to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:06 | 09.01.2023

πηγή: documentonews.gr

Πολιτική

Καταπέλτης η Παπαδάκου στο Ειδικό Δικαστήριο: Η Ράικου είχε απροθυμία να ερευνήσει πολιτικά πρόσωπα για τη Novartis

«Η κα Ράικου έχει δώσει 5 καταθέσεις. Από αυτές το μόνο που είναι αλήθεια είναι το όνομά της» τόνισε η δημοσιογράφος κατά την κατάθεσή της στο Ειδικό Δικαστήριο


Σε νέες αποκαλύψεις σε βάρος της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένη Ράικου και τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis εξαπέλυσε κατά την κατάθεσή της στο Ειδικό Δικαστήριο, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, υποστηρίζοντας για ακόμη μια φορά πως «όσα είπε στις καταθέσεις της η κα Ράικου ήταν ψέματα», ενώ παράλληλα υποστήριξε πως «η κα Ράικου είχε απροθυμία να ερευνήσει πολιτικά πρόσωπα που σχετίζονταν με τη Novartis».

Η Γιάννα Παπαδάκου συνέχισε την κατάθεσή της στο Ειδικό Δικαστήριο η οποία είχε διακοπεί στις 20 Δεκεμβρίου του 2022. Κατά την κατάθεσή της, η δημοσιογράφος του δικαστικού ρεπορτάζ ήταν για ακόμη μια φορά καταπέλτης σε βάρος της πρώην εισαγγελέως καταπολέμησης της Διαφθοράς, Ελένης Ράικου .

«Η κα Ράικου έχει δώσει πέντε καταθέσεις. Από αυτές τις πέντε, είπα και το επαναλαμβάνω, πως το μόνο που είναι αλήθεια είναι το όνομά της. Έχει μπλέξει κάποια πραγματικά περιστατικά με το ψέμα» ανέφερε αρχικά η κα Παπαδάκου η οποία συμπλήρωσε:

«Πράγματι την επισκέφτηκα δυο φορές αλλά ο σκοπός της επίσκεψης δεν είναι αυτός τον οποίο έχει περιγράψει».

Η κα Παπαδάκου σημείωσε επίσης ότι η ίδια επισκεπτόταν την κα Ράικου πολλά χρόνια προτού ο κ. Παπαγγελόπουλος γίνει υπουργός.

«Η σχέση μου με την κα Ράικου ήταν τέτοια που μου επέτρεπε να την επισκέπτομαι» ενώ υπογράμμισε ότι η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς είχε πει ψέματα για τον χρόνο που φέρεται να την είχε επισκεφτεί στο γραφείο της στην Εισαγγελία.

Όπως ανέφερε η Γιάννα Παπαδάκου κατά τις επισκέψεις της στο γραφεί της κας Ράικου στην Εισαγγελία Διαφθοράς ρωτούσε και για άλλες υποθέσεις εκτός της Novartis, όπως για παράδειγμα η υπόθεση Πανγαία. Επισήμανε ακόμη ότι προτού η εισαγγελέας Ράικου την εμπλέξει με τις καταθέσεις της το 2019 , η ίδια την εκτιμούσε.

«Εγώ την εκτιμούσα την κα Ράικου είχα γράψει και θετικά έως ότου να με μπλέξει με τις καταθέσεις της. Είχα γράψει και θετικά υπέρ της. Δεν είχα κακή διάθεση απέναντί της» σημείωσε η κα Παπαδάκου.

Η δημοσιογράφος κατέθεσε επίσης ότι η κα Ράικου ουσιαστικά την ενέπλεξε με τις καταθέσεις της το 2019 όταν η ίδια βγήκε δημόσια και είπε για τα εμβάσματα που φέρεται να είχε δεχτεί από την Novartis ο σύζυγός της εισαγγελέως Ράικου.

«Όταν μαθεύτηκε το 2018 ότι ο σύζυγος της κας Ράικου είχε δεχτεί τρία εμβάσματα από τη Novartis, βγήκα και είπα ότι πραγματικά είναι ασυμβίβαστο ένας εισαγγελέας που ερευνά το σκάνδαλα να δέχεται ο σύζυγός της εμβάσματα από την εταιρεία αυτή» σημείωσε ακόμη.

Παραιτήθηκε λόγω των εμβασμάτων του συζύγου της

Η κα Παπαδάκου ανέφερε επίσης στην κατάθεσή της, πως η Ελέη Ράικου παραιτήθηκε επειδή γνώριζε για τα εμβάσματα του συζύγου της από τη Novartis.

«Ακόμη και τώρα πιστεύω ότι η Ράικου παραιτήθηκε γιατί έμαθε για τα εμβάσματα του συζύγου της . Δεν μπορεί να  μην γνώριζε τα εμβάσματα που έμπαιναν στους λογαριασμούς της. Δεν έπρεπε η κα Ράικου να γνωρίζει την κατάσταση των λογαριασμών της; Οι κατάλογοι με τα εμβάσματα είχαν έρθει το Μάρτιο του 2017 στον εισαγγελέα Σέβη, πριν παραιτηθεί δηλαδή».

Στη συνέχεια η Γιάννα Παπαδάκου αναφέρθηκε και στις επισκέψεις της στο γραφείο της κας Ράικου, όταν ήταν εισαγγελέας Διαφθοράς και ειδικότερα σε όσα κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς ότι δήθεν η Γιάννα Παπαδακου της είχε πει με ύφος γιατί δεν είχε στείλει στη Βουλή τη δικογραφία με τα πολιτικά πρόσωπα.

Πρόεδρος: Δηλαδή δεν ρωτήσατε για πολιτικά πρόσωπα;

Παπαδάκου: Στη δεύτερη συνάντηση τη ρώτησα αν υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα..

Πρόεδρος: Γιατί η κα Ράικου παρίστανε ότι δεν υπήρχαν στον ορίζοντα πολιτικά πρόσωπα;

Παπαδάκου: Η κα Ράικου είχε μια απροθυμία να ελέγξει πολιτικά πρόσωπα

Ερωτηθείς από την έδρα του Δικαστηρίου εάν υπήρχαν στοιχεία υπ’ όψιν της Ελένης Ράικου σχετικά με πολιτικά πρόσωπα, η κα Παπαδάκου σημείωσε πως «η κα Ράικου είχε έγγραφα από το εξωτερικό για το σκάνδαλο Novartis. Είχε το μηχανισμό»

«Η Ράικου φάσκει και αντιφάσκει»

Σχετικά με τους ισχυρισμούς της κας Ράικου ότι η Γιάννα Παπαδάκου την επισκέφτηκε στο γραφείο της καθ υπόδειξη του κ. Παπαγγελόπουλου, η δημοσιογράφος ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε.«Επειδή με γνώριζε χρόνια η κα Ράικου ήξερε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να με είχε στείλει  ο κ. Παπαγγελόπουλος» τόνισε η κα Παπαδάκου και συμπλήρωσε

«H κα Ράικου φάσκει και αντιφάσκει, δεν στέκουν αυτά τα πράγματα».

Ερωτηθείς από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου για το ποιες ήταν οι σχέσεις Ράικου – Παπαγγελόπουλου, η κα Παπαδάκου απάντησε πως είχαν μια «καλή σχέση».

Πρόεδρος: Γνωρίζατε τι σχέση έχει ο Παπαγγελόπουλος με Ράικου;

Παπαδάκου: Από όσο ξέρω είχαν μια καλή σχέση από ποτέ. Πιστεύω ότι δεν υπήρξαν ποτέ τηλεφωνήματα από Παπαγελόπουλο. Αλλιώς θα είχε φέρει αποδεικτικά από τις κλήσεις. Γιατί δεν τις έφερε;;

Η Γιάννα Παπαδάκου τόνισε ακόμη ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αποκλείεται να είχε ζητήσει από την εισαγγελέα Ράικου να κατασκευάσει στοιχεία για τη Novartis όπως ισχυρίστηκε η Ελένη Ράικου.

«Ο Παπαγγελόπουλος δε γνώριζε καν ότι υπάρχει η αναφορά Ζαμανίκα»

Σε ότι αφορά τους έωλους ισχυρισμούς της Ελένης Ράικου ότι δήθεν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε διοχετεύσει την αναφορά της ανακριτρίας Ηλιάνας Ζαμανίκα στο Documento σχετικά με τα «ξεχασμένα» έγγραφα στη δικογραφία για τον έμπορο όπλων Θωμά Λιακουνάκου η Γιάννα Παπαδάκου ανέφερε:

«Πιστεύω ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν ήξερε καν την αναφορά της ανακρίτριας Ζαμανίκα όχι να τη διοχέτευσε στο Documento» και συμπλήρωσε: «Ηταν κοινό μυστικό στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι υπήρχε ένα θέμα με τα έγγραφα στην υπόθεση Παπαντωνίου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)