to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:40 | 06.07.2014

Πολιτική

Καταλύτης εξελίξεων η ενότητα ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ

Δεν «βγαίνει» στην κυβέρνηση το έντονο κλίμα κοινωνικής πόλωσης και ακραίας πολιτικής σύγκρουσης που καλλιεργεί - Η ενότητα που οικοδομείται γύρω από το κίνημα για την υπεράσπιση της ΔΕΗ αναδεικνύεται καταλύτης των εξελίξεων


Διαβάστε αναλυτικά τις εξελίξεις για την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ

Όπως σημειώνει η «Αυγή», η ενότητα που οικοδομείται γύρω από το κίνημα για την υπεράσπιση της ΔΕΗ αναδεικνύεται καταλύτης των εξελίξεων. Η κυβέρνηση στριμώχνεται στο καναβάτσο και λόγω της διευρυνόμενης κοινωνικής συμπαράστασης στους εργαζομένους της ΔΕΗ, παρά το στερεότυπο της "σκληρής συντεχνίας", το οποίο καλλιεργεί με πείσμα το σύστημα Σαμαρά. Η κυβέρνηση καταφεύγει στην επιστράτευση ελπίζοντας πλέον μόνο στα ΜΑΤ και τον "κοινωνικό αυτοματισμό", τον οποίο τροφοδοτεί με όλες της τις δυνάμεις.

Κερδίζει υποστηρικτές η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα

Την ίδια ώρα κερδίζει καθημερινά περισσότερους υποστηρικτές και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ. Θετική στάση παίρνουν αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές, οι ΑΝ.ΕΛΛ., η ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και το ΚΚΕ, το οποίο διατηρεί το δικό του σκεπτικό. Από αύριο, Δευτέρα, ξεκινούν συναντήσεις στο πολιτικό επίπεδο για να πάρει σάρκα και οστά η πρωτοβουλία αυτή, χωρίς βεβαίως να αγνοούνται, ούτε όμως και να μεγεθύνονται, οι επιμέρους διαφορές.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το 2008 για τη Συνθήκη της Λισαβόνας οι ψήφοι των κομμάτων αθροίστηκαν παρά τις διαφορετικές προτάσεις τους. Μετά την ψήφιση από την Βουλή (στις 11/6/2008) της Συνθήκης της Λισαβόνας, στις 17/6/2008, σε ειδική ημερήσια διάταξη, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Τότε υπήρχαν 4 διαφορετικές προτάσεις: 101 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ + 22 βουλευτών του ΚΚΕ +14 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ +10 βουλευτών του ΛΑΟΣ. Είναι φανερό πως τα κόμματα κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις με διαφορετικό σκεπτικό, αλλά οι υπογραφές των βουλευτών τους αθροίστηκαν και βρέθηκαν να είναι πάνω από το όριο των 120, ώστε να γίνει η ειδική ημερήσια διάταξη. 

Η θετική δυναμική στην κοινωνία αποτελεί ήδη μια κατάκτηση, που πρέπει να αξιοποιηθεί θετικά από όλους. Κάθε μάχη έχει τη δική της αυτονομία, όμως η ενότητα για τη ΔΕΗ μπορεί να γίνει καταλύτης εξελίξεων και πρόπλασμα νέων συμπτώσεων στα κρίσιμα θέματα του αιγιαλού και των συντάξεων, που έπονται.

Την Τετάρτη η ψήφιση του σ/ν για τη «μικρή ΔΕΗ»

Όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα, τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μεταβαίνει στη συνεδρίαση του Εurogroup, την Τρίτη έρχεται η τρόικα στην Αθήνα, την Τετάρτη θα έχει την πρώτη της συνάντηση με τον νέο ΥΠΟΙΚ και πιθανότατα την ίδια μέρα θα ολοκληρωθεί και η διήμερη συνεδρίαση στο Α΄Θερινό τμήμα της Βουλής για το σχέδιο νόμου για τη ΔΕΗ.

Ένα τριήμερο που προμηνύεται «καυτό» και για την έκταση που θα λαβει η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και για το αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταφέρουν να προκαλέσουν συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ, στέλνωντας το μήνυμα ότι οι διαδικασίες για την εκλογή ΠτΔ θα εξελίχθουν σε μια πολύ δύσκολη υπόθεση για τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.      

Ποιοι λένε «όχι» στο ξεπούλημα της ΔΕΗ;

Με την εκποίηση και διάλυση της ΔΕΗ δεν διαφωνεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «συνδικαλιστές» όπως παραπληροφορούν κάποια ΜΜΕ της διαπλοκής. Διαφωνούν και οι τοπικές κοινωνίες στις περιοχές όπου υπάρχουν παραγωγικές μονάδες και ορυχεία προς εκποίηση.

Στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι τοπικές κοινωνίες συμμετέχουν με πρωταγωνιστικό ρόλο και οι δημοτικές αρχές (πχ δήμαρχοι Φλώρινας και Πτολεμαϊδας κ.λπ.). Οι κινητοποιήσεις είναι μαζικότατες και οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι αν η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επιμείνει στον αυταρχισμό της θα κλιμακωθούν (π.χ. προγραμματίζονται ακόμη και καταλήψεις παραγωγικών μονάδων τις ημέρες συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή). Τα ζητήματα που θέτουν οι τοπικές κοινωνίες είναι η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, το καθεστώς των απαλλοτριώσεων των εκτάσεων για τα ορυχεία λιγνίτη, το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, η ενδεχόμενη ακύρωση συγκεκριμένων παραγωγικών επιλογών που είχαν γίνει για τον τόπο τους, άλλα ζητήματα δημόσιου συμφέροντος όπως  το αν οι ιδιώτες «επενδυτές» θα  συμβάλουν ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος για την ηλεκτροδότηση των νησιών.    

Επίσης, μέλη της σημερινής συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όπως ο Π. Κουκουλόπουλος, αλλά και βουλευτές των δύο κυβερνητικών κομμάτων που εκλέγονται στην Δυτική Μακεδονία  (πχ ο Κωνσταντινίδης της ΝΔ) έχουν δημόσια διατυπώσει ενστάσεις και διαφωνίες για τον τεμαχισμό και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που οδηγεί σε διάλυση τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της Ελλάδας. Επίσης, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 με τον Γιώργο Παπαδάκη και παρουσία της Μ. Σπυράκη, ευρωβουλευτή της ΝΔ και συνυποψήφιάς του στις πρόσφατες εκλογές, ο Παντελής Καραλευθέρης αναφέρθηκε σε στοιχεία-σοκ για τη σχέση του τιμήματος της πώλησης της "μικρής" ΔΕΗ και της πραγματικής αξίας των κοιτασμάτων της.

Ακόμη, στις αρχές του 2012, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξυ των οποίων οι Ντόλιος, Καρύδης και Παπαγεωργίου είχαν συνυπογράψει ερώτηση του βουλευτή κ. Γ. Βλαττή προς τον τότε ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου με θέμα την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας. Εκεί είχε διατυπωθεί ρητά και κατηγορηματικά η διαφωνία με την πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ και αντ’ αυτής οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρότειναν το «επιτυχημένο», όπως το χαρακτήριζαν, σκανδιναβικό επιχειρησιακό μοντέλο Nordic Pool. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)