to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Καταλύτης η ΔΕΘ

Η σύγκριση της εμφάνισης Τσίπρα στη ΔΕΘ με τη "συνωμοτική" συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου χθες βράδυ είναι καταλύτης για την πολιτική ανατροπή που έρχεται.


Η πολιτική παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ λειτουργεί ως καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων, σε μια περίοδο μάλιστα που πυκνώνουν οι προτάσεις τμημάτων του κατεστημένου για πρόωρη προσφυγή στις εκλογές. Η σύγχρονη Αριστερά παρουσίασε "όχι αυτά που θα ήθελε, αλλά αυτά που μπορεί να εφαρμόσει", ένα κοστολογημένο πρόγραμμα παρεμβάσεων για την ανακούφιση από την ανθρωπιστική κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το όραμα της αξιοβίωτης ζωής, η κοινωνική αλληλεγγύη και η δημοκρατία, η αυτονόητη ανάγκη να τονωθεί η ζήτηση και να αναλάβει τον επενδυτικό ρόλο του το κράτος για να αναθερμανθεί η οικονομία, αποτελούν, δυστυχώς, στην εποχή του Μνημονίου, "όραμα"...

Οι αντιδράσεις της μνημονιόφρονος κυβέρνησης την εκθέτουν. Χαρακτηρίζει ως "παροχολογία" τη διαβεβαίωση ότι θα διασφαλιστούν το φως, το φαγητό και το ενοίκιο σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης. Χαρακτηρίζει ως "λαϊκισμό" τη διαβεβαίωση ότι θα αυξηθούν κατώτεροι μισθοί και κατώτερες συντάξεις και ότι θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Προφανώς στο Μαξίμου μπερδεύουν τη λαϊκότητα με τον λαϊκισμό.

Χαρακτηρίζουν επίσης ως "λαϊκισμό" το πρόγραμμα για τα "κόκκινα" δάνεια που θα διευθετηθούν, με κούρεμα και άλλες διαδικασίες, από τον "ενδιάμεσο φορέα" και την αξιοποίηση των 3 από τα 11 δισ. ευρώ που η χώρα έχει δανειστεί για τη σωτηρία των τραπεζών. Τα "κόκκινα" δάνεια αποτελούν την καρδιά της τραπεζικής κρίσης, συνεπώς το "μαξιλάρι" μπορεί να χρησιμοποιηθεί εν μέρει για τον σκοπό για τον οποίο συνήφθη το δάνειο. Η κυβέρνηση θυμάται τώρα ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό και θέλει να βάλει χέρι στο "μαξιλάρι". Προφανώς πρόκειται για αλλαγή του σκοπού του δανεισμού και για προσπάθεια να χαθούν τα 11 δισ. ευρώ στη μαύρη τρύπα της μνημονιακής διαχείρισης.

Λένε κι άλλες αστειότητες οι κυβερνητικοί. Όπως π.χ. ότι έχουν καπαρωθεί τα χρήματα του ΕΣΠΑ και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλες δράσεις. Το ισχυρίζονται αυτό αυτοί που άφησαν να χαθούν πολλά δισ. χωρίς να τα απορροφούν. Αυτοί που αναγκάστηκαν να αναπροσαρμόσουν τις χρήσεις των κοινοτικών κονδυλίων.

Μπροστά στην προγραμματική ωρίμανση και την πολιτική ενηλικίωση του ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στην εικόνα της αλληλοϋπόβλεψης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και μέσα στο καθένα από τα κυβερνητικά κόμματα, η κυβέρνηση (με επειγόμενο τον Βενιζέλο) επινοεί τη "φυγή προς τα εμπρός", με την ανακίνηση θέματος εκλογικού νόμου. Ομολογεί την επικείμενη ήττα της και ποντάρει σε σενάρια ακυβερνησίας. Δεν θα πετύχει τίποτα, διότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία προσλαμβάνει ολοένα και περισσότερα χαρακτηριστικά "φυσικού φαινομένου". Το μόνο που θα πετύχει η δημιουργία τεχνητών σεναρίων πολιτικής ακυβερνησίας και αστάθειας θα είναι να πείσει τους πιστωτές ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί το μείζον θέμα της ρύθμισης του χρέους. Και θα επιβεβαιωθεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έχει στρατηγικό κενό.

Η σύγκριση της εμφάνισης Τσίπρα στη ΔΕΘ με τη "συνωμοτική" συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου χθες βράδυ είναι καταλύτης για την πολιτική ανατροπή που έρχεται. Τίποτα δεν θα είναι όμοιο μετά τη ΔΕΘ! Η ευρεία κοινωνική ανταπόκριση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται, εκτός των άλλων, και στην τηλεθέαση, παρά τα πραξικοπήματα Σαμαρά, επιβεβαιώνει ότι ο λαός έχει πάρει τις αποφάσεις του.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)