to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:19 | 06.11.2020

Πολιτική

Καταπάτηση δικαιωμάτων και καταχρηστική κράτηση γυναικών στην Αμυγδαλέζα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Σχετική ερώτηση κατέθεσαν 34 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου της κοινοβουλευτικής ομάδας.


Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας και Τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Ψυχογιού, και θέμα της την καταπάτηση δικαιωμάτων και την καταχρηστική κράτηση αλλοδαπών γυναικών στην Αμυγδαλέζα».

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

-     Η Κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη πολιτική επιλογή να διευρυνθεί το μέτρο της διοικητικής κράτησης εν δυνάμει για όλους τους αιτούντες/ούσες διεθνή προστασία και μάλιστα για διάστημα μέχρι 36 μήνες.

-          Ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και το ανώτατο χρονικό όριο που θέτει το ίδιο το Σύνταγμα (!) στο άρθρο 6 για την κράτηση μέχρι 18 μήνες για κακουργήματα και 9 μήνες για πλημμελήματα.

-          είναι σαφής η επιδείνωση των συνθηκών κράτησης και μάλιστα εν μέσω πανδημίας με τον αριθμό των κρατουμένων να είναι πολλαπλάσιος τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με το 2019

-          Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται από το Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «το Μωβ» και την Πρωτοβουλία «Το Σπίτι των Γυναικών για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση», το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας κρατουμένων στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Αμυγδαλέζας, όπου οι συνθήκες για τις κρατούμενες φαίνεται πως είναι εκτός κάθε έννοιας ανθρωπισμού και αξιοπρέπειας.

-          η συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες καταδίκες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:

1.      Έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να διερευνηθούν σε βάθος οι δημόσιες καταγγελίες των κρατουμένων και οι λόγοι που τις εξώθησαν στην απόπειρα αυτοκτονίας;

2.      Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την μείωση του χρόνου διοικητικής κράτησης, τουλάχιστον στα επίπεδα που ήταν μέχρι τον Ιούλιο 2019 και την τήρηση του Ευρωπαϊκού Δικαίου για την εφαρμογή της ως έσχατο μέτρο;

3.      Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την άμεση βελτίωση των συνθηκών κράτησης σύμφωνα και με τις συστάσεις της ετήσιας Έκθεσης της CPT;

 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)