to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:25 | 14.09.2020

Πολιτική

«Καταψηφίζουμε την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα» (βίντεο)

Η ομιλία της Θ. Φωτίου, Αναπληρώτριας Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην ολομέλεια της Βουλής επί του Νομοσχεδίου για την κύρωση δύο ΠΝΠ με θέματα υγείας, προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού, στήριξης της αγοράς εργασίας και διευκόλυνσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας


Στην ομιλία της σήμερα (14/9/20) στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Νομοσχεδίου για την κύρωση δύο ΠΝΠ με θέματα υγείας, προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού, στήριξης της αγοράς εργασίας και διευκόλυνσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η Θεανώ Φωτίου τόνισε τα εξής:

Μετά την τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών κατανοούμε όλοι στην αίθουσα γιατί το ν/σ που ψηφίζουμε σήμερα είναι προάγγελος των εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αλλά συγχρόνως και υποδοχέας σήμερα με τις  τροπολογίες που κατατίθενται αυτών των εξαγγελιών.

Μπορείτε να μας πείτε το ύψος των αμυντικών δαπανών; Ή είναι επτασφράγιστο μυστικό; Πόσα δισ. σκοπεύετε να καταναλώσετε; Γιατί δεν άκουσα λέξη από τον Πρωθυπουργό.

Σήμερα ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο που χρησιμοποιεί τον κορωνοϊό σαν ευκαιρία για μια μεγάλη αναδιάταξη και οπισθοχώρηση στον τομέα της εργασίας, της παιδείας, της οικονομίας υπέρ των ισχυρών -και οικονομικά και επιχειρηματικά ισχυρών- και εναντίον των αδύναμων, της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Όλοι οι φορείς της χώρας εξέφρασαν εδώ στη Βουλή κραυγή αγωνίας. Δεν εισακούστηκαν. Η κυβέρνηση συνέχισε αυτάρεσκα, με τεράστια αυτοπεποίθηση να επαναλαμβάνει, όπως και σήμερα, το ίδιο παραμύθι ότι πάμε πολύ καλά, καλύτερα σε όλη την Ευρώπη στο β’ κύμα του κορονοϊού, στην ύφεση, στην ανεργία, στη φτώχεια.

Είπε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ότι η ανάπτυξη καθυστέρησε λόγω κορονοϊού, αλλά οι επενδύσεις είναι εδώ και θα εκτινάξουμε την οικονομία το 2021. Τι ακούσαμε από τον κ. Σταϊκούρα πριν; Ότι η δημοσιονομική χαλαρότητα πάει μέχρι τέλος του 2022. Αυτό σημαίνει ότι τέλειωσε το παραμύθι της ανάπτυξης και δηλαδή μπαίνει η οικονομία σε μια ανατροφοδοτούμενη ύφεση.

Στην προηγούμενη διακυβέρνησή σας με τον ίδιο Υπουργό κ. Βρούτση, ένας στους πέντε πολίτες, 800.000 άτομα πέρασαν από τα μεσαία στρώματα στη φτώχεια. Από αυτά τα άτομα το 2018 χάρη στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, 500.000 είχαν επιστρέψει στα μεσαία στρώματα. Σήμερα ξαναπαίρνουν τον δρόμο για τη φτώχεια και για τα χαμηλά στρώματα.

Χρησιμοποιείτε τον κορονοϊό για να διαλύσετε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα υπέρ των μεγάλων συμφερόντων. Διαλύετε το 95% της ελληνικής επιχειρηματικότητας. 1 στους 3 από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοβάται πως θα κλείσει, είπε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. Το επιβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ γιατί όλα όσα εξήγγειλε αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μεγάλα εισοδήματα.

Η οριζόντια αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης μετατίθεται το 2021 και αφορά κυρίως τα υψηλά εισοδήματα.

Έχει ξεκινήσει ήδη η ραγδαία φτωχοποίηση των νοικοκυριών. Όχι των παραδοσιακά φτωχών. Το είχαν πει όλοι οι οικονομολόγοι διεθνώς ότι αυτά σήμερα τα ευρύτερα στρώματα, της μεσαίας τάξης θα χτυπηθούν από τον κορονοϊό και ότι χρειάζονται ενίσχυση. Κάθε μονάδα αύξησης του δείκτη της φτώχειας αντιστοιχεί σε 100.000 νοικοκυριά που μετακινούνται σε χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία.

Είστε η μόνη κυβέρνηση σε όλη την Ευρώπη που όχι μόνο δεν αύξησε τα επιδόματα στους φτωχούς, τους ανάπηρους, τους ηλικιωμένους κατά τη πανδημία, αλλά είχατε κόψει ήδη 400 εκατ. από τη πρόνοια. Κωφεύατε ότι δε πρόκειται να δώσετε ούτε ένα ευρώ σε 2 εκατ. νοικοκυριά που σας είπαμε εγκαίρως να δώσετε το εισόδημα έκτακτης ανάγκης. 

Πήρατε μόνο 2,7 δισ. από το πρόγραμμα SURE έναντι 5,9 της Πορτογαλίας που έχει το 1/3 της ανεργίας. Το πρόγραμμα SURE δίνει τόσα λεφτά ανάλογα με τα όσα έχει ξοδέψει η κάθε κυβέρνηση. Λίγα ξοδέψατε, λιγότερα πήρατε.

Συμπιέζονται τα εισοδήματα των Ελλήνων και αυξάνεται ραγδαία η ανεργία. 117.000 θέσεις χάθηκαν το προηγούμενο εξάμηνο μόνο από τους μικρομεσαίους και 105.000 θέσεις περιμένουμε να χαθούν το επόμενο εξάμηνο.

Αντί να στηρίξει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας μας λέει ότι θα επιδοτήσει τις νέες. Δηλαδή αν χαθούν αυτές, θα επιδοτήσει με τις ασφαλιστικές εισφορές 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Δηλαδή πρώτα απολύονται οι εργαζόμενοι και μετά επαναπροσλαμβάνονται νέοι με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και με τον μισό ή κατώτερο μισθό.

Συμπίεση εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας είναι το δίπολο που οδηγεί στο σπιράλ της ύφεσης.

Είπα ότι δε θεωρώ τυχαία την απουσία των βουλευτών, παρόλα αυτά θα ψηφίσουμε σε λίγες ώρες με ονομαστική ψηφοφορία τρία επαίσχυντα άρθρα: άρθρο 10) την υποχρέωση  του εργαζόμενου να δουλεύει υπερωριακά χωρίς αμοιβή, άρθρο 18) να δουλεύει πάνω από 8 ώρες όποτε θέλει ο εργοδότης, άρθρο 17) να μειώνεται το δώρο Χριστουγέννων ανεξάρτητα σύμβασης.

Σας καλώ να αρθείτε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να μην επιτρέψετε την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Εμείς καταψηφίζουμε όλο το νομοσχέδιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)