to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:47 | 28.03.2019

Διεθνή

Στον λαβύρινθο Brexit: Το τελευταίο χαρτί της Μέι

Νέα συζήτηση για το Brexit αύριο στη Βουλή των Κοινοτήτων ανακοίνωσε η επικεφαλής των κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης 'Αντρεα Λίντσομ, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό εάν θα ακολουθήσει ψηφοφορία


Νέα συζήτηση για το Brexit αύριο (Παρασκευή) στη Βουλή των Κοινοτήτων ανακοίνωσε η επικεφαλής των κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης 'Αντρεα Λίντσομ, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό εάν θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

Η Λίντσομ δήλωσε ότι, εάν συμφωνηθεί η πρόταση για την αυριανή ατζέντα, το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει το πρωί, και τόνισε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συναινέσει στην απόφαση του προέδρου της Βουλής Τζον Μπέρκοου ότι δεν θα υπάρξει ψηφοφορία σε μία πρόταση που δεν φέρει αλλαγές. Πρόσθεσε ότι η Βρετανία μπορεί να πάρει παράταση του άρθρου 50 μέχρι τις 22 Μαϊου, εάν η συμφωνία της πρωθυπουργού εγκριθεί αύριο.

Brexit after Escher, του γελοιογράφου τηςTelegraph, Bob Moran

Η ψηφοφορία της Τετάρτης

Την Τετάρτη το βράδυ, οι βρετανοί βουλευτές είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε οκτώ διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Πρόκειται για προτάσεις που κατατέθηκαν ώστε να προωθηθούν έναντι της συμφωνίας που έφερε η Μέι και η οποία έχει ήδη καταψηφιστεί δύο φορές με συντριπτική πλειοψηφία. Όμως αυτή ήταν η τύχη και των εναλλακτικών σεναρίων. Όλα καταψηφίστηκαν: 

Η πρόταση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία που είχε καταθέσει ο Τζον Μπάρον απορρίφθηκε με ψήφους 160 υπέρ έναντι 400 κατά.

Το σχέδιο για Κοινή Αγορά (στο πρότυπο της Νορβηγίας) έλαβε 188 "ναι" και "283" όχι.

Η παραμονή στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή και στη ζώνη ελευθέρου εμπορίου, όχι όμως και στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, έλαβε μόνο 65 ψήφους υπέρ και 377 κατά.

Η μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, πρόταση του Κένεθ Κλαρκ, έλαβε 264 "ναι" και "272" όχι.

Το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών που περιλάμβανε τελωνειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά συγκέντρωσε 237 "ναι" και "307" όχι.

Η ανάκληση του άρθρου 50 ώστε να μην υπάρξει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία απορρίφθηκε επίσης με ψήφους 184 υπέρ έναντι 293 κατά.

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας απορρίφθηκε επίσης, με μικρή διαφορά: έλαβε 268 "ναι" και 295 "όχι".

Τέλος, η εισαγωγή προνομιακών εμπορικών διακανονισμών με την ΕΕ αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση έλαβε 193 "ναι" και 422 "όχι".

Η μόνη πρόταση που εγκρίθηκε, και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία (441 ψήφους υπέρ και 105 κατά), ήταν αυτή που προβλέπει την αλλαγή της ημερομηνίας του Brexit από την 29η Μαρτίου στην 22α Μαΐου ή, αν όχι τότε, την 12ηΑπριλίου, όπως είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Προς παραίτηση η Μέι

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε νωρίτερα την πρόθεσή της να παραιτηθεί από το αξίωμά της, προκειμένου να εγκριθεί από το κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης, που έχει ήδη καταψηφιστεί δύο φορές, κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους «αντάρτες» του Συντηρητικού Κόμματος να την στηρίξουν.

Εάν η συμφωνία για το Brexit ψηφιστεί, τότε θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να οριστεί διάδοχός της, με διαδικασίες που θα ξεκινήσουν μετά τις 22 Μαΐου.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε πως η εν λόγω μεθόδευση εκ μέρους της πρωθυπουργού δεν γίνεται για το δημόσιο συμφέρον, αλλά κομματικά οφέλη επισημαίνοντας όμως πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνο με λαϊκή εντολή.

Μέχρι στιγμής, η Μέι φαίνεται να εξασφαλίζει τη στήριξη 40 από τους 75 βουλευτές που της έλειπαν, μεταξύ των οποίων και ένας από τους ισχυρότερους εσωκομματικούς αντιπάλους της, ο Μπόρις Τζόνσον, που ανακοίνωσε πως θα ψηφίσει τη συμφωνία.

Τα μέλη της σκληροπυρηνικής συντηρητικής ομάδας ERG του κόμματός της, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι αποκλείεται να συγκεντρωθούν αρκετές ψήφοι ώστε να περάσει η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Tο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της βόρειας Ιρλανδίας επανέλαβε ότι δεν στηρίζει τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου» (αναλυτικά παρακάτω).

DUP: Η αποχή από την ψηφοφορία για τη συμφωνία με την ΕΕ δεν εξετάστηκε ποτέ ως επιλογή

Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) θα ψηφίσει κατά σε μια ψηφοφορία για την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και ποτέ δεν εξέτασε το ενδεχόμενο μιας αποχής από αυτήν, δήλωσε σήμερα η ηγέτης του βορειοϊρλανδικού κόμματος Αρλίν Φόστερ.

"Η αποχή θα ήταν η χειρότερη επιλογή επειδή πραγματικά δεν δηλώνεις ποια είναι η θέση σου όσον αφορά το πιο σημαντικό ζήτημα της εποχής μας, επομένως αυτό δεν ήταν ποτέ μια επιλογή", δήλωσε η Φόστερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιρλανδικό δημόσιο δίκτυο RTE.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Όλιβερ Λέτουιν δήλωσε σήμερα ότι το πιο πιθανό σενάριο τώρα για τη Βρετανία είναι μια έξοδος χωρίς συμφωνία από την ΕΕ στις 12 Απριλίου.

"Πιστεύω ότι σε κάποιο σημείο θα πρέπει είτε να περάσουμε μια συμφωνία είτε να αποδεχθούμε ότι θα πρέπει να βρούμε μια εναλλακτική, αν θέλουμε να αποφύγουμε μια έξοδο χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου, το οποίο πιστεύω αυτήν την στιγμή ότι είναι το πιο πιθανό να συμβεί", δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC ο Λέτουιν, αρχιτέκτονας μιας σειράς ψηφοφοριών για εναλλακτικές προτάσεις στην συμφωνία εξόδου από την ΕΕ της Μέι.

Αν η Βρετανία θέλει να κάνει ένα δημοψήφισμα ή εκλογές θα χρειαστεί να καθυστερήσει το Brexit κατά τουλάχιστον μερικούς μήνες, αλλά δεν είναι σαφές αν το κοινοβούλιο θα ψηφίσει για μια τόσο μακρά παράταση, σημείωσε επίσης ο Λέτουιν.

Οι επίδοξοι δελφίνοι

Οι πιθανότεροι διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος και της Ντάουνινγκ Στριτ είναι:

Μπόρις Τζόνσον, ο «αιώνιος» αντίπαλος

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της νίκης του «ναι» στην αποχώρηση από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του 2016. Αμέσως μετά η Μέι τον διόρισε υπουργό Εξωτερικών, όμως εκείνος συνέχισε να της πριονίζει την καρέκλα, επικρίνοντας τη στρατηγική της στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Τελικά παραιτήθηκε, τασσόμενος υπέρ μιας ξεκάθαρης ρήξης με την Ε.Ε.

Ο 54χρονος χαρισματικός και δημοφιλής πολιτικός έχει ωστόσο αρκετούς εχθρούς στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος. Και το έργο του στο υπουργείο Εξωτερικών, που σημαδεύτηκε από πολλές γκάφες και μια δόση ερασιτεχνισμού, δεν μετράει στα υπέρ του. Παραμένει όμως το φαβορί των μπουκμέικερς.

Μάικλ Γκόουβ, το ατίθασο πνεύμα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, πολέμιος των πλαστικών, έπαιξε τον ρόλο του εγγυητή για τους υποστηρικτές του Brexit στην κυβέρνηση της Μέι. Ο 51ος ετών πολιτικός, «υπαρχηγός» του Μπόρις Τζόνσον στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα του 2016, τον εγκατέλειψε ακριβώς τη στιγμή που ο τελευταίος ετοιμαζόταν να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, για να θέσει και ο ίδιος υποψηφιότητα.

Αν και είναι δεδηλωμένος ευρωσκεπτικιστής, κινείται με ευελιξία και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συναινετικός υποψήφιος.

Τζέρεμι Χαντ, ο «νεοφώτιστος» Brexiteer

Ο 52χρονος υπουργός Εξωτερικών είχε στηρίξει την παραμονή στην ΕΕ το 2016. Στη συνέχεια όμως άλλαξε άποψη, απογοητευμένος από την «αλαζονική» στάση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρώην επιχειρηματίας, που μιλά άπταιστα ιαπωνικά, έχει τη φήμη πολιτικού που δεν φοβάται τις προκλήσεις, αφού επί έξι χρόνια, ως υπουργός Υγείας, είχε στα χέρια του την τύχη του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) το οποίο αντιμετωπίζει βαθύτατη κρίση.

Ντόμινικ Ράαμπ, ο «νέος»

Ο Ράαμπ διορίστηκε υπουργός αρμόδιος για το Brexit τον περασμένο Ιούλιο αλλά παρέμεινε σε αυτή τη θέση μόνο για τέσσερις μήνες: παραιτήθηκε, διαφωνώντας με τη Μέι για τη Συμφωνία Αποχώρησης, την οποία χαρακτήριζε «κακή για την οικονομία και τη δημοκρατία μας».

Θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του στην Ντάουνινγκ Στριτ; «Ποτέ μην λες ποτέ», απάντησε πρόσφατα ο 45χρονος φιλελεύθερος, ευρωσκεπτικιστής πολιτικός.

Ο Ράαμπ έχει τρία νταν στο καράτε. Έχει σπουδάσει νομικά, με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και θεωρείται μια από τις κορυφαίες μορφές της νέας γενιάς των Συντηρητικών.

Σατζίντ Τζαβίντ, ο αντι-Brexit

Ο πρώην τραπεζίτης, γιος ενός Πακιστανού οδηγού λεωφορείου, είναι ένα από τα σημαίνοντα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος. Ο 49χρονος Τζαβίντ ανέλαβε τον Απρίλιο του 2018 υπουργός Εσωτερικών, κατάφερε να επιβάλει το στυλ του και να κερδίσει τον σεβασμό των βουλευτών των Τόρις που τον ευγνωμονούν για τους χειρισμούς του στο σκάνδαλο «Γουίντμπρας» – την αντιμετώπιση που επιφύλαξε το Λονδίνο στους μετανάστες από την Καραϊβική οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οπαδός της ελεύθερης αγοράς και του θατσερισμού, ο πρώην ευρωσκεπτικιστής πολιτικός είχε ταχθεί κατά του Brexit στο δημοψήφισμα.

Τα αουτσάιντερ

Άμπερ Ράντ: Στήριξε την Τερέζα Μέι όταν διεκδικούσε την πρωθυπουργία και ανταμείφθηκε με τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας. Όμως η φήμη της ως «φιλοευρωπαία» μπορεί να της στοιχίσει.

Τζέικομπ Ρις-Μογκ: Έχει δραστηριοποιηθεί πολύ τους τελευταίους μήνες, ως επικεφαλής του European Research Group, μιας ομάδας ευρωσκεπτικιστών, συντηρητικών βουλευτών.

Άντρια Λίντσομ: Η υπουργός, αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο είχε ηττηθεί από την Μέι στην κούρσα για την πρωθυπουργία το 2016 και είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του Brexit.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)