάρ ότι υποστήριζε εξτρεμιστικές οργανώσεις και προχωρούσε σε προσέγγιση με το Ιράν. Η Ντόχα διέψευσε ότι υποστήριζε ισλαμιστικές ριζοσπαστικές οργανώσεις.

«Οι ανακοινώσεις των συνόδων του [Συμβουλίου Συνεργασίας του] Κόλπου και του Αραβικού Συνδέσμου είχαν προετοιμαστεί εκ των προτέρων και δεν ζητήθηκε η γνώμη μας», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κατάρ.

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας των εργασιών του, το ΣΣΚ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Σαουδική Αραβία μετά τις πρόσφατες επιθέσεις, για τις οποίες το Ριάντ επέρριψε την ευθύνη στην Τεχεράνη.

Το Ιράν ανταπαντώντας κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι «σπέρνει τον διχασμό» στη Μέση Ανατολή.

«Θα ελπίζαμε οι σύνοδοι της Μέκκας να έβαζαν τις βάσεις ενός διαλόγου για να μειωθούν οι εντάσεις με το Ιράν», είπε ακόμη ο ΥΠΕΞ του Κατάρ.

«Η ανακοίνωση της συνόδου του ΣΣΚ μιλά για ενωμένο Κόλπο, αλλά πού είναι αυτός όταν συνεχίζεται ο αποκλεισμός του Κατάρ;», διερωτήθηκε εξάλλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κατάρ.

Οι τρεις σύνοδοι «υιοθέτησαν την πολιτική της Ουάσινγκτον έναντι του Ιράν, όχι μια πολιτική που παίρνει υπόψη τη γειτονία» με το Ιράν, επισήμανε ο ίδιος.

Το Κατάρ ήταν η δεύτερη αραβική χώρα που εναντιώθηκε στις ανακοινώσεις για το Ιράν, μετά την κυβέρνηση του Ιράκ, ο πρόεδρος του οποίου Μπαρχάμ Σάλεχ προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου να ξεσπάσει σύρραξη στην περιοχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)